Bankalara Bir Tepki De Gürsoy’dan Geldi

Mersin Girişimci İşadamları Derneği (Mersin GİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Gürsoy, bankaların etik dışı kredi...

Mersin Girişimci İşadamları Derneği (Mersin GİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Gürsoy, bankaların etik dışı kredi uygulamaları nedeniyle Mersin’de önemli şirketleri iflasa sürüklediğini belirterek, sert tepki gösterdi. Gürsoy, ilgili devlet kurumlarının bu gidişe ‘dur’ demesini istedi.

Mersin’de son dönemde bazı önemli şirketlerin iflasın eşiğine geldiği söylentileri yayılırken, bu durumun kredi uygulamalarından kaynaklandığı öne sürülüyor. Geçtiğimiz hafta Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut’un, bankalarla ilgili açıklama yaparak tepkisini dile getirmesinin ardından, bankalara bir tepki de Mersin GİAD Başkanı Alper Gürsoy’dan geldi. Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Gürsoy, Çukurova Bölgesi’ndeki bazı bankaların krediler konusunda gösterdiği olumsuz tavrın önemli şirketleri mali çıkmaza soktuğuna dikkat çekti. Türkiye’nin meyve-sebze deposu, dünyanın da hububat ticaret merkezi olan Çukurova Bölgesi’nde çok önemli firmaların faaliyet gösterdiğini hatırlatan Gürsoy, “Mersin’deki işletmeler böylesine önemli bir misyonu üstlenmişken, ülke ekonomisine, ekonomik büyüme ve ihracat artışına ciddi katkı sağlarken, bankaların özellikle krediler konusundaki tavrı etik dışıdır. Basit bir ödeme gecikmesinde dahi kredi taleplerini geri çeviren kimi bankalar, bir yandan da verdiği krediyi vadesi gelmeden geri istemekte, kredi limitlerini düşürerek, şirketlerin zarara uğramasına yol açmaktadır. Bu bankaların, kötü niyetli olmayan büyük ve köklü firmalara farklı muamele göstermesi, gelecekte de Mersin ekonomisine büyük katkılar sağlayacak bu firmalara destek olması beklenmektedir” dedi.

Reklam
Reklam

“BU GİDİŞE ‘DUR’ DENMELİDİR”

Gürsoy, Çukurova Bölgesi’ndeki birçok önemli şirketin bazı bankalarca kıskaca alındığını öne sürerek, son dönemde bu yaklaşım tarzının artan bir şekilde kendini gösterdiğine işaret etti. Bu bankaların krediler konusunda tarım üreticilerini ekonomik darboğaza sokacak, hatta iflasa sürükleyecek girişimlerde bulunmalarının son derece üzücü ve düşündürücü olduğunu vurgulayan Gürsoy, şöyle devam etti: “Bu olumsuz tablo nedeniyle pek çok köklü firmanın sıkıntıya girdiğini, bazı yatırımların yarım kaldığını, sadece işletmelerin değil ülke ekonomisinin de zarar gördüğünü söylemek yanlış olmaz. Bankaların genel müdürlükleri ve ilgili devlet kurumları bu girişmelere ‘dur’ demelidir. Aksi takdirde Mersin özelinde tüm Çukurova’da önemli problemler yaşanacaktır. Mersin ekonomisi için büyük önem taşıyan bu şirketler için bankalar gerekli hassasiyeti göstermeli.”

“BAZI BANKA ÇALIŞANLARI MÜŞTERİLERİNİN BİLGİLERİNİ DEŞİFRE EDİYOR”

Bazı banka çalışanlarının kamuoyunda müşteri ve banka gizli ilişkisini zedeleyecek hareketlerde bulunduklarını da öne süren Gürsoy, bu banka çalışanlarını müşteri bilgilerini deşifre etmekle suçladı. Gürsoy, “Bu banka çalışanları müşterileriyle ilgili olumsuz ve etik dışı davranışlar sergilemekte, müşterileriyle alakalı olarak piyasada, karalama dediğimiz yanlış ve olumsuz yönlendirmelerde bulunmaktadırlar. Mersin GİAD ailesi olarak bu durumdan büyük üzüntü ve rahatsızlık duyuyor, gereken tedbirlerin biran evvel alınmasını istiyor, sadece bankaların değil tüm kent dinamiklerinin, tarımın merkezi olan Mersin’de köklü firmalara ehemmiyet göstermesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Krediler konusunda şirketlere son derece pozitif yaklaşan, gerekli kolaylığı sağlayarak anlayış gösteren bankalar ve çalışanlarına ise teşekkür eden Gürsoy, sözlerini şöyle tamamladı: “Sadece iyi günlerinde değil, zor günlerinde de müşterilerinin yanında olan, piyasa koşullarının kötüleştiği dönemlerde dahi kredi kullanımında müşterilerine zorluk çıkarmayan bu bankalarımızın örnek olmasını diliyoruz.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: