Bankacılıkta yeni düzenleme

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, bankaların iç denetiminin, Yönetim Kurulu üyelerinden oluşacak denetim kurulu tarafından gerçekleştirileceğini belirtti.

Şener, IMF ile imzalanan niyet mektubu gereği yeni Bankacılık Kanunu taslağının biran önce Meclis'e sevkedilmesi gerektiğini bildirdi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şener, Başbakanlık Merkez Bina'da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından kendisine sunulan Bankacılık Yasa Taslağı ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Taslağın BDDK tarafından Kredi Kuruluşları Kanunu Tasarısı Taslağı şeklinde isimlendirildiğini belirten Şener, taslağın IMF ile imzalanan niyet mektubu çerçevesinde belli bir süre içinde Bakanlar Kurulu'na sunulması ve Meclis'e sevkedilmesi gerektiğini belirtti. Kendisine intikal eden taslak metnin kesin metin olmadığını ifade eden Şener, bu metnin geniş bir şekilde tartışmaya açılacağını, ilgili taraflarla BDDK arasında yapılacak görüşme ve değerlendirmelerin ardından taslağa son şeklinin verileceğini, taslağın daha sonra kendilerine intikal edeceğini ve bir ön çalışmanın ardından taslağı Meclis'e sevkedeceklerini anlattı. Taslağın bugünkü haliyle geçici 14 madde hariç 191 maddeden oluştuğunu belirten Şener, çok yoğun çalışmalar sonucu ortaya çıkarılan taslağın, piyasanın daha etkin işleyişinin sağlanması, mevcut Kanun'un Avrupa Birliği (AB) direktifleri, uluslararası ilkeler ve sdandartlar ile uyumlu hale getirilmesi, daha sistematik bir yapıya kavuşturulması amacıyla hazırlandığını söyledi. Taslağın hazırlanmasında kullanılan kaynakları da açıklayan Şener, bunların kanunlar, AB direktifleri, AB ülkeleri kanunları, uluslararası standartlar ve iyi uygulama ilkeleri, kazai ve ilmi içtihatlar, plan ve programlar olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Taslakla 4389 sayılı Bankalar Kanunu'na getirilmesi planlanan yenilikleri özetleyen Bakan Şener, kanun taslağının kapsamında bankalar, özel finans kurumları ve kalkınma ve yatırım bankalarına ilave olarak finansal holding şirketlerinin bulunduğunu ifade etti. Şener, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve finansman şirketleri hakkında düzenleme yapma ve denetim yetkisinin BDDK tarafından üstlenildiğini belirtti. Şener bu yetkinin daha önce Hazine'de olduğunu hatırlattı. Taslak kapsamında lyer alan kuruluşların izin almak kaydıyla gerçekleştirebilecekleri faaliyet konularının açık bir şekilde tanımlandığını dile getiren Şener, sözkonusu faaliyetlerin bütününün, denetimin bir parçası haline getirildiğini bildirdi.

İzin işlemlerinin kurumsal yönetim ilkeleri ve koruyucu hükümler ile ilişkilendirilerek AB direktifleri ile uyumlu hale getirildiğini kaydeden Şener, izin işlemleri ile ilgili maddenin, kanun kapsamındaki kuruluşları ve bunların faaliyetlerini içerdiğini belirtti. Türkiye'de kurulu bir bankanın veya özel finans kurumunun yurt dışında şube açmak veya iştirak edinmek suretiyle sınır ötesi faaliyette bulunma şartlarının da taslak ile düzenlendiğini ifade eden Şener, verilen izinlerin geçersiz olması veya iptal edilmesine ilişkin mevcut kanundaki hükümlerin biraraya getirilerek AB direktifleri ile uyumla hale getirildiğini anlattı.

Reklam
Reklam

Banka ve özel finans kuruluşlarının iç denetimi etkin bir şekilde gerçekleştirmesi amacıyla Yönetim Kurulu üyelerinden oluşacak bir denetim kurulunun tesis edilmesi ile ilgili düzenlemenin ilk kez bu taslakta yer aldığına işaret eden Şener, bağmsız denetim ve iç denetimle ilgili hükümlerin, uluslararası düzenlemelerle uyumlu hale getirildiğini bildirdi. Taslağa göre Derecelendirme Şirketleri de oluşturulacağını anlatan Şener, BDDK tarafından yetkilendirilecek olan bu şirketlerin, bağımsız denetim şirketleri olarak bankalara not vereceğini ve kamuoyunu bilgilendireceğini söyledi.

Taslakta kredi kuruluşlarına değerleme yapacak olan değerleme kuruluşları için izin işlemlerinin de ihdas edildiğini belirten Şener, bir banka bir firmaya kredi vereceği zaman bu kuruluşlar tarafından firma ile ilgili değerleme yapılacağını ifade etti. Destek hizmetlerinin denetim altına alındığına da dikkat çeken Şener, "Taslağa göre Kanun kapsamındaki kuruluşların yararlandığı destek hizmetleri denetim altına alınıyor. Bankalar bilgi işlem şirketlerinden, güvenlik şirketlerinden destek hizmeti alabilir. Bankalara hizmet sunan şirketler de kapsam dahilinde denetlenecektir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Finansal raporlama işlemlerinin de taslakta, uluslararası düzenlemelerle tam uyumlu hale getirildiğini belirten Şener, bankaların belli aralıklarla Merkez Bankası ve BDDK'ya finansal raporlarını sunduklarını hatırlatarak, bundan sonra belirli eşikler aşıldığında, süre dolmasa bile bu raporların sunulacağını bildirdi.