Baluyevski ABD'yi sert bir dille uyardı

MOSKOVA (İHA) - Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı ve Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı General Yuriy Baluyevski, ABD yönetimini Orta Avrupa'da füze kalkanı projesinden vazgeçmeye çağırdı.

RİAN Haber Ajansı'nda yabancı basın mensupları için özel bir basın toplantısı düzenleyen General Baluyevski, Başkan Vladimir Putin'in G-8 zirvesi sırasında ABD'ye önerdiği Gebele radar istasyonunun ortak kullanımı teklifini yinelerken, ABD'nin bu teklifi kulak ardı ederek Orta Avrupa'ya füze kalkanı projesini dondurmamasının Rusya'ya karşı direk tehdit olarak algılanacağını söyledi. ABD yönetiminin Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne füze kalkanı kurmaya artık kesin karar verdiğine inandığını belirten Baluyevski, "Bence Polonya ve Çek Cumhuriyeti de bu proje karşılığında bazı menfaatler beklentisi içinde olduğundan Rusya'nın Gebele teklifinden rahatsız. İşbaşındaki ABD Başkanı da yeni seçimler sonrasında görevini terk edeceği lideri bir oldu bitti olayı karşısında bırakmak amacıyla bu projenin biran önce gerçekleşmesi için çok acele ettiğini düşünüyorum" dedi. İran'ın kesinlikle ABD veya Avrupa'ya herhangi bir tehdit oluşturma gücü bulunmadığını ve yakın bir gelecekte de böyle bir güce sahip olacağını düşünmenin sadece bir hayal ürünü olduğunu kaydeden Baluyevski, "ABD'nin hedefi İran'dan korunmaksa, füze kalkanını, kabul ederse Türkiye'de kursun" şeklinde konuştu. ABD yönetiminin Gebele istasyonunu ortak kullanma önerisini geri çevirmek için anlamsız bahanelerle bocalayıp durduğunu ve halen doğru dürüst bir gerekçe dahi bulamadığını kaydeden Baluyevski, "Bu nedenle ilk önce Gebele istasyonunun teknik açıdan çok eskidiği söylentileri ortaya atıldı. Halbuki bu böyle değil. Rusya'da görevli yabancı basın mensuplarını da en kısa zamanda Gebele istasyonuna götürerek bu söylentilerin ne kadar anlamsız olduğunu kendilerine göstereceğiz" dedi. ABD'nin füze kalkanı konusunda Rusya'nın önerisine diyalog ve istişare önerileriyle karşılık verdiğini ve diyalog görüşmelerinin de sadece ABD ile Rusya arasında veya Rusya ile NATO arasında yapılmasını şart koyduğunu belirten Baluyevski, "Artık sizinle istişare etmenin ne anlamı var. Size devlet başkanımızın diliyle açık seçik bir teklifte bulunduk. Ve halen bir cevap vermediniz. Ayrıca diyalog yapılacaksa neden bu sadece iki taraf arasında yapılsın. Azerbaycan ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerin bu diyalog görüşmesine katılmasını neden engelliyorsunuz?" dedi.

Reklam
Reklam

Bu arada basın toplantısı sırasında ABD yönetiminin Orta Avrupa'da füze kalkanı projesiyle ilgili çelişkili beyanlarını yansıtan bir film parçası da basın mensuplarının izlenimine sunuldu.