Bank Asya'dan 380 Milyon Dolarlık Murabaha Sendikasyonu

Katılım bankacılığının önde gelen isimlerinden Bank Asya, uluslararası piyasalardan bir yıl vadeli olmak üzere 230,5...

Katılım bankacılığının önde gelen isimlerinden Bank Asya, uluslararası piyasalardan bir yıl vadeli olmak üzere 230,5 milyonu dolar, 115,3 milyonu da Euro’luk dilimler halinde toplamda 380 milyon dolarlık murabaha sendikasyonu temin etti. Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz söz konusu miktarı reel sektörün finansmanında kullanacaklarını söyledi. Murabaha; İslam hukukunda bir satış türü olup, alış fiyatı veya maliyet üzerine bir miktar kâr ilavesiyle yapılan satış işlemine deniyor.

Four Seasons Bosphorus Otel’de gerçekleşen imza törenine ABC Islamic Bank, Barwa Bank, Emirates NBD Bank, National Bank of Abu Dhabi, Noor Islamic Bank ve, Standard Chartered Bank liderliğindeki 16 ülkeden 28 bankanın temsilcisi katıldı. Kar payı LIBOR/EURIBOR+ yüzde 1,25 olan murabaha sendikasyonunun imza töreninde konuşan Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, dünyanın çeşitli ülkelerinden geniş katılım ile gerçekleştirilen murabaha sendikasyonunun, uluslararası piyasalarda Türkiye Ekonomisine ve Bank Asya’ya duyulan güvenin bir yansıması olduğunu ifade ederek, tüm katılımcı bankalara ve yetkili lider bankalara teşekkür etti.

Reklam
Reklam

Geçen yıl aldıkları 325 milyon dolar tutarındaki murabaha kredisi ile reel sektöre finansman sağladıklarını ifade eden Ahmet Beyaz, bu son kredinin Bank Asya’nın temin ettiği beşinci murabaha sendikasyonu olduğunu belirtti. Bu işlemle birlikte bugüne kadar murabaha sendikasyonu yoluyla sağladıkları kaynağın yaklaşık 1,5 milyar dolara ulaşacağını vurgulayan Beyaz, “Türkiye’nin en büyük katılım bankası ve dış ticaret alanında Türkiye’nin önde gelen bankalarından biri olarak, aldığımız bu kredi ile reel sektörde ticaretin finansmanına destek sağlayarak, söz konusu kaynağı yine Türkiye ekonomisine kazandıracağız.” dedi.

Bank Asya olarak son yıllarda büyümeyi hızlandırdıklarını ifade eden Beyaz, geçtiğimiz yıl 50 yeni şube açarak yurt içinde 250 şubeye ulaşırken, Erbil şubesi ve Hindistan temsilciliğinin devreye girmesiyle uluslararası banka olma yolunda önemli adımlar attıklarını kaydetti. Beyaz, "2013 yılına da yeniliklerle başlayan Bank Asya, geçtiğimiz Mart ayında Türkiye’nin TL cinsinden ilk özel sektör kira sertifikasını halka arz ederek, faizsiz bankacılığın gelişimine önemli bir katkıda bulundu. Diğer taraftan Avrupa ve Türkiye’de ilk defa Sukuk formatında sermaye benzeri kredi temin eden ilk Türk bankası olarak, uluslararası alanda da önemli bir başarıya imza attık. Söz konusu kredi ile sermaye yeterlilik oranımızı yüzde 13’ler seviyesinden yüzde 16’lar seviyesine çıkararak ülke ekonomisine 5 milyar TL daha kaynak aktarmak için potansiyel oluşturduk." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Ürünlerini, hizmetlerini çeşitlendirmenin ve şube ağını genişletmenin yanı sıra, reel ekonomiye sağladıkları desteği de her geçen gün artırdıklarını aktaran Bankasya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, "Bu bağlamda, 2012 yılında nakdi ve gayri nakdi kredi olarak reel sektöre 24 milyar TL’yi aşkın destek sağladık. Bugün imza töreni için bir araya geldiğimiz murabaha sendikasyonu ile de ekonomimize sağladığımız desteği artırarak sürdüreceğiz. Sadece Türkiye’de değil Bank Asya’nın uluslararası finansal sistemdeki yeri, deneyimi ve saygınlığının da sayesinde 380 milyon ABD doları tutarında murabaha sendikasyonunu ülkemiz ekonomisine kazandırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Tamamını reel sektörün finansmanında kullanacakları soz konusu kaynağın detaylarını da paylaşan Beyaz, şu bilgileri verdi:

"Bugün toplamda 16 ülkeden 28 bankayla imzalayacağımız anlaşma neticesinde uluslararası piyasalardan 230.5 milyon ABD doları ve 115.3 milyon Avro olmak üzere toplam 380 milyon ABD doları tutarında murabaha sendikasyonu sağlamış oluyoruz. Bu işlem ile birlikte bugüne kadar murabaha sendikasyonu yoluyla sağladığımız kaynak 1,5 milyar dolar seviyesine ulaşmış olacak. Murabaha işlemimize faizsiz bankacılığın güçlü olduğu Körfez ülkelerinin yanısıra Asya, Avrupa ve Amerikan bankalarının ilgisi de yüksek oldu. Bu ilgi ve geniş katılım, uluslararası piyasalarda Türkiye ekonomisine ve Bank Asya’ya duyulan güvenin bir göstergesidir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: