Bank Asya, yılın ikinci yarısında sukuk ihracına çıkacak

Bank Asya, piyasa şartlarının elvermesi halinde 2012'nin ikinci yarısında sukuk (kira sertifikası) ihracına çıkacak. Bunun...

Bank Asya, piyasa şartlarının elvermesi halinde 2012'nin ikinci yarısında sukuk (kira sertifikası) ihracına çıkacak. Bunun 300 dolardan olacağını belirten bankanın genel müdürü Abdullah Çelik, "Devletin bu sene yürürlüğe koyacağı sukukla da ilgileniriz." dedi.
Abdullah Çelik, 2011'i değerlendirdiği basın toplantısında 2012 hedeflerini de açıkladı. Bak Asya'nın aktif toplamının bu sene yüzde 15 büyüyeceğini bildiren Çelik, mevduatı yüzde 17 artırıp şube başına 64 milyon liraya, kredileri de yüzde 18 artırıp şube başına 70 milyon liraya getireceklerini duyurdu. Çelik, şu an 1 milyon 900 bini geçen kredi kartı adedini ise 2,25 milyona çıkaracaklarını aktardı.
Sene sonunda kar payı dışı gelir ve giderlerin yüzde 1,70'e denk geleceğine işaret eden Bank Asya Genel Müdürü, piyasa paylarını yüzde 1,6 olarak öngördü. 2012'de 250 eleman alacaklarını vurgulayan Abdullah Çelik, şube başına personel sayısının 21'e erişeceğini, toplamda 16 yabancı istihdam edeceklerini anlattı.
Çelik, "Organik olarak büyümeye devam ediyoruz. Bu minvalde 2011'de 200 olan şube sayısını 225'e çıkarmayı temel alıyoruz." dedi. Erbil'de 1-2 ay içinde şubeleşeceklerini dile getiren Çelik, Balkan ülkelerinde de arayışlarının devam ettiğini belirtti. Senegal, Nijer ve Moritanya'da faaliyette bulunduklarını, Hindistan'da yakın zamanda temsilcilik açacaklarını da aktardı.
Toplantıda 2011 rakamlarını da açıklayan Abdullah Çelik'in verdiği bilgilere göre eylül ayında Bank Asya'nın aktif toplamı yüzde 19 artışla 17 milyar 212 milyon lirayı buldu. Nakdi krediler yüzde 20 büyümeyle 13 milyar 256 milyon iken, gayri nakdi büyümeler yüzde 2 büyümeyle 9 milyar 428 milyon lira oldu. Toplam krediler ise 22 milyar 684 milyon liraya dayandı. Toplanan fonlar yüzde 6 artarak 11 milyar 878 milyon lirayı gördü. Özkaynaklar yüzde 8 artıp 2 milyar 97 milyon lira, net kar da yüzde 10 daralma ile 164 milyon lira dolaylarında kaldı.
Bank Asya Genel Müdürü Çelik, 2012'de KOBİ'lere sunacakları ürün adedini artırmayı amaçladıklarını da ifade etti. Bu minvalde yeni finansman türleri ile kredi ödeme şekilleri, nakit yönetimi ve danışmanlık hizmetleri vereceklerine temas etti. Geçen sene dışarıdan temin edilen kaynakları yüzde 300 artırdıklarını vurgulayan Çelik, bu eğilimin 2012'de de devam edeceğini savundu. Tabana yayılan uzun vadeli kaynak hedeflediklerini bildirdi.
Sözü inovatif ürünlerine getiren Çelik, "Asya DIT ile temassız ödemeler ortaya koyduk. Cep telefonunun kredi kratı olarak kullanımına imkan veren Mobil DIT'ı kullanıma sunduk. SIM tabanlı Cepte KGS uygulamasını hayata geçirdik. Ulaşım kampüs projelerini faal hale getirdik." ifadelerini kullandı. Abdullah Çelik, önümüzdeki dönem KOBİ'ler için önemli olan Çoban Yıldızı projesinin devam edeceğini, altın fonları kullanıma sunacaklarını ekledi.
Toplantıda gazetecilerin, "2011'de sukuk ihracı yapacaktınız, olmadı. Gelinen aşamada yeni bir sukuk ihracı söz konusu olacak mı? Devletin kçıkaracağı sukukla ilgili görüşleriniz nedir?" sorularını Bank Asya Genel Müdürü, şöyle cevapladı:
"2011 de malum sukuk ihracını uluslararası piyasa şartlarından dolayı erteledik. Kurum olarak leasing yapıyoruz, leasing aktiflerinde sorunumuz yok. Eğer şartlar elverirse 2012 ikinci yarıda sukuk ihracına çıkarız. Bu miktara bakıldığında 300 dolardan olur. Tabii devletin çıkaracağı sukukla da ilgileniriz."
"Bireysel emeklilkte son durum nedir?" sorusuna ise Abdullah Çelik, "Bireysel emeklilikle ilgili izni Hazine'den aldık. Şu an Sermaye Piyasası Kurulu ile ilgili süreç de devam ediyor." karşılığını verdi.
Finans sektörü ile ilgili değerlendirmeleri sorulan Çelik, şunları söyledi:
"Bankalarımız iyi denetleniyor, sermaye yeterlilikleri gayet iyi. Ondan ötesi Türkiye ekonomisinin büyümesi olgun ekonomilere oranla iyi. Onun için bankacılık sektörümüz o ülkelerden ayrıştı. 2012'de yüzde 3,5 büyüme öngörüyoruz, karamsar değiliz. Buna mukabil cari açık Türkiye için en büyük risk unsuru olarak karşımızda. Enerji fiyatları katlanabilir, bu sebeple ben not artışı olabileceğine pek ihtimal vermiyorum."
Çek Yasası'na dair bir soru üzerine Çelik, "Yeni kanunla bankaların yükümlülükleri artırıldı. Hapis cezası kaldırıldı. Bu, umuyorum bankaları çek verirken daha hassas olmaya, daha seçici olmaya itecektir." yorumunu yaptı.
"Bank Asya olarak 1'inci ligin sponsorusunuz. Şike olayları bu anlamda sizi nasıl etkiledi?" sorusu üzerine Çelik'in, "Bank Asya 1'inci Lig ve şike olaylarından uzak duruyoruz. Onun dışında ben Fenerbahçeli olduğum için bu konunun dışında duruyorum." şekilinde verdiği cevap toplantı salonunda gülüşmelere sebep oldu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz