Balkanlarda Dışişleri Bakanlıkları Ve Nalas İşbirliği Yapacak

Güney-Doğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı (NALAS) Başkanı Özgen Keskin ve Güney-Doğu Avrupa İşbirliği Süreci...

Güney-Doğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı (NALAS) Başkanı Özgen Keskin ve Güney-Doğu Avrupa İşbirliği Süreci SEECP Dönem Başkanı Nikola Poposki arasında Üsküp’te yapılan görüşmede iki kurumun işbirliği için karar alındı.

Makedonya’nın başşehri Üsküp’te NALAS merkezinde gerçekleştirilen toplantıda Balkanlarda hükümetlerin bölgesel platformu olan SEECP’nin ve yerel yönetimlerin platformu NALAS’ın dönem başkanları bir araya geldi. 13 ülkeden 9500 belediyeyi temsil eden Güney-Doğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı NALAS’ın 2012-2013 dönem başkanlığını Yıldırım Belediye Başkanı ve Marmara Belediyeler Birliği Encümeni üyesi Dr. Özgen Keskin yürütüyor. Diğer yandan Balkan ülkelerinin dışişleri bakanlarını bir araya getiren Güney-Doğu Avrupa İşbirliği Süreci SEECP’nin dönem başkanlığını ise Haziranda Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki devraldı. Balkanlarda kalıcı barışının tesis edilmesi ve hayat standartlarının yükseltilmesi için yerel yönetimlere ve başarılı bölgesel inisiyatiflere vurgu yapan Makedonya Dışişleri Bakanlığı, NALAS ile işbirliğini tesis etmek amacıyla ofisine resmi ziyaret düzenledi.

Reklam
Reklam

Makedonya medyasının yoğun ilgi gösterdiği toplantıya NALAS Başkanı Özgen Keskin, NALAS Asbaşkanları Slovenyalı Anton Pershak ve Hırvatistanlı Djuro Bukvic, NALAS Genel Sekreteri Kelmend Zajazi ve MBB Uluslararası İşbirliği Direktörü Murat Daoudov katıldı.

Bakan Poposki, dönem başkanlığı önceliklerini hazırlarken Balkanlarda başarılı olan bölge ölçeğindeki tüm projeleri araştırdıklarını, en başarılı emsalin ise NALAS olduğunu ve bu oluşuma Üsküp’te ev sahibi yapmaktan şeref duyduklarını ifade etti. Bölgedeki ihtilafların çözümünde ulusal hükümetlerin bazen yetersiz kaldıklarını, zira merkezî yönetimler olarak bazı katı kurallara tabi olduklarını ve siyasi meselelerin zaman zaman hareket alanlarını daraltabildiğini söyleyen Bakan Poposki, şehirler diplomasisinin rolüne inandıklarını söyledi. Bakana göre yerel yönetimlerin bölgesel işbirliği ulusal yönetimler için örnek teşkil etmesi gerekir.

NALAS, YUNANİSTAN’I DA KUCAKLAYACAK

Başkan Özgen Keskin, NALAS’a verdikleri önem ve önerdikleri işbirliği için Makedonya Dışişleri’ne ve SEECP’ye teşekkür etti. NALAS dönem başkanlığı olarak önemli bir hedefin, platformun tüm Güney-Doğu Avrupa bölgesini kapsamak olduğunu, dolayısıyla NALAS ailesi dışında kalan tek ülke Yunanistan’ın da bu birliğe dönmesi için yerel diplomasi yöntemlerine başvuracaklarını söyledi. Öte yandan, NALAS’ın SEECP için kilit partner olacağını söyleyen taraflar, iki platform arasında bir işbirliği protokolünün hazırlanması için çalışmalar başlatacak. Protokol, 1-2 Kasım 2012 tarihinde Karadağ’ın Budva şehrinde NALAS’ın düzenleyeceği “Güney-Doğu Avrupa’da Mali Desantralizasyonun Geleceği” konulu uluslararası konferansta imzalanacak. Bölgenin maliye bakanlarını bir araya getirecek olan konferansı NALAS, Karadağ Maliye Bakanlığı ve Karadağ Belediyeler Birliği ortaklaşa düzenlerken, Dünya Bankası Enstitüsü ve AGİT destek veriyor.

Reklam
Reklam

BÜYÜKELÇİLİKTEN BELEDİYELERE ÖVGÜ

Üsküp’teki Türkiye Büyükelçiliğini ziyaret eden NALAS Başkanı Özgen Keskin ve MBB Uluslararası İşbirliği Direktörü Murat Daoudov, Büyükelçi Gürol Sökmensüer ve Elçilik Müsteşarı Fatih Akarca ile görüştü. Görüşmede, Türk belediyelerinin bölgede yaptığı çalışmalarından övgü ile bahseden Büyükelçi Sökmensüer ise, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Marmara Belediyeler Birliği Bakanı Recep Altepe’nin öncülüğünde Üsküp’te yürütülen tarihi mekanların restorasyonu gibi çalışmaların yanı sıra, İstanbul Bayrampaşa Belediyesi ve Yıldırım Belediyesi’nin de bu ülkedeki çabalarının Türkiye’nin tarihi misyonuna hizmet ettiklerini ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz