Bankalar şirketlerden daha saydam

Sabancı Üniversitesi'nin "İMKB'de İşlem Gören Bankaların Kamuya Açıklama Yoğunlukları ve Yönetişim Özellikleri" raporuna göre, Türkiye'deki halka açık bankalar, diğer halka açık Türk şirketlerine göre daha saydam özellikler gösteriyor.

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu, "İMKB'de İşlem Gören Bankaların Kamuya Açıklama Yoğunlukları ve Yönetişim Özellikleri" raporunu açıkladı.

Rapora konu olan 13 banka arasında toplam kamuya açıklama yoğunluğu en fazla 5 banka sırasıyla TEB, Asya Bank, İş Bankası, Akbank ve Yapı Kredi Bankası oldu.

Reklam
Reklam

Rapora göre, tüm bankalar en az "yönetim kurulu", "yönetimin yapısı" ve "işleyişi" konularında, en fazla da "ortaklık yapısı" ve "kurumsal yapı" konusunda saydamlık gösteriyorlar.

Ortaklık yapısı ve kurumsal yapı konusunda en saydam 5 banka Asya Bank, Denizbank, TEB, Şekerbank ve Akbank olurken, finansal ve işletimsel bilgiler kategorisinde en saydam 5 banka İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Asya Bank, TEB ve Akbank, yönetim kurulu ve yönetimin yapısı ve işleyişi kategorisinde ise en saydam bankalar TEB, Akbank, Finansbank, İş Bankası ve Asya Bank olarak sıralandı.

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat, raporun Türkiye bankalarının diğer halka açık Türk şirketlerine göre daha saydam olduklarını gösterdiğine işaret etti. Ararat, "Bulgular Türk bankalarının gönüllü olarak bilgi açıklamadıklarını ve kamuya yapılan açıklamaların yasal düzenlemelerin gerektirdiği açıklamalardan oluştuğunu göstermektedir" ifadelerini kullandı.

Rapora göre, Türkiye bankalarının yönetim kurullarının Avrupa bankalarına göre daha küçük olduğu gözleniyor. Avrupa bankalarında yüzde 60 oranında bağımsız ve icrada yer almayan üye bulunuyorken, Türkiye bankalarında ortalama yüzde 11 bağımsız üye yer alıyor.

Reklam
Reklam