Banka vurguncularına rekor ceza

KAHRAMANMARAŞ (İHA) - Sahte nüfus cüzdanlarıyla 56 ilde 500'e yakın banka şubesini 4 milyon YTL dolandırmakla suçlanan 6 kişi, toplam 748 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Türkiye'deki banka dolandırıcılık olaylarını analiz eden Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, "Modern Sülün Osman" diye nitelendirilen Münir Nusret Serdaroğlu'nun, 2001 yılında 5 adamıyla trilyonluk banka vurgunu gerçekleştirdiğini ortaya çıkardı. Serdaroğlu'nun başında bulunduğu şebekenin, havale gönderilenlerin kimlik bilgilerini boş nüfus cüzdanına kaydederek 4 milyon YTL'lik soygun yaptığı bildirildi. Daha önceki olaylarda yakalanan kişilerin imza ve yazı karakterlerini inceleyen uzman ekip, bankalardan gelen kamera görüntülerini karşılaştırarak, 1981'den itibaren 36 ayrı dolandırıcılık olayına adı karışan Münir Nusret Serdaroğlu'nun izine ulaştı. Serdaroğlu'nun, yurt dışından banka şubelerine "online" gelen havalelerle yurt içinden "online" yapılan havalelerin gerçek alıcılarının kimlik bilgilerini taklit ettiğini tespit etti.

Reklam
Reklam

Şebekenin, 56 ildeki değişik 500 banka şubesinden tespit edilebilen 268 ayrı dolandırıcılık yaptığı saptandı. Yaklaşık 10 yıldır devam eden dolandırıcılık olaylarının ortaya çıkmasının ardından yakalanan Münir Nusret Serdaroğlu, Akif Özdemir, Ömer Selli, Yıldıray Odabaşı, Ayhan Fikret Serdaroğlu ve Muzaffer Ayranpınar cezaevine gönderilirken, banka şubeleri ile yazışmalar nedeniyle dava 2007 yılına kadar devam etti. Dava süreci içerisinde Münir Nusret Serdaroğlu başka suçlardan dolayı cezaevinde bulunurken, bu suçlardan dolayı da tahliye oldu. Davayı inceleyen Kahramanmaraş 1. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, yaklaşık 7 aydan bu yana gece-gündüz çalışarak 7 çuval içerisindeki dosyaları inceleyerek, davanın zaman aşımına uğramamasını sağladı. Kahramanmaraş 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasına diğer sanıklar başka illerde tutuklu bulundukları için sadece Ayhan Fikret Serdaroğlu katıldı. Haklarında banka aracılığıyla nitelikli dolandırıcılık suçundan dava açılan sanıklara tespit edilen 268 ayrı suçtan dolayı ceza verildi. Mahkeme heyeti, dava sonunda Münir Nusret Serdaroğlu'na 406 yıl 4 ay hapis ve 1 milyon 322 bin 434 YTL para cezası, Akif Özdemir'e 223 yıl 4 ay hapis ve 889 bin 141 YTL para cezası, Ömer Selli'ye 78 yıl 8 ay hapis ve 159 bin 242 YTL para cezası, Yıldıray Odabaşıoğlu'na 34 yıl hapis ve 73 bin 909 YTL para cezası, Ayhan Fikret Serdaroğlu'na 4 yıl hapis ve 5 bin 914 YTL para cezası, Muzaffer Ayranpınar'a ise 1 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
Aynı dava ile ilgili 10 ayrı dosya zaman aşımına uğrarken, 33 dosya ise halen yargı sürecinde bulunuyor.

Reklam
Reklam

SİSTEM NASIL İŞLİYOR? Münir Nusret Serdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu 3-4 kişilik ekip, seçilen bir bankaya gidiyor. Ekipten 2 kişi havale servisindeki görevliye sahte bir isim söyleyerek yurt dışından havale gelip gelmediğini soruyor. Görevlinin olumsuz yanıtı üzerine havaleyi soran kişi ısrar etmeye başlıyor. Bu arada ekipten başka biri bilgisayar ekranından gerçek havale gelen kişilerin isimlerini not alıyor. Daha sonra dışarı çıkan adamlarının verdiği kimlik bilgisi üzerine Serdaroğlu, boş bir nüfus cüzdanına dördüncü kişinin resmini yapıştırıp, kimlik bilgilerini girerek sahte nüfus cüzdanı hazırlıyor. Sahte belgeyle bankaya gelen şebeke üyesi, gerçek kişiymiş gibi havaleyi tahsil ederek bankadan çıkıyor ve kayıplara karışıyor. Serdaroğlu ve adamlarının sahte nüfus cüzdanlarında kendilerine çok benzeyen kişilerin fotoğraflarını kullandıkları saptandı.