Bankacılık Kanunu'na kısmi iptal

Ankara (AA)- Anayasa Mahkemesi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) personelinin nitelikleri ve bu kurumların yetkilerini düzenleyen 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun bazı maddelerini iptal etti.

Yüksek Mahkeme, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yanı sıra CHP'nin yasanın bazı maddelerine ilişkin iptal istemlerini sonuçlandırdı. İptal edilen düzenlemeler, kurumun tüm personelinin taşıması gereken niteliklere istisnai şart getiriyordu.

Yüksek Mahkeme, kadro, unvan ve derecelerinin değiştirilmesiyle, bu kadroların kullanılmasına ilişkin esas ve usulleri belirleme yetkisini TMSF ve BDDK'ya veren düzenlemeleri de iptal etti. Anayasa Mahkemesi, "ana hizmet, danışma ve yardımcı hizmet birimlerinde istihdam edilecek personelin nitelikleri, BDDK başkanının teklifi üzerine kurul tarafından belirlenir" şeklindeki 92. maddenin 4. fıkrasının 2. tümcesini de iptal etti.

Reklam
Reklam

BDDK bünyesinde uzman personelin hizmet veya vekalet akti hükümlerine göre çalıştırılmasına olanak sağlayan 92. maddenin 5. fıkrasını iptal eden Anayasa Mahkemesi, kuruma personel alımı sınavında personelin niteliklerinin yönetmelikle belirlenmesine ilişkin hükmü de iptal etti. Yüksek Mahkeme, TMSF'ye personel pozisyon unvanlarında değişiklik yapma yetkisi veren 121. maddenin 4. fıkrasının 2. tümcesini iptal etti. Anayasa Mahkemesi, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun geçici 20. maddesi kapsamındaki "bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar ve bunların teşkil ettiği birlik personeli için
kurulan sandıkların iştirakçileriyle, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasından aylık ve gelir bağlanmış olanlarla, bunların hak sahipleri, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın 3 yıl içinde Sosyal Sigortalar Kurumuna devredilerek Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamına alınması"na ilişkin geçici 23. maddeyi de iptal etti ve yürürlüğünü durdurdu.

Söz konusu madde, iştirakçilerin aynı zamanda Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında sigortalı sayılmalarını öngörüyordu.

Reklam
Reklam