Medya organları, davaya ilişkin eleştirilere ve desteklere yer vererek, "Türkiye Kürt militanların tehdidi altındayken askerlerin moralini düşürebilir", "Türkiye'nin adli hatası", "Ordunun siyasi güç kaybının altı çizildi" şeklinde yorumlar yaptı.
-"DEMOKRASİ ZAFERİ Mİ BASKI ARACI MI?"-
ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, hükümet yanlılarının kararı "demokrasi zaferi" bazılarının ise "AKP'nin eleştirileri bastırmak için kullandığı bir başka araç" olarak nitelendirdiğini belirtirken, bazı analistlerin, Türkiye Kürt militanların tehdidi altındayken askerlerin moralini düşüreceği uyarısını yaptığını aktardı.
Gazete, AKP'nin 2002'de iktidara geldiğinden bu yana orduyla güç mücadelesine kilitlendiğini ifade ederek, emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın mahkemeden önce WSJ'ye verdiği röportajda, batılı ülkeleri "ılımlı İslama" inanmakla eleştirdiğini belirtti.
-"TÜRKİYE'NİN ADLİ HATASI"-
Çetin Doğan'ın damadı Harvard Üniversitesi'nde Profesör Dani Rodrik ise, Washington Post gazetesinde "Türkiye'nin Adli Hatası" başlığıyla yayınlanan makalesinde, "Türkiye, kendini Orta Doğu'da kendini demokratik özgürlüklerin lideri olarak gösterirken onun bu eylemi ve benzer durumlar aksini gösteriyor" yorumunu yaptı.
-"ORDUNUN SİYASİ GÜÇ KAYBININ ALTI ÇİZİLDİ"-
İngiliz Finacial Times gazetesi, Balyoz davasının Türkiye'yi böldüğünü ve ordunun siyasi güç kaybının altını çizdiğini belirterek, davayı destekleyenlerin kararı "hukuk zaferi" olarak değerlendirdiklerini muhaliflerin ise davanın "uydurma kanıtlara" dayandığını söylediğini kaydetti.
Gazete, "Çetin Doğan gibi en çok göze çarpan sanıkların kararı tahmin edilmesine rağmen bazı aile üyeleri kararı duyunca çöktü" diye yazarken Başbakan Erdoğan'ın "Bütün istediğimiz adil bir karar" ifadelerini yansıttı.
Telegraph gazetesi ise, "Türkiye'nin modern tarihinde en çok suçlamanın yapıldığı dava bitti" diyerek, sanıkların AKP'yi orduya karşı güç mücadelesini kazanmak için bu davayı üretmekle suçladığını belirtti.
ANKA