Bankacıdan ekonomi yönetimine övgü: Koordineli ve iyi kararlar alıyor

Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) Bankası Başkanı Varol Civil, ekonomi yönetiminin koordineli ve iyi kararlar aldığını...

Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) Bankası Başkanı Varol Civil, ekonomi yönetiminin koordineli ve iyi kararlar aldığını belirtti.
TRT Haber’de yayınlanan Ekonomi Kulübü’ne konuk olan Varol Civil, ekonomiyi değerlendirdi.
Dünyada beliren durgunluğun ardından Merkez Bankası’nın aldığı önlemleri olumlu bulan Civil, kurumun yerinde kararlar aldığını, piyasaları iyi yönlendirdiğini vurguladı.
Piyasalarda görülen zik zakların normal olduğunu kaydeden Civil “Sayın Ali Babacan’ında dillendirdiği gibi artık otomatik pilot dönemi değil manuel kullanma dönemi. Merkez Bankası piyasaları şaşırtmış olabilir ama onun gördüğü resim ki artık ekonomi yönetimimiz, G 20 ülkesi olduğumuz için pek çok uluslararası toplantılara gidiyor, gözlemler yapıyor. Dolayısıyla kurumun aldığı bilgilere binaen resmi daha iyi gördüğüne inanmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Avrupa ve Amerika’da vuku bulan durgunluğa değinen Civil, bunalımların yönetiminde merkez bankalarının yanında ülkelerin ekonomi yönetimlerinin koordinasyonunun da önemli olduğuna işaret etti. “Ankara’da Ekonomi Yönetimi olsun, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu olsun, Merkez Bankası olsun bütün organlarıyla bence çok koordineli ve gayet iyi kararlar alıyorlar.” dedi.
Dünyanın ekonomik bunalımla karşı karşıya olduğunu anlatan TEB Başkanı, “Her dönemin olumlu ya da olumsuz durumunda oluşan ve bunlara karşı alınması gereken tedbirler aynı olamaz. Bugün baktığınız zaman gelişmiş ülkelerin kendi ekonomilerinin sorunlarından dolayı para basmaları ve dünyaya devamlı likidite enjekte etmeleri gelişmekte olan ülkelere bir likidite akımı yaratıyor. Bu da o ülke paralarının değerlenmesine sebep oluyor. “ dedi.
“SEPET BAZINDA KURLARIN 2,5-2,9 OLMASINI BEKLİYORUZ”
Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın TL’nin seneye değerleneceği açıklamalarına atıfta bulunan Varol Civil, şunları ifade etti:
“Önümüzdeki dönem Merkez Bankası diyor ki ‘Bir miktar daha TL değerlenecek. Sepet bazında baktığımızda sepetin 2,5 - 2,9 civarlarında olması gayet makuldür. Bizim kendi Merkez Bankası yönetiminde para basma söz konusu olmadığından ilerleyen zamanlarda Türkiye Ekonomisi’nin bu güçlü büyüme dinamikleri, ve ona duyulan güven devam ettiği bizimde beklentimiz de önümüzdeki dönemde TL bir miktar değerlenebilir. Tabii bunun çok aşağılara inmemesi tercih sebebi olması gerekir.”
Sözü Yunanistan’da oluşan bunalıma getiren Civil, BNP Paribas’ın tüm ülke bonosunun riskinin 3,2 milyar euro civarında olduğunu, bunun kurum için önemli bir rakam olmadığını kaydetti. Moody’s’in konu ile ilgili açıklamalarına da göndermede bulunan Civil, şöyle devam etti:
” Nitekim kredi derecelendirme kuruluşu bunu teyit etti. Yunanistan’da bulunan bonoları BNP Paribas’ın mali durumunu etkileyecek bir durumda değil açıklamasını yaptı. Ancak Yunanistan’ da daha kötü senaryolar olduğunda indirekt olarak belki bizi de etkileyebilir. Tüketici güveni azalır onun yarattığı durgunluk olursa bizim ihracatımızı olumsuz yönde etkiler güçlü olduğumuz için bu etkiler az olur ama bunun da dünyaya yansıması olur.”
Bankacılık sektörünü değerlendiren Varol Civil, yabancı finans kurumlarının Türkiye’den çıkmak yerine bu ülkede imkanlarını büyütecekleri öngörüsünde bulundu. Yabancı bankaların mecbur kalmadıkça Türkiye banka piyasasından çıkmalarının sıhhatli olmayacağını savunan Civil,” Türkiye şu anda dünyanın en çok takdir ettiği ve gıpta ile izlediği bir ülke. Büyümesi, iç dinamikleri ile; böyle bir ülkede bankacılık yapmak esasında şu anda büyük bir talih.” yorumunu yaptı.
“DÜŞÜK FAİZ DEVAM EDECEK”
Bütün büyüme rakamlarının revize edildiğini aktaran TEB Başkanı Civil, şu saptamalarda bulundu:
“Son rakamlara baktığımızda 2012’de dünyanın yüzde 3,5 - 3,6 civarında büyüyeceği öngörülüyor ama bu büyümenin esas itibariyle gelişmekte olan ülkelerden geleceği ön görülüyor. Avrupa ve Amerika’da ise bu oran yüzde 1 - 1,2 olacak. Uzun bir süre düşük faiz dönemini göreceğiz.”
Civil, sene sonunda kur etkisi arındırıldığında kredilerde görülecek büyümenin yüzde 25’i aşmayacağını belirtti. Yatırım kredi talebi geldiğinde bankacılık sektörü buna rahatlıkla cevap verebileceğinin altını çizdi. Varol Civil, İstikrarın devamına paralel karların artacağını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz