Bankada unuttuğunuz para olabilir,Tıkla öğren

Bankalarda 10 yıldır işlem yapılmayan hesaplarda 36 milyon 323 bin dolar, yani Merkez Bankası'nın cuma günkü kapanış kuru ile yaklaşık 94,5 milyon lira unutuldu.

Bankada unutulan paralar olay oldu, haber oldu, peki sizde bankada para unutmuş olabilirmisiniz? Bankalarda 10 senedir işlem yapılmayan hesaplarda 36 milyon 323 bin dolar, yani Merkez Bankası'nın cuma günkü kapanış kuru ile yaklaşık 94,5 milyon lira unutuldu.

Unutkan mudiler, 31 Aralık 2014 tarihi bakımından bankalarda 10 senedir işlem yapılmayan hesaplarında 36 milyon 323 bin dolar, yani Merkez Bankası'nın cuma günkü kapanış kuru ile yaklaşık 94,5 milyon lira unuttu.

Bankalarda 10 senedir işlem yapılmayan hesaplarla alakalı kritik süreç devam ederken, Bankacılık Yasası gereği unutkan mudiler için çağrılar da yapılmaya başlandı.

Reklam
Reklam

5411 Sayılı Bankacılık Kanununun 62. maddesine göre, bankalar nezdlerindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on sene içinde aranmayanlar vakit aşımına tabi oluyor.

Bankalar bu çerçevede, vakit aşımına uğrayan mevduat, emanet ve alacaklara dair duyurularını şubat ayından itibaren internet sitelerinden yayımlamaya başladı.

Vatandaşlar, vakit aşımına uğrayan hesapları olup olmadığını Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) her sene şubat ayında aktif hale getirdiği " www.zamanasimi.org/tbb " internet sitesindeki arama motorunu kullanarak öğrenebiliyor ve dilerlerse hesaplarını kapatabiliyor.
ZAMAN aşımı için son tarih 15 Haziran

Düzenledikleri aramada zaman aşımına uğramış hesapları olduğunu öğrenenler, bu hesapları kapatabilmek için 15 Haziran 2015 tarihine kadar alakalı banka şubelerine kimlik kartı ile başvurabilecek.

Reklam
Reklam

Müşterilerin başvurmamaları durumunda ise yasa gereği vakit aşımı uğramış olan mevduat bakiyeleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilecek.

31 Aralık 2014 tarihi bakımından vakit aşımı uğrayan ve bankalar tarafından TMSF'ye ön bildirim yapılan 299 bin 429 sayı hesap bulunuyor. Bunların 2 bin 322'ini katılım fonu, 692'sini de emanetler oluşturuyor.

Bu hesapların yekün bedeli ise 36 milyon 323 binn 333 dolara, yani Merkez Bankası'nın cuma günkü kapanış kuru ile 94 milyon 538 bin 738 liraya denk geliyor. Bu sene ön bildirimi yapılan hesaplar içerisinde bakiyesi en yüksek olan hesap ise yaklaşık 41 bin dolar civarında.

Unutulan hesaplar yalnızca kişilere ait değil. Şirketler, vakıflar, dernekler, politik partiler ile devlet kurumlarının bile unutulmuş hesabı bulunuyor.
En fazla hesap DenizBank'ta unutuldu

Bu sene TMSF'ye ön bildirim yapılan hesaplardan en çoğu DenizBank'a ait. DenizBank'ta unutulan 108 bin 710 sayı hesap bulunuyor.

DenizBank'ı 50 bin 835 sayı hesap ile Meslek Bankası, 41 bin 571 sayı hesap ile Yapı Kredi Bankası, 39 bin 396 sayı hesap ile Tarım Bankası, 12 bin 858 sayı hesap ile de VakıfBank takip etti.

Reklam
Reklam

Vakit aşımına uğrayarak TMSF'ye devredilen hesaplar geçen sene yaklaşık 95,2 milyon lira, 2013'te ise 119 milyon lira olmuştu.

Bu arada 2001-2014 tarihleri arasında yekün 2 milyon 935 bin 249 mudinin hesabı vakit aşımı uğradı.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Soru: Benim zamanaşımına uğramış param var mı? Paramın olup olmadığını nereden öğrenebilirim? Ne kadar? Benim hangi bankada param var? Ne kadar? Bankasında zamanaşımına uğramış param var mı? Ne kadar?

Cevap: Zamanaşımına uğramış kıymetlerle ilgili listeler, ilgili yönetmelik gereğince

1. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu -

www.tmsf.org.tr

2.Türkiye Bankalar Birliği - **www.tbb.org.tr

**

3. Türkiye Katılım Bankaları Birliği -

www.tkbb.org.tr sitelerinden zamanasimi">zamanaşımı sorgusu altında, veya

4. Bankaların kendi internet sitelerinde yayınlanmaktadır. Adınızı bu listelerde aratmanız mümkündür. Adınızı bu listelerde bulmanız durumunda orada yazan bankaya ya da şubeye başvurmanız gerekmektedir.

Reklam
Reklam

Soru: Bankaların internet sitesi adreslerini nereden bulabilirim? Bankasının internet sitesi adresi nedir?

Cevap: Bankaların internet sitesi adreslerine,

http://www.tbb.org.tr/tr/banka-ve-sektor-bilgileri/banka-bilgileri/internet-adresleri/67 linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Soru: Bankaların telefon ve adreslerini nereden bulabilirim? Bankasının telefonunu (adresini) öğrenebilir miyim?

Cevap: Bankaların adres ve telefon bilgilerine

http://www.tbb.org.tr/tr/banka-ve-sektor-bilgileri/banka-bilgileri/bankalar/64 linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Soru: Zamanaşımına uğramış param olduğunu gördüm, nasıl alabilirim? Listede adım çıkarsa paramı nasıl alabilirim?

Cevap: Paranızı almak için listede adınızın karşısında yazan banka şubesine başvurabilirsiniz.

Soru: Zamanaşımına uğramış param olduğunu gördüm ama miktar yazmıyor, ne kadar param olduğunu öğrenebilir miyim?

Reklam
Reklam

Cevap: Para miktarını öğrenmek için listede adınızın karşısında yazan banka şubesine başvurmanız gerekmektedir.

Soru: Zamanaşımına uğramış paralar ne zamana kadar çekilebilir, çekmezsem hakkım yanıyor mu?

Cevap: Zamanaşımına uğramış kıymetlerle ilgili listelerin, ilgili yönetmelik gereğince Şubat ayı başından itibaren 4 ay müddetle ilan edilecektir. 31 Mayısa kadar listelerden adınızı kontrol edip paranızı almak için şubenize başvurabilirsiniz.