Balkan Ülkeleri Ulaştırma Bakanları toplantısı

ATİNA (İHA) - Yunanistan'ın başkenti Atina'da, Balkan ülkeleri arasında Avrupa standartlarında demir yolu hattı projesi ile ilgili olarak anlaşmaya varılması amacıyla, 'Balkan Ülkeleri Ulaştırma Bakanları Toplantısı' düzenlendi. Toplantıda Türkiye de Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından temsil edildi.

Atina'da Hotel Intercontinental'da Türkiye, Romanya, Bosna Hersek, Arnavutluk, Bulgaristan, Moldovya, Hırvatistan, Sırbistan ve Yunanistan'ın katıldığı Balkan Ülkeleri Ulaştırma Bakanları Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının amacının, Balkan ülkeleri arasında Avrupa standartlarında geliştirilmiş, modern, hızlı demir yolu hattı projesinin katılımcı ülkeler arasında anlaşmaya açılması olduğu ifade edildi. Avrupa'nın ortaya koyduğu "Genişleyen Avrupa'da Ulaştırma" isimli proje, 2013 yılına kadar Avrupa'daki hızlı tren ağlarının ülkeler arasındaki geçişini sağlayıp, 2020 yılına kadar böylelikle hızlı tren taşımacılığına geçmeyen ülkenin kalmamasını amaçlıyor. Ayrıca bu projenin gerçekleşmesiyle ülkeler arasında işletmecilikte armanizasyon sağlanıp, sınır geçişlerindeki sorun asgariye inmiş olacak.

Reklam
Reklam

AB tarafından sunulan projenin içeriğinde ayrıca, hızlı trenlere geçilmesinde alternatif finans yollarının birlikte bulunması, kamu-özel sektör ortaklığının sağlanıp Avrupa Birliği'nin sağlayacağı fon sayesinde, Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası'ndan istifa edilmek amacıyla ortak çalışmaların sürdürülmesi yer alıyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan Yunanistan Ulaştırma Bakanı Mihalis Liapis, "Yunanistan olarak bu proje bizi yeteri kadar tatmin ediyor. Bu projenin gerçekleşmesiyle ülkeler arasında turizmin artmasını ve ekonomik olarak kalkınmaya büyük destek sağlamasını bekliyoruz" dedi.

Türkiye'yi temsilen toplantıya katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, toplantı sonunda yaptığı açıklamada, "Bu anlamda Türkiye, birlik ülkelerinin arasında geri kalmadı. Bildiğiniz gibi Marmaray ve Ankara-İstanbul hızlı tren projesini biz başlattık ve projelerin inşaatı devam etmekte. Böylece bu projeler Avrupa standartlarında birkaç sene içerisinde hizmete sunulmuş olacak. Balkan ülkeleri arasında işbirliğinin Avrupa Birliği müzakerelerinde çok önemi var, çünkü Bulgaristan bildiğiniz gibi Romanya ile birlikte 2007 yılı başı itibariyle tam üye olacak. Ülkeler arasında bir sorun yaşamadıkları sürece ayrıca Hırvatistan ve Bosna Hersek de müzakerelere hazırlanıyor. Bu bakımdan bu ülkelerle yapılan çalışmalar, ulaşım alt yapısının iyileştirilmesi, demir yolu şebekesinin Avrupa Birliği'ne entegre edilmesi yönündeki çalışmalar şüphesiz ki Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakerelerinde olumlu sonuç verecektir" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam