Bankalar Birliği'nden Rekabet Kurumu'na Itiraz: Karar Adil Değil

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Rekabet Kurulu'nun 12 bankaya kestiği cezaya itiraz etti. Birlik, "Rekabet Kurulu'nun,...

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Rekabet Kurulu'nun 12 bankaya kestiği cezaya itiraz etti. Birlik, "Rekabet Kurulu'nun, 12 bankanın mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında rekabeti ihlal ettiğine ilişkin kararı, ülkemizin, rekabetin en yoğun yaşandığı ve en şeffaf sektöründe faaliyet gösteren bankalarımızda üzüntü, şaşkınlık ve hayal kırıklığı ile karşılanmıştır. Karar gerçeği yansıtmıyor, adil değil." açıklamasını yaptı.

Rekabet Kurumu, hakkında soruşturma yürüttüğü 12 bankaya toplam 1 milyar 116 milyon lira ceza kesti. Kurul yaptığı incelemede, mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında rekabetin ihlal edildiği hükmüne vardı. Banka genel müdürleri ve üst düzey yöneticilerinin aralarındaki yazışmalarla faizleri belirledikleri ileri sürülmüştü. Kurul'un 12 bankaya ceza vermesi Bankalar Birliği tarafından tepkiyle karşılandı. TBB’den yapılan açıklamada, verilen kararın gerçekleri yansıtmadığı ve adaletsiz olduğu belirtilerek, "Rekabet Kurulu’nun kararı sektörün bu farklı yapısını hiç göz önüne almamıştır." denildi. Açıklamada ayrıca zu görüşlere yer verildi:

Reklam
Reklam

"Mevduat ve kredi fiyatlamasında her zaman çok yoğun bir rekabet yaşandığı halde, bu alanlarda rekabetin sınırlandığı yönündeki karar, bankacılık sektörünün yapısını anlamaktan çok uzaktır ve sektörümüzün itibarını yok yere zedelemektedir. Rekabet Kurulu’nun kararı, gerçekleri yansıtmaktan uzak, tutarsız, hukuki dayanakları açısından adaletsizdir ve bu haliyle sektörde güvensizlik yaratmıştır. Bankacılığın itibarına zarar veren ve bankalar tarafından yargıya da götürülecek olan, henüz kesinleşmemiş bu idari kararın, yargı denetimi aşamasında, her yönüyle, geniş bir şekilde tekrar değerlendirileceğine inanılmaktadır. Ayrıca sektör gerçeklerini yansıtmaktan uzak ve bu yüzden de temelden adaletsiz olan böylesi bir durumla bir daha karşılaşmamak amacıyla, ilgili mevzuatın, sektörün özelliklerini dikkate alır biçimde gözden geçirilmesi gerekmektedir. Bu amaçla, ilgili kurum ve kuruluşların da gözetiminde, mevzuatın yeniden düzenlenmesi için getirilecek öneriler üzerinde sektörün çalışmalara başlaması, TBB’nin gündemine alınmıştır.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz