Balıklama atlarken dikkat

Nöroşirurji Uzmanı Op. Dr. Cem Dinç, alınacak birkaç basit önlemle korkulacak sonuçlardan kaçınmanın mümkün olduğunu söyledi.

BURSA (İHA) - Yaz aylarında görülen kazaların başında boyun travmalarının geldiğini belirten Nöroşirurji Uzmanı Op. Dr. Cem Dinç, alınacak birkaç basit önlemle korkulacak sonuçlardan kaçınmanın mümkün olduğunu söyledi.

Dr. Dinç, "Yaz aylarında hastanelerin acil servis ve beyin cerrahi bölümlerine boyun travması sebebi ile getirilen hasta sayısında artış oluyor. Boyun travmalarının en sık nedenleri arasında trafik kazaları, yüksekten düşme ve havuz veya denizde özellikle sığ sulara yapılan balıklama atlayış hareketleri sayılabilir. Boyun travması geçiren hastaların nispeten genç yaşta olmaları ise dikkat çekiyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

İnsan vücudunda omurganın en önemli görevlerinin vücut ağırlığının taşınmasına yardım etmek, vücut hareketlerine katkı sağlamak ve omurga kanalı içinden geçen omuriliği ve sinirleri korumak olduğunu hatırlatan Dinç, "Baş ağırlığını taşıyan ve her yöne hareketi destekleyen bu bölge aynı zamanda omuriliğe de koruma sağlar" dedi.

Boyun travmalarında yanlış ilk yardım uygulamalarının geri dönüşü olmayan sorunlara yol açabileceğine dikkat çeken Dinç, ilk yardım ve tedavi hakkında şu tavsiyelerde bulundu:

"Yapılacak yanlış bir hareket boyun omurlarından bir veya birkaçında kırıklara, omurların birbiri üzerinde kaymasına (listezis) ya da omurların bir arada durmasını ve kafatasına tutunmasını sağlayan bağlarda hasara neden olarak omurilik yaralanmasına yol açabilir. Boyun travması geçirdiği bilinen ya da şüphe edilen kişiler, boyun bölgesi sabit hale getirilerek, mümkün olduğunca kısa sürede tam donanımlı bir sağlık merkezine ulaştırılmalıdır. Hızlı hareket etme endişesi ile hastalara daha çok zarar verebilecek transfer şekillerinden kaçınılmalı, hastanın mevcut olan pozisyonu uzman bir hekim tarafından görülene kadar korunmaya çalışılmalıdır. Boyun travmalı hastaya, yeterli donanıma sahip bir merkezde uzman hekim tarafından muayene edildikten sonra birtakım tetkikler uygulanır. Bu tetkikler; radyografi, fonksiyonel grafi, tomografi ve manyetik rezonans görüntülemeyi kapsar. Tetkiklerin neticesinde cerrahi girişim gerektirecek bir durum saptanacak olursa, gerekli donanımı olan bir merkezde, yeterli tecrübeye sahip bir cerrahi ekip tarafından girişim uygulanmalıdır."

Reklam
Reklam