Balıkesir genelinde faaliyet gösteren oda ve borsaların yöneticileri Bandırma'da bir araya gelerek, Balıkesir'in büyükşehir olmasını tartıştı.
Bandırma Ticaret Odası tarafından düzenlenen toplantıya ilçelerin oda ve borsa başkanları katılarak, 2014 yılında uygulamaya geçecek olan büyükşehir ve bütünşehir uygulamaları ile ilgili olarak görüş ve beklentilerini dile getirdi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bandırma Ticaret odası Başkanı Osman Kocaman, sanayici ve iş adamlarının düşüncesini dile getirerek, Balıkesir’in büyükşehir belediyesi olmasına karşı olmadıklarını, ama bu yapılanmanın bütünşehir şeklinde olmasına itiraz ettiklerini söyledi.
Başkan Kocaman, siyasetten uzak olarak, bu meselenin artı ve eksilerini konuşmak ve ortak akıl neticesinde, mümkünse hep birlikte en doğru sesi yükseltmek için bu konuda epey zamandır kendi aralarında toplantılar yaptıklarını belirterek, “Biliyorsunuz, Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, seçimden sonra nüfusu 750 binin üzerinde olan illerin büyükşehir olması için kanun tasarısı hazırladıklarını, 13 ilin bu hakkı kazandığını bildirmişti. Balıkesir de bu iller arasında sayılıyor. Büyükşehir olması Balıkesir’e tabii ki artılar getirecektir. Büyükşehir belediyeleri bütçeden daha fazla pay aldıkları için büyüme hızlanacak, kalkınma ve yapılanma daha hızlı gerçekleşecek, şehrin görünümüne, imajına daha çok önem verilecek, artan bütçe ile daha çok proje hayata geçirilecek, daha çok yatırımcı çekilecek. Bu yatırım, kalkınma hareketleri istihdamı, dolayısı ile şehre olan ilgiyi arttıracak. Bunların olmasını hepimiz isteriz, ama Balıkesir büyük şehir belediyesi olmaya uygun değil” şeklinde konuştu.
BANDIRMA GELİR VE KURUMLAR VERGİSİNDE BALIKESİR SIRALAMASINDA İLK ON İÇERİSİNDE
Kocaman, Balıkesir ilinin coğrafi ve ekonomik yapısına da işaret ederek,“Balıkesir’in ilçeleriyle mesafesi çok uzak. İçerisinde 3 ayrı iklimi ve coğrafyayı ve hatta kültürü barındıran çok geniş bir vilayet. Balıkesir - Bandırma arası 100, Balıkesir - Edremit arası 86, Havran ile 78, Gönen ile 104 kilometre. Marmara ve Avşa adaları çok çok daha uzak. Balıkesir’i büyük şehir olarak değerlendireceksek oranlar ortada. 2011 yılı kurumlar vergisindeki ilk on firmadan dördünün, gelir vergisindeki ilk on firmadan ise beşinin Bandırma’da olması ve SGK Balıkesir İl Müdürlüğü’nün en çok istihdam ve prim ödeyen ilk 10 firma listesindeki 5 firmanın da Bandırma firması olmasına da dikkat çekmek isterim” dedi.
BALIKESİR İHRACATININ YÜZDE DOKSAN’I BANDIRMADAN
Ticaret Odası Başkanı Kocaman, Bandırma ve çevresinde son yıllarda hızla artan sanayi tesislerinin Balıkesir’de kayıtlı sanayinin yüzde 22’sini oluşturduğunu, Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın bölge planında Bandırma'nın ilin en önemli sanayi merkezi olarak seçildiğini anlattı. Kocaman, Balıkesir merkez ve körfez bölgesinin ise hizmetler ve özellikle de turizm sektörüne ilişkin avantajlara sahip olduğuna işaret edildiğini söyledi. Kocaman Balıkesir ihracatının yüzde 90’ının Bandırma'dan yapıldığını, Bandırma'nın Türkiye'nin en gelişmiş 23. ilçesi olduğunu, bu özelliği ile 33. sırada yer alan Balıkesir il merkezinden 10 basamak önde olduğunu sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz