Balkan Şehitleri Edirne’de anıldı

Balkan Savaşları sırasında şehit düşenler, Edirne'deki tarihi Sarayiçi bölgesinde düzenlenen törenle anıldı.I ve II. Balkan...

Balkan Savaşları sırasında şehit düşenler, Edirne'deki tarihi Sarayiçi bölgesinde düzenlenen törenle anıldı.

I ve II. Balkan Savaşları’nda Bulgaristan, Sırbistan, Yunanistan ve Karadağ devletleriyle yapılan savaşta çok sayıda insan hayatını kaybetti. Yurdun değişik illerinden gelerek bölge savunmasında şehit düşenler, her yıl 26 Mart tarihinde anılıyor. Anma törenleri tarihi Sarayiçi’nde bulunan Balkan Şehitleri Anıtı önünde yapılıyor.

Balkan Savaşları’nın 100. yılında şehitler için düzenlenen anma etkinliklerine Edirne Valisi Gökhan Sözer, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Cengiz Demirci, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, çok sayıda sivil ve askeri erkan katıldı.

Reklam
Reklam

Şehitliğe çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Edirne Müftü Yardımcısı Mehmet Karahan tarafından şehitler için dua edildi. Askeri manga tarafından yapılan saygı atışından sonra savaşlarda şehit düşenlerin isimlerinin bulunduğu levhalara karanfil bırakıldı.

OSMANLI'YA KARŞI BİRLEŞTİLER

Osmanlı devletinin Balkanlardaki varlığına son vermek amacıyla Rusya ile anlaşan Bulgaristan, Sırbistan, Yunanistan ve Karadağ krallıkları, 8 Ekim 1912 yılında saldırıya geçti. Bulgar ordusu, Çatalca’ya kadar ilerleyerek İstanbul yakınlarına ulaştı.

Ancak Bulgaristan'ın daha fazla toprak almasını kabul etmeyen Yunanistan, Karadağ, Sırbistan ve I. Balkan Savaşı'nda yer almayan Romanya Krallığı, Bulgaristan'a karşı savaş açtı. Balkan devletlerinin ortak saldırısı sonucu üst üste yenilgiler alan Bulgaristan, doğudaki birliklerini batı cephesine çekmek zorunda kaldı. Bulgaristan’ın düştüğü durumdan faydalanan Osmanlı ordusu, Edirne ve Kırklareli dahil olmak üzere, kaybettiği topraklarının bir bölümünü geri almayı başardı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: