"Ballı takas" Hazine'ye pahalıya maloldu

Ankara (AA)- İzmir'deki bir konut kooperatifinin SİT alanındaki arazisi için 20 yıl önce gerçekleştirilen ve basında "Ballı Takas" olarak yer alan arsa trampası, Hazineye 20 yıl sonra 123 milyon YTL'lik fatura çıkardı. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Maliye Bakanlığını seferber eden tazminat olayı, 20 yıl önceki bir takas işlemi ile başladı.

İzmir-Foça'da, mülkiyeti S.S Yeni Foça Asmadere Yapı Kooperatifine ait 834 bin 435 metre kare yüzölçümlü ve 1 milyon 204 bin 88 YTL bedelli 11 adet taşınmaz, SİT alanında kaldıkları için, İzmir-Çiğli'de Hazineye ait 830 bin 405 metrekare yözülçümlü ve 1 milyon 205 bin 100 YTL bedelli taşınmazla trampa edildi. Trampa işlemi de 29 Nisan 1997 tarihinde gerçekleştirildi.

Reklam
Reklam

Kooperatif, devraldığı Hazine arazisini hemen ikiye böldü ve 1746 ile 1747 numaralı parselleri oluşturdu. Aynı gün 1747 no'lu parsel, Kazım Gürsoy, Mehmet Said Kumbaracı ve Abidin Necimoğlu'na devredildi. Bu satış, 5 gün içinde tapuda da resmileştirildi. Satılan kısmın parasını devlete vermeyen, kendi arsasını da üzerine almayan kooperatif, "zarara uğradım" diyerek devletten de tazminat istedi.

Bir dizi hukuki süreçten sonra mahkeme kararına uyan, kendi arsasının da yarısını kaybeden Hazine, 20 yıl sonra kooperatife 123 milyon YTL tazminat ödemeye mahkum edildi. Bu arada Hazine avukatlarının 'karar düzeltme' başvurusunun reddedilmesi halinde, Hazine, söz konusu kooperatife kanuni faizi ve vekalet
ücretleriyle birlikte yaklaşık 123 milyon YTL tazminat ödeyecek.

Trampaya konu Hazine arazisinin Mavişehir'in hemen yanında olması, medyada rant tartışmalarına yol açtı ve olay uzun süre basında "Ballı Takas" şeklinde yer aldı.