Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, demokrasi eğitiminin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Demokrasiler için herkesi kucaklayacak bir diyalog sürecinin hayati öneme sahip olduğunu ifade eden Ban Ki-moon, çok kültürlülüğün toplumları güçlendirdiğini vurguladı.
BM Ankara Enformasyon Merkezi, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un 15 Eylül Uluslararası Demokrasi Günü vesilesiyle mesajını yayımladı. Mesajında, geçen yılın onur ve insan hakları talep eden, yolsuzluklara son verilmesini isteyen, geleceklerini belirlemeyi ve politik karar mekanizmalarında söz hakkına sahip olmayı arzulayan, adalet isteyen halklar tarafından yazılan çarpıcı demokrasi hikayeleri ile dolu olduğuna dikkat çeken Ban Ki-moon, "Onların hikayeleri daha yeni başlıyor. Demokrasiler bir gecede ya da bir kaç seçim yapmakla gerçekleşmiyor. Demokrasiler sürekli ve zorlu çalışmayı gerektiriyor. Bir kez bu yola girildi mi, geri dönüş olmuyor." dedi.
Reformların gerçek anlamda reform olmasının önemine vurgu yapan Ban Ki-moon, halkların yumuşak görünüşlü otoriter yönetimler aramadığını belirtti. Genel Sekreter "Onlar, etkin ve hesap verebilir devlet kurumlarının desteğinde insan hakları ve hukukun üstünlüğü kapsamında fırsat eşitliği, canlı bir sivil toplum ve girişimci bir özel sektör arzuluyor." dedi. Herkesi kucaklayacak bir diyalog sürecinin hayati öneme sahip olduğunu ifade eden Ban, çok kültürlülüğün toplumları güçlendirdiğini vurguladı.
Çoğulculuğu güçlendirmek ve azınlıkların ve toplumun mağdur kesimlerinin haklarını korumak için herkesin çalışması gerektiğini söyleyen Ban Ki-moon, "Demokratik gelecek için sürdürülen çabaların merkezinde kadınların yer alması gerekiyor. Kadınlar hep değişim hareketlerinin ön saflarında yer alıyor. Onların da yönetim ve karar mekanizmalarında gerçek anlamda söz hakkına sahip olması gerekiyor" ifadesini kullandı.
Gençlerin seslerine de kulak verilmesi gerektiğini, dünya genelindeki demografik yapının toplumları buna zorladığını belirten Ban Ki-moon, belirsiz bir gelecek ve sorunlarına duyarsız hükümetlerin, gençleri geleceklerini belirlemek için kendi başlarına hareket etmeye ittiğini söyledi.
"Tüm bu alanlarda uzun vadeli başarının temelini ise eğitim teşkil ediyor" diyen Genel Sekreter, bu nedenle bu yılki Uluslararası Demokrasi Günü'nün temasını eğitimin oluşturduğunu söyledi. Demokrasilerin daha yerleşik olduğu ülkelerden kırılgan demokrasilere, gencinden yaşlısına tüm ülkelerdeki her vatandaşın hakkını ve sorumluluklarını daha iyi anlayıp talep edebilmeleri için herkesin eğitime ihtiyacı bulunduğunu belirten Genel Sekreter, "Bu durum bazı ülkelerin son dönemde edindikleri demokratik kazanımları kaybetmemeleri açısından da önem arz ediyor." şeklinde konuştu.
Birleşmiş Milletler'in demokrasi eğitimini güçlendirecek ve uzun vadeli yönetim stratejilerinin parçası yapacak küresel ve yerel ölçekteki tüm eğitim girişimlerini desteklemeye hazır olduğunu beyan eden Ban, "Gelin, en iyi uygulama örneklerinin yaygınlaşması için Uluslararası eğitim uzmanlarıyla hükümetler arasında ortaklıklar kuralım. Gelin, yeni medyanın sağladığı imkanları gün yüzüne çıkaracak sivil katılım kültürünü inşa edelim, ülkelere müfredat ve eğitim metotları geliştirmelerinde yardımcı olalım" çağrısında bulundu. Ban Ki-moon, "Uluslararası Demokrasi Günü'nde, gelin bu görevi yerine getirmek için tüm yaratıcılığımızı kullanalım. Gelin demokrasi eğitimini herkese götürelim, özellikle de buna en fazla ihtiyaç duyan geçiş dönemindeki toplumlara götürelim." şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz