Balyoz hakimi Eskişehir'e

410 hakim ve savcının görev yerleri değişti.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, adli yargıda görev yapan 410 hakim ve cumhuriyet savcısının görev yerini değiştirdi. Kararnameye göre, nöbetçi olduğu gün 21 Balyoz davası sanığının tahliyesine karar verdiği için dikkat çeken özel yetkili İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Oktay Kuban Eskişehir hakimliğine atandı. Hakim Oktay Kuban’ın görev yeri değişikliği talebinde bulunduğu ve kendi isteği doğrultusunda atmasının yapıldığı öğrenildi. Yine Albay Dursun Çiçek’in Ergenekon davasında tahliyesine karar veren özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Mehmet Faik Saban, Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atandı. YARSAV’ın listesinden HSYK üyeliği seçimlerine katılan Adli Sicil Genel Müdür Yardımcısı Orhan Sungur da Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı’na atandı.

Reklam
Reklam

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ve Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis’in ölümlerine ilişkin iddiaları soruşturan özel yetkili Ankara Savcısı Hüseyin Görüşen ise terfi ederek Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine getirildi. Görüşen, Albay Çiçek’in imzasını taşıdığı iddia edilen İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın bulunduğu avukat Serdar Öztürk’ün bürosunda yapılan aramayı yürütmüştü.

10 yıl önceki kanlı Hayata Dönüş operasyonu sırasında Bayrampaşa Cezaevi Savcısı olan Fikret Ünalan da İstanbul’dan Sivas’a atandı. Ergenekon sanığı Adil Serdar Saçan’la yaptığı konuşmalar tespit edilen İstanbul Savcısı Murat Yiğit ise Malatya Savcılığı’na gönderildi. Bir tanığı taciz ettiği iddiasıyla Hakim A.S’ye dava açan İstanbul Başsavcı Vekili Metin Şentürk Kocaeli Savcılığı’na tenzili rütbe ile atandı.

Balyoz’da 19 tahliye verdi
Hakim Oktay Kuban, askerlerin yargılandığı Balyoz Planı davasında emekli Org. Çetin Doğan’ın da aralarında olduğu 19 kişi için tahliye kararı vermişti. Hakim Kuban, Ergenekon soruşturmasında, gizli tanık ‘Anadolu’ olduğu ortaya çıkan Doç. Dr. Ümit Sayın’ın kimliğini açıklayan dört kişi hakkında açılan davada da beraat kararına imza atmıştı.

Reklam
Reklam

Savcılar, Deniz Feneri gurbetçisi
Deniz Feneri e.V. soruşturmasını yürüten cumhuriyet savcıları Nadi Türkaslan, Abdülvahap Yaren ve Mehmet Tamöz, Frankfurt Emniyet Müdürlüğü’nde kendilerine tahsis edilen bölümde çalışıyor. Savcılar Ümit Yaşar Sincanoğlu ve Şahin Küsmüş’ün ifadelerini aldı. Soruşturma kapsamında adı geçen 12 kişiden 10’unun savcılara şüpheli sıfatıyla ifade vereceği, diğer 2 kişinin ise tanık olarak dinleneceği belirtildi. İfadeleri alınacaklar arasında hükümlü bulunan eski Deniz Feneri e.V. yöneticilerinden Mehmet Gürhan, ceza alan Mehmet Taşkan ile Firdevs Ermiş ve Bedrettin Bülent Bilgin de bulunuyor.