Balıkesir'de son üç yılda 4 milyon liralık kaçak akaryakıt ele geçirildi

Balıkesir'de, polis ve jandarma bölgesinde son üç yılda yaklaşık 4 milyon liralık kaçak akaryakıt ele...

Balıkesir'de, polis ve jandarma bölgesinde son üç yılda yaklaşık 4 milyon liralık kaçak akaryakıt ele geçirildi. Özellikle Bandırma, Susurluk ve Bursa-İzmir karayolu üzerinde bulunan 19 akaryakıt istasyonunda yapılan denetimlerde ele geçirilen toplam 983 bin 623 litre kaçak akaryakıta el koyuldu.

Denetimlerde bazı iş yerlerinde ortaya çıkarılan ilginç yöntemler ise emniyet güçlerini bile hayrete düşürdü. Pompa ve elektrik panosuna özel düzenekler kurularak tanıdık müşterilere kaçak, yabancılara ise kanuni akaryakıt satıldığı ortaya çıktı.

Reklam
Reklam

Balıkesir'de, özellikle son yıllarda polis ve jandarmanın sıkı denetimleri sonucu önemli miktarda kaçak akaryakıt ele geçirildi. Vergi denetiminden kaçırıldığı için ülke ekonomisinde büyük kayıplara sebep olan kaçak akaryakıt, insan hayatını da tehlikeye atıyor. Standart dışı olması sebebiyle arabaların motor aksamı, kükürt oranının yüksek olması sebebiyle de insan ve çevre sağlığı açısından da büyük zararlar doğuruyor.

Araba yangınlarının büyük bölümünün, kaçak akaryakıt kullanımından kaynaklandığı belirtiliyor. Balıkesir'de son üç yılda jandarma bölgesinde 3 milyon 29 bin 603 lira değerinde 786 bin 91 litre, polis bölgesinde ise 760 bin lira değerinde 197 bin 532 litre kaçak akaryakıt ele geçirildi. Emniyet güçleri, operasyon yapılan akaryakıt istasyonlarında öncelikle TÜBİTAK tarafından geliştirilen Ulusal Marker Cihazı ile ölçüm yapıyor. POS'u andıran cihazın bir bölmesine koyulan akaryakıt numunesinin değerleri, uydu aracılığıyla Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK)'na ulaştırılıyor. Kısa bir süre sonra alınan cevap neticesinde işlem yapılıyor.

Reklam
Reklam

Şayet alınan numune kanuni standartlara uygun değilse gerekli işlemler yapılıp el koyuluyor ve il özel idaresine teslim ediliyor. Kaçak akaryakıt satan istasyon sahiplerine 500 bin lira para cezası kesiliyor. Peşin ödemelerde 180 bin liraya kadar düşüyor. Ayrıca, mahkemede de 100 ile 200 bin lira arasında adli para cezası kesilebiliyor. Hakkında kaçak akaryakıt satmaktan birden fazla işlem yapılmış istasyonlar, EPDK ya da mahkeme kararı ile kapatılabiliyor ancak istasyon sahipleri, cezalardan kurtulmak için iş yerini hemen tanıdık birisine devrediyor. Son iki yılda bu yolla yedi akaryakıt istasyonunun birkaç kez el değiştirdiği öğrenildi.

'GÜNDE 20 BİN ARAÇ GEÇİYOR'

Balıkesir İl Emniyet Müdürü Ömer Aydın, özellikle son bir yıl içinde gözle görülür oranda kaçak akaryakıt ele geçirildiğini söyledi. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerince son bir yılda yapılan çalışmalarda, 12 istasyon hakkında işlem yapıldığını aktaran Aydın, piyasa değeri 760 bin lira olan toplam 197 bin 532 litre kaçak akaryakıt ele geçirildiğini kaydetti. Aydın, operasyonlarda ayrıca 6 adet taşıyıcı tanker, 9 adet gizli yer altı tankı, 2 adet vaziyet planlarına uygun içten gizli bölmeli tank ele geçirildiğini vurguladı. İl Emniyet Müdürü Aydın, 36 şüpheli hakkında adli işlem yapıldığını, ikisinin tutuklandığını bildirdi.

Reklam
Reklam

Balıkesir'den geçen Bursa-İzmir karayolunun Türkiye'nin en işlek yollarından biri olduğuna dikkat çeken Aydın, "Bu yoldan günde ortalama 20 bin araç geçiyor. Üzerinde bulunduğumuz güzergâh nedeniyle bölgemiz, kaçak akaryakıt satmaya müsait bir nokta. Ayrıca, şüphelilerin, akaryakıt kaçakçılığı yaparken kullandığı farklı yöntemler var. Bunlardan bazıları şöyle; vaziyet planında bulunan yasal depolar içerisinde bulunan kaçak akaryakıtın pompalardan araç sürücülerine satılması. Yasal ve gizli tanka iki ayrı tesisat çekilerek, elektrikli bir T vana ile birleştirilmektedir. Şalterle düzeneği kontrol ederek istendiğinde orijinal tanktan, istendiğinde kaçak tanktan akaryakıt satışı yapılmaktadır. Vaziyet planlarına uygun yasal tanklar içeriden ikiye bölünmek suretiyle bir bölmede ulusal markerli, diğer bölmede kaçak akaryakıt muhafaza edilmektedir. Elektrikli vana sistemi ile istenilen akaryakıt pompaya sevk edilmektedir." dedi.

'KAÇAK AKARYAKITIN YÜZDE 46'SI SUSURLUK'TAN'

İl Jandarma Komutanlığı yetkilileri ise Balıkesir'in, İzmir'i, Bursa ve İstanbul'a bağlayan yol güzergâhında bulunduğunu, bu sebeple kaçak akaryakıt satışının gündemden düşmediğini belirtti. Kaçak akaryakıtın Aliağa, İzmir ve Bandırma'ya demirleyen gemilerden geldiğini belirten yetkililer, özellikle gemiler ÖTV'siz akaryakıt kullandığı için tercih edildiğini bildirdi. Balıkesir'de merkez haricinde Susurluk, Bandırma, Gömeç ve Ayvalık ilçelerinde çalışmaların yoğunlaştığını aktaran yetkililer, şu bilgileri verdi: "Vatandaşlarımız bu konuda duyarlı olmalı, bu tür yerlere itibar etmemeli. Mücadeleye kararlılıkla ve hızla devam ediyoruz. Ele geçirilen kaçak akaryakıtın yüzde 46'sı Susurluk, yüzde 12'si il merkezi, kalan kısmı ise diğer ilçelerden. Jandarma bölgesinde 203 akaryakıt istasyonu, 92 LGP istasyonu ve 2 madeni yağ istasyonu var."

Reklam
Reklam

ULUSAL MARKER

Ulusal Marker, kaçak akaryakıt satışını ve vergi kaybını önlemek için yapılan bir uygulama. Akaryakıttan alınan numuneler, ölçüm yapılan bir cihaza koyuluyor. Bu cihaz, akaryakıtı ultraviyole ışınlarıyla tarıyor. Elde ettiği verileri, Türkiye'nin neresinde olursa olsun uydu aracılığıyla EPDK'deki bir sisteme gönderiyor. Buradaki verilerle uyuşmaması halinde akaryakıtın kaçak olduğunu tespit ediyor. Cihaz, sanayi müdürlükleri, polis ve jandarma tarafından kullanılıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz