Balkan Dernekleri 7. Fikir Sofrasında 2b Arazileri Masaya Yatırıldı

İzmir Balkan Anadolu Dernekleri 7. Fikir Sofrası 2B ve hazine arazileri konulu ön toplantısı İzmir...

İzmir Balkan Anadolu Dernekleri 7. Fikir Sofrası 2B ve hazine arazileri konulu ön toplantısı İzmir AK Parti Milletvekili Rifat Sait, Orman Bölge yardımcısı Hüseyin Yalçın, İzmir Daire Başkanı Defterdar yardımcısı Naci Günaydın ve İzmir'in önde gelen isimleriyle birlikte gerçekleşti.

2B ve hazine arazileri konulu ön toplantısında orman arazi içinde kalmış arazilerin orman arazisi dışına çıkarılması yasası masaya yatırıldı. Vatandaşlar orman arazisi içinde kalmış arazilerini orman dışına çıkarabileceği yasada son başvuru tarihi 30 Ekim. Belirlenen tarihten sonra yapılan başvurular kabul olmayacak ve devlet hazinesine kalacak. Kanunlaştırılan 2B hazine arazileri konusu çok önemli bir konu olduğuna değinen İzmir AK Parti Milletvekili Rifat Sait, "Nasıl askerlerimiz topraklarımızı koruyorsa, 2B hazineleri çok önemli. Bunların da korunması bunlara da tecavüz edilmemesi korunması gerekiyor" dedi.

Reklam
Reklam

İzmir Daire Başkanlığı Defterdar yardımcısı Naci Günaydın, orman köyleri için avantaj özelliği taşıyan, 692 sayılı 2B arazisi kanunu ve avantajlarını anlattı. Orman alanı içerisinde kalıpta yasa gereği orman niteliğini kaybetmiş arazilerin orman alanı dışına çıkarılması işlemi yapılacak olan 2B arazileri için Günaydın, "Bunları orman kadrosu,işçilerimiz, teknisyenlerimiz koordinatları belirlenerek listeler halinde yayınlandı.İtiraz süreleri değerlendirildi. Başvuruların alınması ile orman köylüsüne satılma işlemidir.Artık başvurular alınmaya başlanmıştır.Başvuruların yoğun olabileceğini düşünerek 2B başvuru bürosu oluşturduk.Hak sahibi olup olmadığı kontrol edildi.Hak sahiplerine başvuru formlarını doldurttuk" diye başvuru sürecini aktardı.

Günaydın, 2B yasasının avantajlarını ve yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

"- Satış bedelinin yüzde 70’i bizim için satış bedeli olacak.70 bin lira esas alınacak. Peşin alınmak isterse yüzde 20'ye indiriliyor. Bu da çok ciddi bir avantaj haline geliyor.

Reklam
Reklam

- Bin lira ödeyerek başvuru yapılabiliyor.26 Nisan ile 30 Ekim arası başvuru yapacaklar. 30 Ekim'den sonra yapılan başvurular geçerli olmayacak. Bu yerler devlete geçecek.Kanun gereği itiraz kabul edilmeyecek.

- Toplamda güncelleme çalışması yapılan toplamda 10.901 rakamı mevcut bu rakam her geçen gün artıyor.Yeni yerler tespit ediliyor. Bu taşınmazları 6 bin 844 tanesi merkezde 29 milyonluk çok ciddi bir alandır.56.232.374 gibi bir rakamı oluşturan bu taşınmazlar İzmir’in ilçelerinde bulunuyor.

- Taşınmazlarda birden fazla kullanıcı olması da mümkün olduğu için başvurular çok fazla.Yüzde 31'lik bir başvuru aldık.Başvurular daha da yoğunlaşacak.

- Kıymet takdiri yasaya uygun şekilde yaptık.Bölgedeki emlakçılardan, ticaret ve ziraat odalarından, köyden,muhtarlardan bilgi almak üzere yapıldı.Şu anda bedel tespitlerine itiraz edilemez.

- Vatandaşlar TC kimlik numarası girerek, hak sahibi olup olmadığını öğrenebilir."

Orman Bölge Müdürü Yardımcısı Hüseyin Yalçın söz konusu yasa ile ilgili ormanlık alanlar tespit edildiğini ifade ederek, “278 kayıtlı 2B alanı tespit edildi. Vatandaşlara satış aşamalarımız devam ediyor. 96 alanda kullanıcı tespiti yapılıyor.148 köyü tespit edeceğiz. Gelecek yılı sonu olarak tespit edilmemiş alanımız İzmir'de kalmayacak” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

AK PARTİ'Lİ SAİT’TEN İZMİR’E MÜJDELER

Sait, aynı zamanda Balkan Anadolu Dernekleri Fikir Sofrası’nda ilk defa İzmir’de yapılacak projeler hakkında bilgi verdi. Milletvekili Sait, ilk defa İzmir'den çıkacak bir proje ile ilgili 4 sektöre katkı sağlayacakları müjdesini vererek şunları aktardı:

"Film sektörü, bilişim, sağlık ve eğitim sektörü ile ilgili hizmetlerimiz olacak.Bu sektörlere önemli desteklerimiz olacak.Yeter ki döviz getirsin ülkeye. Sinema sektöründe Türk filmlerinde Selçuk ve Çeşme'yi tanıtanlara turizmi destekleyen filmlere destek vereceğiz. Özel hastaneler turist getirirlerse, ülkemize sağlık sektörüne de destek vereceğiz.İlk kez İzmir'de bunun önderliğini gerçekleştireceğiz."

İzmir'de kentsel dönüşüm çalışmalarının yapılacağını da vurgulayan Sait, "Çevre ve Şehircilik Bakanı ve Denizcilik ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ında geleceği kentsel dönüşüm toplantısı yapılacak. Bunu anlatmak gerekiyor.Siyasi şekilde kullanılmasından korkuyoruz. Uzun vadeli bir çalışma olacak.Fakat kazanan İzmir olacak" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Milletvekili Sait, ayrıca kanunda yer alan 2B arazileri başvurusunda alınacak, bin liranın İzmir'in kentsel dönüşümü için kullanılacağı bilgisini verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: