Balyoz'da 21 sanığa tutuklama kararı

Balyoz soruşturmasında 2’si daha önce , 19’u 1 Nisan günü 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi üyesi nöbetçi hâkimi Oktay Kuban tarafından serbest bırakılan sanıklar için aynı mahkeme tutuklama kararı verdi.

BALYOZ Güvenlik Harekât Planı soruşturması kapsamında 1 Nisan’da tahliye edilen ve aralarında eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ın da bulunduğu 19 emekli ve muvazzaf subay için yakalama kararı çıkarıldı. Ayrıca sevk edildiği mahkemeden serbest bırakılan Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Yurdaer Olcan ile Tümgeneral Abdullah Dalay hakkında da tutuklama kararı verildi.

[**

**](https://www.mynet.com/tam-metin-110100491112)

[**

**](http://video.mynet.com/habervideo/Bir-darbe-plani-daha-ortaya-cikti/446390/)

Reklam
Reklam

[**

**](https://www.mynet.com/orgeneral-cetin-dogan-kimdir-110100497593)

Karar yerine getirilirse Olcan tutuklanan ilk muvazzaf korgeneral olacak. 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi, nöbetçi hâkim Oktay Kuban’ın verdiği tahliye kararına savcıların itirazını değerlendirdi. Karara atıfta bulunularak, “Hâkimin yasa ile çerçevesi çizilmiş, takdir hakkının kullanılması şeklinde ortaya çıkan tutuklama ve tahliye kararlarında bu takdir hakkı sınırsız, sorumsuz ve keyfi kullanılamaz” denildi. Soruşturmada yakalama kararlarının tutuklamaya çevrilmesinin ardından tutuklu sayısı 28 olacak.

Oybirliğiyle karar

Balyoz soruşturması kapsamında tutuklanan 19 asker için avukatlarının yaptığı itirazı geçen Perşembe günü değerlendiren Nöbetçi 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Hâkim Oktay Kuban, tüm şüphelilerin tahliyesine karar vermişti. Özel Yetkili İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi ise, savcıların 21 şüpheli için yaptığı itirazı değerlendirmek üzere toplandı. Heyette, tahliye kararlarını veren hâkim Kuban yer almadı. Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, üyeler Mehmet Karababa ve Mehmet Erdoğan’ın 19 şüpheli için oybirliği ile verdikleri kararda şöyle denildi:

Reklam
Reklam

Yasanın özüne aykırı

“Verilecek tahliye kararının hukuka, usule ve tutuklama tedbirinin ruhuna uygun olması için, tutuklama nedenlerinde şüpheliler lehine yeni olguların ortaya çıkması gerekir. Aksinin kabulü tutuklama tedbirlerinin amacına uygun düşmeyeceği gibi, ilk tutuklama kararından sonra itiraz üzerine 3 kişilik hâkimler heyeti tarafından denetimden geçen ve kesinleşen kararın bir gün sonrasında başka bir nöbetçi hâkimlik kararıyla ortadan kaldırılması anlamına gelir ki bu durumda hâkimlik kararlarının üç kişilik heyetten oluşan ve denetim mercii olan heyet kararlarına üstünlüğü anlamına gelir. Bu da yasanın özüne ve hukukun ruhuna uygun düşmeyecektir. Aksinin kabulü takdir hakkının kişilerin güç, nüfuz ve sosyal konumlarına göre kullanılması anlamına gelir, bu durum ise Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı ve takdir hakkının keyfiliği olarak algılanabilir.”

“İlk tutuklama kararını 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi nöbetçi hâkimliğince itirazı ise heyeti tarafından incelenip reddedildiği ve kesinleştiği anlaşılmıştır. Verilen ve kesinleşen tutuklama kararlarından sonra şüpheliler lehine yeni olgular ve değişiklik bulunmadığı, ilk tutuklama tarihinden bu yana tutukluluk süresinde makul süre yönünden tartışmayı gerektirecek bir sürecinde bulunmadığı, şüphelilerin üzerlerine atılı CMK 100/3-a-11 maddesinde düzenlenen “Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar” dan sayıldığı tüm evrak kapsamından açıkça anlaşılmaktadır. Mahkememiz, nöbetçi hâkimliğimizin dosyada somut olgular ile çelişen soyut gerekçe dayalı tahliye kararı usul ve yasaya aykırı bulunduğundan kaldırılmasına karar vermiştir.”

Reklam
Reklam

Korgeneral de var

Savcılar ayrıca, geçen hafta Balyoz soruşturması kapsamında ifadesine başvurdukları Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Yurdaer Olcan ile Tümgeneral Abdullah Dalay’ın da Hâkim Oktay Kuban tarafından serbest bırakılma kararına da itirazda bulundular. İtirazı değerlendiren mahkeme, bu iki muvazzaf general için de yakalama kararı verdi.

Mahkemenin haklarında yakalama kararı çıkardığı askerler şunlar:

Emekli askerler: Orgeneral Çetin Doğan, Korgeneral Engin Alan, Tuğgeneral Süha Tanyeli, Tuğgeneral İzzet Ocak, Albay Kubilay Aktaş, Albay Suat Aytın, Albay Bülent Tuncay, Albay Ümit Özcan.

Muvazzaf askerler: Tümamiral Semih Çetin, Tümgeneral İhsan Balabanlı, Tuğgeneral Bekir Memiş, Albay Yüksel Gürcan, Albay Levent Çehreli, Albay Abdullah Zafer Arısoy, Albay Recep Yıldız, Albay Mustafa Önsel, Yarbay Ali Rıza Sözen, Astsubay Musa Fariz, Yarbay Hanifi Yıldırım.
Tutuklu olanlar: Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, Albay Emin Küçükkılıç, Albay İhsan Çuhadaroğlu, muvazzaflar Albay Cengiz Köylü, Albay Murat Özçelik, Yarbay Ertuğrul Uçar, Astsubay İmdat Çolak.

Reklam
Reklam

Öte yandan 4 tutuklu için nöbetçi 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan itiraz ise reddedildi.