Balkanlılar'ın Buca İftarı...

Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı’nın hayata geçirdiği Balkan Festivali’ne karşı basında açıklamalarda bulunan AKP İzmir...

Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı’nın hayata geçirdiği Balkan Festivali’ne karşı basında açıklamalarda bulunan AKP İzmir Milletvekili Rıfat Sait’e Balkan dernekleri ve federasyonları tepki gösterdi, açıklamaları kınadı.

Geçtiğimiz hafta sonu 3’üncüsü düzenlenen Uluslararası Balkan Festivali’ni sert bir dille eleştiren AKP İzmir Milletvekili Rıfat Sait, festivale katılan ve destek veren Balkan derneklerini kızdırdı. Başkan Ercan Tatı ile iftar sofasında buluşan 17 Dernek ve 5 Federasyon temsilcisi Milletvekili Rıfat Sait’e tepki gösterdi. Buca Gölet alanında düzenlenen iftar yemeğine başta Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı başta olmak üzere Selanik Türkleri ve Buca Yaylacıklılar Derneği, Buca Güçbirliği Derneği, Kosova Rumeliler Derneği, İzmir Trakyalılar Kültür ve Dayanışma Derneği, İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu, Balkan Kadınları Kültür ve Dayanışma Derneği, Rumeli Balkan Bayanlar Derneği, Buca Rumeli Göçmenleri Derneği, İzmir Bosna Sancak Kültür ve Dayanışma Derneği, Makedonya Göçmenleri Birleştirme ve Dayanışma Derneği, Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Makedonya Dermnekleri Platformu, İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Ege Balkan Rumeli Dernekleri Federasyonu, Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu, Uluslararası Balkan Federasonu, Rumeli Kosova Kadınları Koruma Derneği katıldı.

Reklam
Reklam

Dernek Başkanları yaptığı açıklamalarda Milletvekili Rıfat Sait’in Balkan kökenli yurttaşların kültürünü paylaşmasına, ulusal ve uluslar arası birlikteliklerin yaşanmasına neden olan festivali siyasetine alet ettiğini belirttiler. İzmir Balkan Dernekleri Federasyon Başkanı Vahap Savaşan yaptığı açıklamada Buca Belediyle Başkanı Ercan Tatı’nın Balkan derneklerine sahip çıktığını söyledi. Savaşan, “Sayın milletvekilimiz Rıfat Sait’in talihsiz açıklamaları için üzüldük. Balkan dernekleri olarak bize sahip çıktınız. 3. kez Balkan Festivali düzenlediniz, biz de bütün Balkan Dernekleri olarak, burada olmaya çalıştık. Sayın Sait açıklamasında Ramazan da festival olur mu açıklaması yapmış. Talihsiz diye düşünüyoruz. Bu bizi hem üzdü hem de bazı derneklerimizi de taraf olmaya yöneltti. Bu durumdan bizde rahatsız olduk. Ama biz inanıyoruz ki sizinle beraber doğrusunu yaptık. Ramazan’da bu festivali yapmak tabi ki güzel bir şey. Yemek kültürümüzü ve folklorumuzu tanıttık. Sayenizde 2 büyük sanatçı ile de beraber olduk. Bu yönden size çok teşekkür ediyoruz. Bir daha ki inşallah 4. daha görkemli bir festival gerçekleştireceğiz” dedi.

Reklam
Reklam

Ege Balkan Rumeli Dernekleri Federasyon Başkanı Süleyman Pehlivanoğlu ise Balkan göçmenleri olarak Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı öncülüğünde sunulan hizmetin sonucunda 3. Balkan Festivali’ni coşkuyla kutladıklarını söyledi. Pehlivanoğlu şöyle konuştu:

“Tabii bazı siyasi kişiler bu festivale siyaset katmak istiyor. Biz siyasetten uzağız, sivil toplum örgütleri olarak. Buca Belediye Başkanı CHP’nin belediye başkanı değildir. Biz onu Buca’nın belediye başkanı olarak görüyoruz. Dolayısıyla bunun içine siyaset katıldığı zaman sivil toplum örgütlerini de üzmüş oluyor. Bu sivil toplum örgütlerinin içinde değişik siyasi düşüncelere sahip kişiler olduğu çok açıktır. Nitekim de sosyal paylaşım alanında ve basında bu konuyu eleştiren sayın vekilimizden bir sivil toplum örgütünden çıkarak TBMM’ye gitmiştir. Dolayısıyla bu tür eleştirileri en son yapması gereken kişi de odur diye düşünüyorum . Bu vesile ile kendisini kınıyorum. Çünkü bu birinci hatası değil, ikincisi hatası değil, birçok hataları sivil toplum örgütleri üzerinden tekrarlamaktadır. Onun mensubu olduğu siyasi partinin genel başkanına ben şikayet ediyorum. Lütfen Balkan göçmenleri üzerinde bir sahipmiş gibi yetki alıp basında bu şekilde açıklamalar yapmasın. Ben bu Balkan Festivallerinin de sonsuza dek sürmesini de arzu ediyorum. Buca’da ki Balkan göçmenlerinin en büyük arzusudur. Ramazan da olmasına rağmen herkes orucunu tuttu. Bizim kadınlarımız yapmış olduğu o nezih yemekleri oruçlu insanlarımıza iftar yapılması içinde sunduk. Bu bizim için en büyük onur ve sevaptır.”

Reklam
Reklam

Dernek yöneticilerinin açıklamalarının ardından söz alan Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı ise AKP Milletvekili Rıfat Sait’in talihsiz açıklamalar yaptığına işaret etti. Başkan Tatı şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu olayı tartışma diye yorumlamayın. Çünkü benim karşımda tartışılacak biri yok. Öncelikle bunun bilinmesini isterim. Biz şu anda burada Balkanları temsil eden 17 dernek ve 5 federasyonuz. Ve 3. kez Uluslar arası Balkan Festivali yaptık. Maalesef AKP İzmir Milletvekili Rıfat Sait bir açıklamada bulunmuş. Ve tabiî ki çok talihsiz bir açkılama. Herhalde ikinci kez okuma şansı olmadı. Okusa kendisi de düzeltirdi” dedi. Başkan Tatı, Sait’in yaptığı açıklamalarında “Ercan Tatı Buca’ya Aliya İzzetBegoviç heykeli yaptı” dediğini de anımsattı şöyle devam etti:

“Önce şunun bilinmesini isterim. Bir Bucalı olmasına rağmen o heykelin o anıtın Aliya İzzetBegoviç anıtı değil, Srebrenitsa Soykırım Anıtı olduğu bilmesini isterim. Ve arkasından demiş ki, (anıt dikeceğine mevlit okutsaydı) . Anıtlardan ve ya bizim inandığımız heykellerden iktidar olarak niye bu kadar korkuyorlar çok merak ediyorum. Herkesin inancı kendinedir. Mevlidimizi de okuturuz ama inandığımız ölçüde ki anıtlarımızı da yaparız. Hele ki Srebrenitsa Soykırım Anıtı dünya da tektir ve inşallah tek olamayacaktır. Bu kadar da inanıyorum bu bir gerçektir. Daha sonra yine açıklamasında bizim Balkan Festivaline iftar festivali demiş. Uluslar arası bir Balkan festivalidir. Geçen sene kendiside buradaydı ve gene Ramazandı, yemek yarışmaları oldu katıldı. Baktı, güldü, eğlendi ama bu seneki hazımsızlığı nedendir. Herhalde milletvekili olduktan sonra biliyorsunuz, Meclis üyeliğimi yaptı kendisi iki yıl. Milletvekili olduktan sonra kendisine fazla sermaye bulamadı ama şunu söyleyeyim. Balkanlılar, Balkan dernekleri ona sermaye olamaz. Herkes bunu böyle bilsin. Özellikle ben burada AKP iktidarını göreve çağırıyorum. Bu arkadaşın kulağını mı çekecekler? dokunacaklar mı? biliyorsunuz dokunulmazlığı var. Öncelikle dini siyasete kesinlikle alet etmesin. Hele ki Balkanlar karşısında etmesin. Biz buna izin vermeyiz. Ramazanımızı hiç siyasetine alet etmesin. Balkan derneklerimizi hiç mi hiç etmesin. Balkan derneklerimiz birdir, tekdir. Bunlarda parti yoktur. Bizde hiçbir zaman parti olmadı ama bir gerçek vardır. Bizde cumhuriyet vardır, laiklik vardır, rejim vardır, Mustafa Kemal’in ilke ve inkılapları vardır. Burada olan dernekler partisine bakmadan o arkadaşımızı milletvekili yapmıştır. Aslını ve geldiği yeri unutmasın. Biz yolumuza devam ediyoruz. Sene 4. 5. 6.’sı nı hep beraber, birlik içersinde yapacağız. Ben öncelikle Rıfat Sait isimli milletvekilini Balkan dernekleri ve Balkan vatandaşlarımızdan ve belediyemizden bir özür dilemesini bekliyorum. Umarım yakın zamanda bu özrü dileyecektir.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: