BM Medeniyetler İttifakı Projesi (MİP) Güney-Doğu Avrupa 2. Bölgesel Konferansı Sırbistan'ın başşehri Belgrad'da yapıldı. Konferansta kültürler arası diyalog ve bölgede barışın geliştirilmesi için yerel yönetimlerin kilit rolü vurgulandı.
Türkiye ve İspanya'nın öncülüğünde Birleşmiş Milletler çatısı altında başlatılan Medeniyetler İttifakı projesinin en önemli bölgesel çalışması sayılan Güney-Doğu Avrupa Bölgesel Konferansı sürecinin ikinci ayağı Sırbistan'ın başşehri Belgrad'da gerçekleştirildi. Konferansın Yüksek Düzeyli Müzakere oturumuna Güney-Doğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı NALAS adına katılan Marmara Belediyeler Birliği Uluslararası İşbirliği Direktörü Murat Daoudov, bölgede kültürler arası diyalogun tesisi ve geliştirilmesi çabalarında yerel yönetimlerin rolünü anlatırken, NALAS'ın son faaliyetlerinden örnekler de gösterdi. NALAS'ın tecrübesinden etkilenen konferans düzenleyicileri, Güney-Doğu Avrupa sürecinde bundan sonra bu platform ile yakın işbirliği içinde olacaklarını ifade etti.
BAŞBAKAN ERDOĞAN EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
Türkiye Dışişleri Bakanlığı adına söz alan Büyükelçi Boğaç Güldere, Medeniyetler İttifakı sürecinden beklentilerinin yüksek olduğunu ancak üye ülkelerin projeyi hem somut çalışmalarla desteklemeleri hem de somut mali katkı yaparak yürütülecek projeleri teşvik etmeleri gerektiğini vurguladı. 31 Mayıs-1 Haziran 2012 tarihlerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde İstanbul'da Medeniyetler İttifakı İştirakçiler Forumu'nun düzenleneceğini bildiren Güldere, bu forumun projenin geleceği açısından bir dönüm noktası olacağını söyledi.
Konferansa katılan Balkan ülkelerinin dışişleri bakanlıkları, MİP, BM Nüfus Programı ve UNESCO temsilcileri, çeşitli sivil toplum örgütleri temsilcileri ve diğer uzmanlar, birçok kültürün ve dinin asırlarca bir arada yaşadığı Balkanlar'da bölgesel ölçekte Medeniyetler İttifakı projesinin yürütülmesinin çok anlamlı olacağını ifade etti. Böyle bir başarının diğer bölgelere de emsal teşkil edeceğini söyleyen yetkililer, özellikle NALAS gibi bölgenin faal platformları ile yakın işbirliği içinde olunması
gerektiğini vurguladılar.
BALKANLAR'DA YÜRÜTÜLEN RESTORASYON ÇALIŞMALARI ANLATILDI
Sunumunda MBB olarak NALAS'ın dönem başkanlığını yürüttüklerini anlatan Murat Daoudov, NALAS Başkanı Özgen Keskin'in mesajını iletti. MBB Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin de Balkanlar'da yürüttüğü tarihi mirası korumaya yönelik projeleri anlatan Daoudov, MBB'nin aynı zamanda bölgede yerel düzeyde diyalog geliştirici, buluşturucu ve barıştırıcı bir fonksiyonu icra ettiğini söyledi. Mart ayında Kosova'da yapılan NALAS Genel Kurulunda Makedonyalı, Bulgar, Türk, Hırvat ve Slovenyalı başkanlardan oluşan NALAS Başkanlık Divanının "NALAS 2020" ortak stratejisi müzakere ettiklerini gösteren slayt dinleyiciler için anlamlı ve somut bir mesaj teşkil etti. Konferans sonucunda NALAS'ın 2013'te Hırvatistan'da düzenleyeceği 2. Balkan Belediyecilik Fuarı NEXPO kapsamında Medeniyetler İttifakı ile ortaklaşa bir etkinliğin tertip edilmesi teklif edildi.
Öte yandan, MİP'in partneri olan Avrupa Konseyi Kuzey-Güney Tefekkür Grubu'nun üyesi olan Murat Daoudov şöyle konuştu:
"Avrupa Konseyi Kuzey-Güney Merkezi olarak da Avrupa ile Arap dünyası arasındaki diyalog çalışmalarımız sürüyor. Bu açıdan bakıldığında Marmara Belediyeler Birliği hem Balkanlar'da hem de Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da ülkemizin yararına sahada yerel diplomasiyi yürüten öncü bir birliktir. Bunun sırrı, güçlü ve vizyoner siyasi liderliğindedir."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz