Bankalar da faize zam yaptı

Enflasyonu düşürmek için uygulanan sıkı para politikası ve yüksek faiz nedeniyle açık veren bütçeyi yamamak için yapılan kamu zamları Türkiye'yi yine sarmala soktu.

Bankalar enflasyon düşmeyecek diye faizleri artırdı.

Merkez Bankası'nın enflasyonu düşürmek için uyguladığı yüksek faiz politikası çöktü. Sıkı para politikası hem enflasyon hem de faizlerde yeniden yükseliş trendine girilmesine neden oldu. Merkez'in politikaları nedeniyle faiz yüksek kalıp, büyüme yavaşlayınca hem vergi geliri azaldı hem de bütçedeki faiz gideri yılın ilk sekiz ayında düşen borçlanma miktarına rağmen 5 milyar lira arttı. Bunun üzerine Maliye son bir haftada akaryakıttan tapuya içkiden otomotive kadar doğrudan tüketiciyi ilgilendiren birçok kalemde zam yaptı. Önceki gün de doğalgaz ve elektriğe zam geldi. Bu zamların ardından bankalar enflasyon artacak gerekçesiyle Hazine'den istedikleri faizi yükselttiler. Bono bileşik faizi yüzde 7.6'ya kadar çıktı.

Reklam
Reklam

DEDİKODULARLA YÜKSELDİ
Maliye Bakanlığı'ndan medyaya 13 Eylül'de sızan vergi zammı dedikoduları ile birlikte faiz 7.23'ten başlattığı yükselişini dün de devam ettirdi. Böylece yılbaşında yüzde 11.5 olan faizler yıl boyunca sürdürdüğü düşüş trendini de kaybetmiş oldu. 2012'de en düşük 7.23'ü gören faizler 2011'in Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine ulaşmıştı.

2.5 MİLYAR EK YÜK
Yaklaşık 500 milyar liraya ulaşan brüt borç stoku düşünüldüğünde bono faizlerinde bu yükseliş Hazine'ye 2-2.5 milyar arasında ek yük çıkacağı anlamına geliyor. Ayrıca tüketiciler de bankaların yüksek faize devam etmesi nedeniyle daha fazla maliyete katlanacak. Ekonomistlerin GSYH'de 1 puanlık sapmanın, açık oranını yüzde 2.5'e çıkarması yorumları da 14 milyar liralık artışa sebep oluyor.