Bankalara bir 'stres testi' daha!

**Bu sefer işi 'sıkı' tutup akla karayı seçecekler!

**

Yeni eş güdümlü stres testi için tarih belli oldu. AB, Şubat 2011 de piyasaların nabzını ölçmek için bankalara yönelik yeni bir stres testi uygulamaya hazırlanıyor. Bu doğrultuda bankalara yönelik likidite değerlendirmesinin kapsamının genişletilmesi gerektiği belirtiliyor. Önceki stres testinin yeterince sıkı olmadığını itiraf eden Birlik, bu sefer işleri sıkı tutmak istiyor.

KAPSAM GENİŞLEYECEK
Genişlemeden Sorumlu Komiser Olli Rehn, konunun AB maliye bakanları tarafından Brüksel’deki toplantıda ele alındığını söyledi. Fakat yeni rauntta kapsam ve metodolojinin nasıl olması gerektiğinin tartışıldığını belirten Rehn, konunun son halinin yakın bir zamanda açıklanacağı mesajını verdi. Rehn, Komisyon'un likidite değerlendirilmesinin kesin bir biçimde genişletilmeye ihtiyacı olduğuna inandığını ve bu test sonucunun tam olarak kamuoyuna duyurulması konusunda teşvik ettiğini bildirdi. Olli Rehn son olarak "Bizim mümkün olan en kapsamlı şeffaflığa ihtiyacımız var" dedi.

Reklam
Reklam

Önceki test şubat sonunda yayınlanmış ve 91 bankadan 84'ü testi başarıyla geçmişti. Bunlar arasında Bank of Ireland ve Allied Irıish Bank da bulunuyordu. Bu iki banka şu sıralarda zor günler geçiriyor ve mali desteğe ihtiyacı var. Bu konuda önlem alma çabaları sürüyor.

Diğer yandan, AB üyeleri dün yaptıkları açıklamada önceki stres testinde işleri sıkıt tutmadıklarını itiraf etmişlerdi.

VERGİDE İŞBİRLİĞİ
Test sonuçları daha sonra değerlendirildiğinde yorumcular sadece sermayeye odaklanmanın çok dar bir yaklaşım olduğunu savunmuşlar ve testin şüpheli olduğu yönünde görüş bildirmişlerdi. Fakat Rehn, daha önceki testi savunmaya devam ediyor. Rehn ayrıca, yeni AB bankacılık otoritesinin kurulmasının yaklaşan testlerin aşılmasında yardımcı olabileceğini dikkat çekti. Rehn AB Bankacılık Otoritesi'nin daha titiz bir tavır sergilemesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan, AB maliye bakanları vergi kaçırma ve dolandırıcılığın önüne geçmek için işbirliği yapma konusunda anlaşmaya vardılar. Böylece üye devletler bilgi alışverişinde bulunabilecek ve vergi mükelleflerine ilişkin bilgileri paylaşmaktan çekinmeyecek hatta bilgi paylaşım isteğini geri çeviremeyecek.

Reklam
Reklam

Vergi Komiseri Algirdas Semate ise sonuç olarak görüşülen konularla ilgili büyük bir adım atıldığını kaydetti.(HABERTÜRK)