Yaklaşık 3 saatlik aranın ardından Mahkeme heyeti salondaki yerini aldı.
İşte mahkemenin sanıklar hakkındaki kararı:
Balyoz davasında ilk karar, ifade veremediği için Levent Ersöz'ün dosyasının ayrılması oldu.
ÜÇ İSME MÜEBBET
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, “Balyoz Planı” davasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanlarından emekli Orgeneral Çetin Doğan için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Ancak bu ceza "darbeye eksik teşebbüsten" 20 yıla indirildi.
Üç isme verilen cezanın gerekçesi ise şöyle: Türkiye Cumhuriyeti İcra vekili heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs.
MHP'Lİ VEKİLE 18 YIL HAPİS
MHP Milletvekili Korgeneral Engin Alan, eski 1. Ordu Komutanı emekli orgeneral Ergin Saygın ve eski Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı ise 18 yıl hapis cezası aldı.
Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık'ı, emekli Koramiral Kadir Sağdıç, Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, Tuğamiral Fatih Ilgar, Koramiral Deniz Cora, Adana 6. Kolordu Komutanı emekli Korgeneral Nejat Bek, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, Koramiral Abdullah Can Erenoğlu ve Albay Cemal Temizöz de 18 yıl cezasına çarptırıldı.
MHP'DEN TEPKİ
Balyoz Davası'nda MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan'ın 18 yıl ceza alması MHP'de tepki yarattı. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, "Üzgünüm böyle bir sonuç çıkmasından değerlendirme yapılacaktır" derken Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, "İtirazımızı Yargıtay'da yapacağız" dedi.
ÇİÇEK'E 16 YIL HAPİS
Emekli Albay Dursun Çiçek, askeri hakim Ahmet Zeki Üçok, eski HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman ve Ömer Faruk Ağaryaman ise 16 yıl hapis cezası aldı.
34 SANIĞA BERAAT
250 sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, tutuksuz olarak yargılanan 3 sanığın tutuklanmasına karar verdi. Mahkeme heyeti, 34 sanığın beraat etmesini kararlaştırdı.
ERSÖZ'ÜN DOSYASI AYRILDI
Mahkeme, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün dosyasının ayrılmasına karar verdi.
İkinci Ergenekon Davası'nın tutuklu sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, hayati tehlikesi bulunduğu için İstanbul Ünversitesi Tıp Fakültesi'nde halen tedavi altında tutuluyor.
Avukatı Ersöz'ün tutuklu yargılanmadığı Balyoz davasında şuuru yerinde olmadığı için ifade vermeyeceğini açıklamıştı.
"HUKUK KATLİAMI YAŞANDI"
Muhalefet tarafında ise CHP Milletvekili Ali Özgündüz, kararda hukuk katliamı yaşandığını söyledi.
Özgündüz, "Savunma hakkı ihlal edildi. Avukatlar olmadan karar verildi. Bu Türkiye'de bir ilk. Bir hukuk katliamı yaşanmıştır" dedi.
BAZI SANIKLAR FENALAŞTI
Balyoz Davası'nda tahliye taleplerinin reddedildiği kararın açıklanmasının ardından, bazı tutuklu sanıklar fenalaştı. Duruşma salonuna sağlık ekiplerinin girdiği görüldü.
SANIK YAKINLARI BAYGINLIK GEÇİRDİ
Heyecanla çıkacak kararı bekleyen sanık yakınları, mahkemenin verdiği hapis cezalarını duyunca şoke oldu. Bazı sanık yakınları gözyaşlarını tutamadı. Bir kadın ise kararı duyunca baygınlık geçirdi.
ÇETİN DOĞAN'IN AVUKATI ÜLGEN: YARGININ KARA GÜNÜ
İstanbul eski Birinci Ordu Komutanı, Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın Avukatı Celal Ülgen kararların açıklanmasından sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kararlar verilirken savunma haklarının ihlal edildiğini, savunmanın bütün taleplerinin reddedilip avukatların dijital verilere ilişkin bilirkişi istemlerinin kabul edilmediğini kaydeden Ülgen şöyle dedi:
"Etkin savunma yapan avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Bu tür bir karar verileceğinin ihsası daha önceden yapıldı ve biz bu kararın bu şekilde verileceğini çok önceden biliyorduk. Günlerdir televizyonlara çıkarak mahkûmiyet kararı vereceklerini söylüyorduk. Bu nedenle ortada bağımsız bir mahkeme yoktur, bağımsız bir yargı yoktur. Tam tersine siyasi iktidarın arka bahçesi olan bir yargı vardır ve birkaç arkadaşla yaptığımız bir televizyon programında siyasi iktidardan yana olan bu arkadaşlarımız bize AKP'nin 2010 yılında muktedir olduğunu söylediler. Ve 2010 yılında muktedir olmasıyla bu davaların başlaması eşit zamana rastlamaktadır. Bu nedenle tekrar söylüyorum, Türk yargı tarihinde kara bir gün, kara bir leke olarak anılacaktır ve böyle kararla meslek hayatım içinde karşılaştığım için de çok üzgünüm, hukuk adına üzgünüm ve ne yapılacağını, nasıl bu işin altından kalkılacağını bilemiyorum."
"YARGITAY DA AYARLANMIŞTIR"
Ülgen, "Bundan sonraki süreç nasıl işleyecek, nasıl bir yol izleyeceksiniz?" sorusunu ise, "Aynen burada gördüğümüz, yaşadığımız şeyler, ayarlanmış bir Yargıtay'da da bulunacaktır. Çünkü siyasi iktidarın arka bahçesi haline getirilmiş olan yargı, çünkü AKP'nin muktedir olmasından sonra başlayan bu yargıda, hâkimler ve savcılar bağımsız değil, HSYK bağımsız değil, hâkimlerin ve savcıların atanması, siyasi iktidarın elinde, bu koşullarda Türkiye'de bir karardan söz etmek mümkün değildir" diye yanıtladı.
80 TUTUKSUZ SANIK HAKKINDA YAKALAMA KARARI
Balyoz davası'nda mahkeme heyeti, tutuksuz yargılanan 80 sanık hakkında yakalama kararı çıkarttı. Mahkeme heyeti, duruşmada olan tutuksuz sanıkların ise tutuklanmasına karar verdi. Hakkında yakalama kararı çıkan sanıklar, önümüzdeki günlerde yakalanak.
KARAR ÖNCESİ YAŞANANLAR
MARŞ OKUDULAR
Tutuklu sanıklar saat 13.15 sıralarında duruşma salonuna alınmaya başlandı. Salona önce Maltepe, Hasdal ve Hadımköy Askeri Cezaevi'nde bulunan tutuklu sanıklar geldi. Ardından da Silivri Cezaevi'nde bulunan sanıklar salona geldi. Duruşma başlamadan önce sanık yakınları ve sanıklar sandalyelerin üzerine çıkarak birbirlerine el sallayarak konuşmaya çalıştılar. Sanıklar ve yakınları zaman zaman Gençlik Marşı", "10'uncu Yıl Marşı" ve "Harbiye Marşı" okudular.
DURUŞMAYA KATILMAYAN AVUKATLARA SANIKLARDAN ALKIŞLI DESTEK
Avukatların duruşmanın başlamasına yakın protesto amaçlı kendilerine ayrılan bölümü terk etmesi esnasında sanıklarda avukatlarını alkışla desteklediler. Sanıklar avukatları için üç kez ‘sağol sağol sağol’ diye bağıdı. İzleyicilerde sanıklara alkışla destek verdi. Duruşmaya sadece 9 avukat katıldı. Duruşmaya bazı CHP ve MHP'li milletvekilleri izleyici olarak katıldı. Dünkü duruşmaya oranla sanıkların daha sakin ve rahat olduğu gözlendi. Duruşmaya Ergin Saygun, Hakan Mehmet Göktürk'ün dışında tutuklu 248 sanık ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı.
TARİHİ KARARI VERECEK HEYET 14.09'DA SALONA GELDİ
Mahkeme heyeti saat 14.09'da salona geldi. Üye hakimler Ali Efendi Peksak, Mehmet Üründü ve Aytekin Özhalı'dan oluşan heyete Ömer Diken başkanlık etti. Savcı Hüseyin Kaplan da duruşmada hazır bulundu. Saat 14.10'de duruşmayı açan Başkan Ömer Diken, dün görülen duruşmada sanıklara son sözlerinin sorulduğunu, karar için ara verildiğini ancak gecenin ilerleyen saatlerine rağmen bir neticeye varamadıklarını bu nedenle duruşmayı bugüne ertelediklerini hatırlattı.
Başkan Diken son sözü sorulmayan bazı tutuksuz sanıkların bugün duruşmada hazırv bulunduğunu belirterek onlara son sözlerini sordu.
KARAR İÇİN YENİDEN ARA VERİLDİ
Tutuksuz sanıklar Özgür Ecevit Taşçı, Berna Dönmez, Erdem Ülgen ve Abdülkadir Eryılmaz'ın son sözlerini söylemesinin ardından mahkeme başkanı Ömer Diken, ''Son değerlendirmemizi yapmak üzere bir süre daha ara veriyoruz. Daha sonra heyetin bir karara vermesi halinde kararımızı açıklayacağız'' dedi. Başkan bu sözleri salonda bulunan sanık yakınları tarafından tepki ile karşılandı.
KÖKTÜRK KALP KRİZİ GEÇİRDİ
Maltepe Cezaevi'nde bulunan Kurmay Albay Hakan Mehmet Köktürk sabah saatlerinde kalp krizi geçirerek tedavi altına alındı.
Hükümeti ortadan kaldırmaya eksik teşebbüs ettikleri gerekçesi 16 Aralık 2010'da başlayan 250'si tutuklu 365 kişinin yargılandığı Balyoz Davası 21 ay sonra 108'inci oturumda karara bağlanacak. Davanın görüldüğü İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin dün son kararı hazırlanmak için verdiği 7,5 saatlik aranın ardından kararı bugün açıklayacağını belirtmesi üzerine sanık yakınları sabah erken saatlerden itibaren Silivri Cezaevi'nin bitişiğindeki duruşma salonuna gelerek duruşmayı beklemeye başladı.
Duruşma salonun bulunduğu binanın kapılarının saat 11.00 sıralarında açılması ile sanık yakınları binaya ve salonana alınmaya başlandı. Yaklaşık 500 izleyicinin duruşma salonunun bulunduğu binaya alınması nedeniyle girişte yoğunluk yaşandı.
İZDİHAM YAŞANDI
Binaya alınan sanık yakınlarının duruşma salonan girmesi üzerine izdiham yaşandı. Sabah erken saatlerde Silivri'ye gelerek beklemeye başlayan yüzlerce sanık yakını saat 14.00 başlayacak olan duruşmayı beklerken binanın koridorunda, kafeterya da binanın dışında birbirleri ile sohbet etti. Balyoz davasında karar çıkacak olması nedeniyle basın mensupları da davaya yoğun ilgi gösterdi. Yaklaşık 60 basın mensubu duruşmayı izlemek için salona geldi.
Sanıkların duruşma salonuna alınırken sanık yakınları alkışlayarak "Türkiye sizinle gurur duyuyor diye slogan attı". Sanıklarda yakınlarına el salladı.
SON DURUŞMADAN NOTLAR...
250 TUTUKLU SANIĞIN TAMAMI HAZIR BULUNDU
Balyoz Güvenlik Harekat Planı davasında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya eksik teşebbüs ettikleri iddiasıyla yargılanan 250’si tutuklu 365 sanıklı davanın son duruşmasına aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, emekli Oramiral Özden Örnek, YAŞ üyesi Orgeneral Bilgin Balanlı’nın da arasında bulunduğu 250 tutuklu sanığın tamamı katıldı.
YAKINLARI YALNIZ BIRAKMADI
Bazı tutuksuz sanıkların da katıldığı duruşmada sanıkları eşleri, çocukları, kardeşleri, arkadaşları da yalnız bırakmadı. Salonda izleyicilere ait bölümün de tamamiyle dolduğu gözlendi. Dosyada bulunan delillerin değerlendirilmeden, bazı tanıklar dinlenmeden Cumhuriyet Savcıları Savaş Kırbaş ve Hüseyin Kaplan’ın 920 sayfalık mütalaayı mahkemeye sunmasını protesto ederek duruşmaya katılmama kararı alan avukatlar duruşmaya yine katılmadı. MHP Milletvekilleri Ruhsar Demirer ile Bülent Belen de duruşmayı izledi. Duruşma salonunda hazır bulunan bazı sanıkların ellerinde ise Ergin Saygun’un “Türk Ordusuna İnen Balyoz” isimli kitabı vardı.
“BELİRSİZLİK ORTADAN KALKACAK”
Duruşma salonunda bulunan tutuklu sanıklar duruşmaya verilen aralarda kendilerini yalnız bırakmayan yakınları ile aralarında bariyerler olmasına rağmen yüksek sesle konuşmaya çalışarak sohbet ettiler. Bazı sanıklar ise duruşmaya ara verildiği sırada “kararın çıkması bizim için iyi. Belirsizlik ortadan kalkacak. Nasıl bir süreç yaşayacağımızı bileceğiz” dedi.
Hükümeti ortadan kaldırmaya eksik teşebbüs ettikleri gerekçesi ile 20 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan 250 tutuklu sanığın tamamı suçsuz olduklarını belirterek beraatlerini ve tahliyelerini istediler.
Mahkeme heyeti sanıkların son sözlerinin ardından iddianame sırasına göre sanıklara son sözlerini sordu. Davanın bir numaralı sanığı 1. Ordu eski Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da arasında bulunduğu bazı sanıkların son sözleri ise şöyle:
“VERECEĞİNİZ KARAR HAKKINIZDA HAYIRLI OLSUN”
Emekli Orgeneral Çetin Doğan: “Tarih, ülkemizde ve dünya siyasal iktidarların belirli politik hedefleri uğruna nice kişi ve grupların düzmece bahanelerle yargılandığına şahittir. Adaletin ayaklar altına alındığı, insanların korku ile sindirildiği, özgür basının büyük ölçüde susturulduğu bu gibi durumlarda geçici olarak gerçek suçluların, zorbaların itibar görmesi, hatta yüceltilmesi, toplumların yanıltılması doğaldır. Ancak bugün saygı ve rahmetle alnılanlar ise dünün düzmece davalarının sanık ve mahkumlarıdır. Lanet ile anılanlar ise ‘Nemrut Mustafa Paşa Divan-ı Harbi’ benzeri mahkemeler ile bu tür mahkemelere ruhsat verenler, kol kanat gerenler, haksız ve hukuksuzluğa alkış tutanlardır. Hatırlayacağınız gibi burada haksız, hukuksuz yargılamaya tepki olarak ‘Bu haksız ve hukuksuz davayı inatla sürdürmekte cüret ve cesareti nereden alıyorsunuz’ diye sormuştum. Sizden aldığım yanıt ise ‘Türk ulusundan’ olmuştu. Bu yanıtın inandırıcılığını, davanın geldiği bu son aşamada bütünüyle yitirdiğini sanırım. Vereceğiniz karar hakkınızda hayırlı olsun.”
“SÖYLEYECEK BİR ŞEY KALMADI”
MHP milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan: “Söylenecek her şey bugüne kadar söylendi. Söyleyecek başka bir şey kalmadı.”
Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek: “Söyleyecek bir şeyim yok.”
Hava Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına: “Üzerime atılı suçlamayı reddediyorum.”
“KUVVET SİZDEDİR ANCAK HAK ŞU ANDA BİZİMLEDİR”
Emekli Orgeneral Ergin Saygun: “Davanın sonucunu etkileyecek pek çok tanık dinlenmedi. Dinlenmemiş bilirkişiler de mevcuttur. Kuvvet şuanda sizdedir. Ancak hak bizimledir.”
“MAHKEMEYİ TANIMIYORUM”
Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz: “Mahkeme tarafsızlığını ve bağımsızlığını yitirdi. Bu mahkemeyi tanımıyorum. Söylenecek sözüm yoktur.”
“AYNI DÜNYADA YAŞADIĞIMIZI DÜŞÜNMÜYORUM”
Emekli Albay Dursun Çiçek: “3 yıldır hukuk okuyorum. O kitaplardan sizden farklı şeyler anlıyorum. Aynı dünyada yaşamadığımızı düşünüyorum. Sizden hiçbir talebim yok.”
MASUMİYETİMİZİ DAHA NE KADAR KANITLAYACAĞIZ”
Koramiral Deniz Cora: “Bu dava son söz aşamasında değildir. Neyin son sözü söylenecektir. Masumiyetimizi daha ne kadar kanıtlayacağız. Son söz bize bu iftiraları atanlar yakalandığında söylenecektir.”
Bülent Akalın, “Hayırlara vesile olmasını diliyorum.”
“VATAN SAĞOLSUN”
Tuğamiral Şafak Yürekli ise “Son sözüm ilk sözümdür. Üzerime atılı bu mesnetsiz suçlamayı bir kez daha şiddetle reddediyorum. Şerefli Türk ordusu tasviye edilmeye çalışılıyor. Vatan sağ olsun” dedi.
[