Balyoz davasında sanıklara tahliye

Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz davasıyla ilgili hak ihlali kararı ardından, tahliye ve yeniden yargılama taleplerini değerlendirmek üzere toplanan İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 230 sanığın tahliyesine hükmetti. Sanıklar tahliye ediliyor.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Balyoz davasıyla ilgili hak ihlali kararı ardından, tahliye ve yeniden yargılama taleplerini değerlendirmek üzere toplanan İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 230 sanığın tahliyesine hükmetti.

Sanıkların tahliyesi başladı.

AYM'nin kararı ardından toplanan İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin savcısı Balyoz sanıklarının yeniden yargılanması ve infazın durdurulması yönünde görüş bildirdi.

Mahkeme savcının mütalaasına uyarak 230 sanığın tamamı için yeniden yargılama ve infazın durdurulması kararı verdi. Bu kararla cezaevinde Balyoz davasından hükümlü olarak tutulan isimlerin tamamın tahliye edilecek.

Reklam
Reklam

Anayasa Mahkemesi dün, Balyoz davasında sanık olanların yaptığı toplam 230 başvuru için oy birliği ile sanıların haklarının ihlal edildiğine karar vermişti.

Mahkemeye göre sanıkların hakları, dijital veriler ve sanık dinlemesiyle ilgili konular nedeniyle ihlal edildi.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan açıklamaGenelkurmay Başkanlığı, tahliye kararı sonrası bir açıklama yaptı.

Açıklamada, yeniden yargılama sürecinin adil bir kararla sonuçlanmasının ümit edildiği belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler yer verildi:

"Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 'HAK İHLALİ' kararına dayanarak yerel mahkeme tarafından verilen tahliye kararı sonucunda özgürlüklerine kavuşan emekli ve muvazzaf personelimizin ve ailelerinin sevinçlerini yürekten paylaşır, yeniden yargılama sürecinin adil bir kararla sonuçlanmasını ümit ve temenni ederiz."

Taraf gazetesinin haberiyle soruşturma başlamıştıBalyoz darbe planı iddiası ilk kez 20 Ocak 2010'da Taraf gazetesinin "İstanbul'da iki camiye bombalı saldırı düzenlenmesi ve Yunanistan'ın bir Türk uçağını düşürmekle suçlanması suretiyle darbe ortamı yaratılacağı" gibi iddialar içeren haberiyle gündeme gelmişti.

Reklam
Reklam

Haberde yer alan iddialar üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatılmıştı.

Hazırlanan iddianame İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmiş, ilk duruşma ise 16 Aralık 2010'da yapılmıştı.

250'si tutuklu 365 sanığın yargılandığı dava bir buçuk yıldan fazla sürdü.

21 Eylül 2012'de biten davada, 325 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmiş ancak "eksik teşebbüs" gerekçesiyle cezalarında indirime gidilmişti.

Mahkeme, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermiş ancak gerekçeyle birlikte cezalarını 20 yıla indirmişti.

Çok sayıda sanık ise yerel mahkeme tarafından 13 yıl 4 aydan 18 yıla kadar hapis cezalarına çarptırılmıştı.