ANKARA (İHA) - Bankalarda yüzde 10 ve daha fazla hisseye sahip olanlarla, müflisler veya konkordato ilan etmiş olanlar varlık yönetim şirketi kurucusu olamayacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hazırlanan Varlık Yönetim Şirketi Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 4743 sayılı Mali Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 3'üncü maddesinin yedinci fıkrası uyarınca düzenlenen yönetmelik, varlık yönetim şirketlerinin kuruluş ve faaliyetlerine ilişkin esas ve usulleri belirliyor.
Yönetmeliğe göre, varlık yönetim şirketlerinin kuruluşuna BDDK tarafından izin verilecek. Varlık yönetim şirketleri anonim şirket şeklinde kurulabilecek ve ödenmiş sermayeleri on trilyon liradan az olamayacak. Bu şirketlerin hisselerinin tamamının nama yazılı ve nakit karşılığı çıkarılması gerekiyor.
Yönetmelik, varlık yönetim şirketi kurucuları ile tüzel kişi kurucuların yönetim ve denetimine sahip gerçek kişilerin taşıması gereken özellikleri de belirliyor. Buna göre, müflis veya konkordato ilan etmiş olanlar ile tasfiyeye tabi tutulan bankerler, bankalar, sigorta şirketleri ve para ve sermaye piyasalarında faaliyet gösteren kurumlarda ve Tasarruf Mevduatı Sigorda Fonu'na devredilen bankalarda doğrudan veya dolaylı olarak yüzde 10 ve daha fazla bir oranda pay sahibi olanlar varlık yönetim şirketi kuramayacak. Affa uğramış olsalar bile ağır hapis cezası alanlar, beş yıldan fazla hapis cezasına çarptırılanlar ve yüz kızartıcı suçlardan ceza alanlar da varlık yönetim şirketi kuramayacaklar. Varlık yönetim şirketi kurucusu olabilmeleri için sözkonusu kişilerin şirketin kuruluşunda taahhüt ettikleri sermaye miktarını karşılayabilir düzeyde mali güce sahip olması da aranan şartlar arasında sayılıyor.
Varlık yönetim şirketlerinde ana sözleşme değişiklikleri BDDK'nın uygun görüşü alınmadan yapılamaycak. Şirket yönetim ve denetim kurullarına üye belirleme imtiyazı veren hisse senetlerine sahip olacak kişilerin, şirket kurucusu olmak için gereken şartlara sahip olması da gerekiyor. Hisse devir izinleri devralan ortağın kurucularda aranan nitelikleri taşıması şartıyla verilebilecek.