Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK), ürün ve hizmet bedellerinin hem bankaların hem de BDDK’nın internet sitesinden açıklanmasına ilişkin proje 1 Nisan’da başladı. Aradan bir hafta geçmesine rağmen, 48 bankadan sadece 12’si, ürün ve hizmet bedellerini tam olarak BDDK’ya gönderdi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, bankaların havale ücretlerinin taksimetreden daha yüksek olduğuna ilişkin açıklamasının ardından BDDK, bankaların ürün ve hizmet bedellerinin teşhir edilmesine yönelik bir proje geliştirdi. Projeye göre, 1 Nisan tarihinden itibaren, bankaların ürün ve hizmet bedelleri hem bankaların resmi internet sitesinden hem de BDDK’nın resmi sitesinden ilan edilecek. Proje, 1 Nisan-1 Temmuz arasında test amaçlı olara uygulanıyor.
‘Test yayınının’ başlamasının üzerinden yaklaşık bir hafta geçti. Bu süre içinde, Türkiye’de faaliyet gösteren 48 bankadan, sadece 12’si ürün ve hizmet bilgilerini tam olarak BDDK’ya gönderdi. Yine 48 bankadan 24’ü, ürün ve hizmet bedellerini kendi internet sitelerinde ilan etmeye başladı. Ürün ve hizmet bedellerini ilan eden bankaların ise ilginç yöntemlerle listeyi gizlediği saptandı. Örneğin, bankanın internet sitesinin en üst kısmında ve vatandaşların görebileceği şekilde ilan edilmesi gereken listeler, sayfanın en altında ve görülmeyecek şekilde ilan edildi. Bazı bankaların, BDDK’ya gönderdiği listeler ise programla uyumlu çıkmadı. BDDK kaynakları, gerekli uyarıların yapıldığını, 1 Temmuz’a kadar bankaların eksikliklerini gidereceğini kaydettiler.
İlan edilmesi için BDDK’ya gönderilen ürün ve hizmet bedelleri listesi, Devlet Bakanı Babacan ile BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’i, havale ücretleri konusunda haklı çıkardı. BDDK’ya gelen listelerde, sadece havale kaleminden bazı bankaların yaklaşık 60 ayrı ücret aldıkları belirlendi. Söz konusu ücretler ise 75 kuruştan başlıyor 300 liraya kadar yükseliyor. Bazı bankaların, aynı şubede açılan hesaplardan hesaplara yapılan havalelerde bile ‘ücret’ alması, BDDK uzmanlarını adeta havale geçirmesine yol açtı.
Bankaların aldığı para 300 lirayı buluyor
Hesaptan hesaba havale: 15-300 TL
Hesaptan isme havale: 15-300 TL
Bankamatik havale: 3 TL
İnternetten havale: 0.75-300 TL
Telefon şubesi havale: 2.5-300 TL
Çağrı merkezi havale: 7 TL
Aidat havalesi: 5 TL
(Star)