Balıkesir'in 89. kurtuluş yıldönümü törenlerle kutlandı

Balıkesir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıldönümü, tören ve çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlamalara kardeş şehir olan...

Balıkesir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıldönümü, tören ve çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlamalara kardeş şehir olan Schwäbisch Hall Belediye Başkanı Hermann Josef Pelgrim ve eşi Michaele Schickve Pelgrim de katıldı. Schwäbisch'ten gelen gösteri grubunun protokülün önündeki saygı atışı büyük alkış aldı. Ayrıca düşmanın şehirden atılmasında büyük katkısı bulunduğuna inanılan "tülütabaklar" gösterisi de büyük ilgi gördü. Yüzlerine kurum süren ve üstlerine deri giyen korkunç yüzlü tülütabaklar, özellikle çocukların ilgisini çekti.
Kuva-yi Milliye hareketinin başladığı önemli merkezlerden Balıkesir'deki kurtuluş kutlamaları, sabah saatlerinde Atatürk anıtına çelenk koyulmasıyla başladı. Ardından makamlarında tebrikleri kabul eden Vali Yılmaz Arslan ve Belediye Başkanı İsmail Okı, daha sonra Garnizon Komutanlığı'na şükran ziyaretinde bulundu. Kutlamalar, Atatürk Stadı önünde devam etti. Törenlere AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, Milletvekili Tülay Babuşçu, CHP milletvekilleri Nedret Akova ve Haluk Ahmet Gümüş, Garnizon ve Okullar Komutanı Tümgeneral Erdal Öztürk, İl Emniyet Müdürü Ömer Aydın, 9. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Kubilay Selçuk, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, Balıkesir Barosu Başkanı Yaşar Meyvacı, diğer mülki ve askeri erkânla çok sayıda vatandaş katıldı.
İstiklâl Marşı'nın ardından Vali Arslan, Başkan Ok ve Tümgeneral Öztürk halkı selamladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmalardan sonra şehrin 6 Eylül 1922 tarihinde Türk birlikleri tarafından işgalci kuvvetlerden kurtarılması canlandırıldı.
Kurtuluşu ilk günkü coşkuyla kutladıklarını belirten Başkan İsmail Ok, başta Atatürk olmak üzere kalpaksız Kuva-yi Milliyeciler ve millî mücadelenin isimsiz kahramanlarına minnet ve şükran duygularını iletti.
Konuşmalardan sonra tören geçişi yapıldı. Balıkesir'in mahalli danslarını icra eden grupların ardından deri imalatçılarını simgeleyen meşhur "tülütabaklar", korkunç yüzleri ve pis giyimleriyle gösteri yaptı. Tülütabaklarla fotoğraf çektirmek isteyenler birbiriyle yarıştı.

Reklam
Reklam

TÜLÜTABAKLAR
Balıkesir'in düşman işgalinden kurtuluş törenlerinde, Balıkesir Kasaplar Odası tarafından düzenlenen "tülütabaklar" gösterisi büyük ilgi çekiyor. İşgal günlerinde düşman güçlerinin gece devriyelerinde tabakhane işçilerinden korktuğunu tespit eden Türk istihbaratı, onlara bu görevi vererek "tülütabak" ismini takmış. Bu şekilde Balıkesir'in kurtuluşunda önemli bir rol oynadıklarına inanılıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz