Ban'dan AIDS ile mücadele çağrısı

New York - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Dünya AIDS Günü dolayısıyla hükümetlere çağrıda bulunarak, onların liderliği olmadan AIDS hastalığıyla etkin mücadele edilemeyeceğini söyledi.Ban, Dünya AIDS Günü dolayısıyla New York St. Bartholomew Kilisesinde düzenlenen anma toplantısına katılarak bir konuşma yaptı.

Ban, konuşmasında hastalıkla mücadelenin en önemli yolunun öncelikle hastalığın ve etkilerinin neler olduğunu çok iyi anlamak olduğunu vurgulayarak, AIDS'in hem sosyal, hem ekonomik, hem de insan hakları sorunuolduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Ban, toplumda AIDS hastalığına karşı duyulan "utanç duygusunu ve önyargıyı" yenmek gerektiğini belirterek, "Yaşamda rollerimiz ne olursa olsun, nerede yaşarsak yaşayalım bir şekilde hepimiz HIV/AIDS ile yaşıyoruz, ondan etkileniyoruz. Bu yüzden hepimiz onunla mücadelede sorumluluk almalıyız" dedi.

Ban, devletlerin, AIDS ile mücadele ve herkesin hastalıktan korunma, hastalığa yakalandığında ise tedavi, bakım ve destek görmelerini sağlamada büyük sorumlulukları oluğunu söyledi ve tüm devletleri bu yolda harcadıkları çabaları hızlandırmaya çağırdı.