Balıkesir'de Türkçe Şölenine 40 Bin Kişi Ortak Oldu

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından 'Uluslararası Dil ve Kültür Festivali' kapsamında düzenlenen 11. Türkçe Olimpiyatları'nın...

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından 'Uluslararası Dil ve Kültür Festivali' kapsamında düzenlenen 11. Türkçe Olimpiyatları'nın Balıkesir gösterimi unutulmaz bir şölene sahne oldu.

Bu yıl 'Evrensel Barışa Doğru' sloganıyla Atatürk Stadı'nda düzenlenen geceyi, stat içinde ve dışında yaklaşık 40 bin Balıkesirli izledi. Türkçenin çocukları 2 saat süren gecede seslendirdikleri şiir, şarkı ve halk oyunları ile izleyenleri coşturdu. Gecenin finalinde öğrencilerin seslendirdiği 'Yeni Bir Dünya' isimli şarkıya bütün stat eşlik etti.

Reklam
Reklam

Bu yıl 11.'si düzenlenen ve 140 ülkeden 2 bin öğrencinin katıldığı Türkçe Olimpiyatları'nın Balıkesir gösterimi binlerce insanın katıldığı unutulmaz bir gösteriyle yapıldı. Moldova, Kafkasya, İsveç, Bulgaristan, Uganda, Almanya, Azerbaycan, Endonezya, Güney Afrika, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya, Meksika, Mısır, Moğolistan, Nepal, Sri Lanka, Sırbistan, Tacikistan, Tunus ve Kosova'dan gelen 80 öğrenci, Balıkesir'deki Türkçe Olimpiyatları Şöleni'nde sahne aldı. Gecenin sunuculuğunu Ertem Şener ile Kosovalı öğrenci Ermira Kurusa'nın yaptı.

Bu yıl Balıkesir'de dördüncü kez yapılan Türkçe şöleni nedeniyle Atatürk Stadı'nın bütün tribünleri ile saha içi tamamen dolarken, sahaya giremeyen vatandaşlar için ise dışarıya dev ekranlar kuruldu. Saha içinde yaklaşık 30 bin, dışarıda ise 10 bin kişinin bulunduğu öğrenildi. Törene, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Belediye Başkanı İsmail Ok, AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu, Emniyet Müdürü Halil Karataş, Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Rektörü Prof.Dr.Mahir Alkan, İl Müftüsü Turgut Açari, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr.Hasan Yılmaz, Şelale Eğitim Kurumları Genel Müdürü İzzet Bilir, belediye başkanları, kaymakamlar, yargı mensupları, daire müdürleri, diğer davetliler, sponsorlar, iş dünyasının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Reklam
Reklam

İstiklal Marşı'nın hep ağızdan okunmasıyla başlayan 11. Türkçe Olimpiyatları'nın Balıkesir gösteriminde ilk olarak sahneye çıkan öğrenciler “Namın Duyulsun” adlı koro parçasıyla başladı. Daha sonra sahneye çıkan Almanya'dan gelen Lisa Frellesen "Yoruldum" isimli şarkıyı seslendirdi. Tunuslu öğrencinin Harmandalı şarkısı eşliğinde oynayan Ugandalı efeler büyük beğeni topladı. Moğolistanlı öğrenci Ularkhan Maslıbai'nin seslendirdiği Orhan Gencebay'ın "Yarabbim" isimli sevilen şarkısı ayakta alkışlandı.

Şölende Güney Afrikalı Muhammed Alaa, Orhan Gencebay'ın "Hatasız Kul Olmaz" şarkısını seslendirdi. Gecenin unutulmaz sahnesi ise öğrencilerin geçtiğimiz yıl vefat eden Türk halk müziğinin sevilen ismi Neşet Ertaş'ın türkülerini seslendirmesi oldu. Meksikalı öğrenci Jaquelıne Garcıa'nın "Ah Nerede" isimli şarkısı binlerce Balıkesirliyi adeta coşturdu.

Gecenin en çok alkış alan hareketi ise sunucu Ertem Şener'in sahneye PTT 1.Lige yükselen Balıkesirspor forması ve bayrağıyla çıkması oldu. Balıkesirspor'a başarı dileğinde bulunan Şener, Kırmızı Beyazlı ekibi Süper Lig'de görmek istediklerini söyledi. Türkiye'deki programları yarın Çanakkale gösterimi ile bitecek olan öğrenciler sahnede gözyaşlarına hakim olamadı.

Reklam
Reklam

"BU ÇOCUKLAR DÜNYA BARIŞINI SAĞLAMADA ROL ALACAKLAR"

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, programda yaptığı konuşmada, "Bu güzel akşamda bizi çok duygulandırdılar. 140 ülkeye dilimizi, kültürümüzü götüren gönül erlerine gönülden teşekkür ediyoruz. İnşallah bu çocuklar dünya ve insanlık barışını sağlamada aktif rol oynayacaklar. Bu hareket sadece Türkiye'nin olması gerektiği yere getiren bir hareket değil. Dünya barışı açısından da büyük öneme sahip. Bu şekilde kabul görmesi de ayrı bir mutluluk kaynağı. Hiç bir karşılık beklemeden bu işe gönül veren, katkı sağlayan herkese gönülden teşekkür ediyorum" dedi.

Gecede etkinliğe katkıda bulunan sponsorlara plaketleri protokol tarafından verildi. Gecenin sonunda sahneye çıkan bütün öğrenciler Türkçe Olimpiyatları'nın resmi bestesi "Yeni Bir Dünya" şarkısını hava fişek gösterisi eşliğinde seslendirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz