"Bankalara kredi dönüşü, en fazla turizm sektöründe"

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, kriz koşullarında bankaların tüm sektörlere kredi musluğunu kıstığını ifade ederken, "Mevsimsel turizmin ağırlıklı olarak yapıldığı Türkiye'de, kış döneminde birçok tesisin finansman ihtiyacı oluyor. Bankalar, turizm sektörünü diğer sektörlerle aynı kefeye koymamalı. Tüm sektörler bir tutularak, turizme sağlanan finansman kesilirse, çok büyük zarar görürüz. Turizm sektörü, kredi dönüşünün yüzde 98 ile en fazla olduğu meslek grubudur, dönmeyen kredi yüzde 2 oranında" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye Otelciler Federasyonu'nun (TÜROFED) turizm sektörünün güncel durumunu değerlendirmek için düzenlediği toplantıda konuşan TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, işletmelerin kriz ortamında finansman bulmakta zorlandığını ve maliyetlerin sektör gerçeklerinin çok üzerine çıktığını belirterek, bunun ana sebebini, bankaların sektörel ayrıma gitmemelerine bağladı.

İşletmelerde yatak kapasitesinin artmasında, hava alanı, marina gibi yatırımların yapılmasında bankaların rolünü yadsımadıklarını kaydeden Barut, bunun karşılığını verdiklerini, kredi dönüşünün en fazla yaşandığı sektör olduklarını ve Türk ekonomisine büyük katkı sağladıklarını vurguladı.

Barut, bankaların öngörülerini sektörel ayrıma giderek yapmaları gerektiğinin altını çizerken, "Şu anda bazı yatırımlar ertelendi, özellikle Anadolu'dakilerin bazı yenileme yatırımları da askıya alındı" dedi.

"MALİ KRİZDEN ETKİLENMEYECEK BİR SEKTÖR VARSA, O DA TURİZM"
Turizmin Türkiye için özel bir sektör olduğunun bankalar ve hükümet tarafından bilinmesi gerektiğine işaret eden Barut, "Küresel mali krizden etkilenmeyecek bir sektör varsa, o da turizm sektörüdür. Hedeflerimize ulaşmak için bankalarla ortak hareket etmeliyiz. Hükümet de bankalara destek olmalı" dedi.

Reklam
Reklam

Barut, yıllardır üzerinde durdukları 12 ay turizmin artması için yapılması gereken uygulamaların, hükümetin en yetkili ağızları tarafından kabul edilmesine rağmen hala hayata geçmediğine dikkat çekerken şöyle devam etti:

"Bir miktar daha bulutların dağılmasını istiyoruz, önümüzü daha net görmek istiyoruz. Elektrik, doğalgaz zammından biz de çok etkileniyoruz. Diğer sektörlere göre ayrıcalık beklemiyoruz, ancak bize özel düzenlemeler olması gerekiyor. Yabancı işçi çalıştırma sıkıntımız düzelmedi, artarak devam ediyor.

TURİZMDE İLK 10 AYDA YÜZDE 13'LÜK BÜYÜME

Kriz koşullarının Türk turizmine etkilerini değerlendiren TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, "Türk konaklama sektörü olarak ne gereksiz bir karamsarlık, ne de krizden fırtsa doğar gibi gereksiz bir iyimserlik içindeyiz, ancak kendimize ve Türkiye'nin turizmdeki rekabet üstünlüklerine güveniyoruz" diye konuştu.

Barut, Türk turizminin avantajlı durumda olduğunu ve bu avantajları iyi kullandığına dikkat çekerken, yılın ilk 10 ayı sonunda yaklaşık yüzde 13'lük bir büyüme sağlandığını ve Türkiye'nin turizm sektöründe en önemli rakibi İspanya'nın durgunluğa girdiğini kaydetti. Barut, Türkiye'nin avantajlarını sıralarken şöyle dedi:

Reklam
Reklam

"Mali kriz Türkiye'nin turizmdeki rekabet üstünlüklerini ortadan kaldırmamıştır, çünkü turizm en reel sektördür. Kriz dönemlerinde tüketici, parasının karşılığını tam olarak aldığı ürünlere yöneldiğinden, her şey dahil sistemi avantaj yaratır. Euro bölgesinin dışında olmamız başka bir avantajdır, özellikle de İngiliz ve İskandinav pazarları için Türkiye avantajlı duruma geçmiştir. Son yıllarda olumlu yönde gelişen Pazar çeşitliliği de bir diğer avantajımız."

"2009'DA TALEP DARALMASI BEKLEMİYORUZ"

2009 yılıyla ilgili ilk izlenimlerinin kriz dönemi şartları içinde olumlu olduğunu belirten Barut, bütün tahminlerin bugün geçerli olduğunu, kısa, orta veya uzun vadede krizin bugünden öngörülemez etkilerinin de olabileceğini söyledi. Bugünün şartlarında talepte büyük bir sorun olmayacağını öngördüklerini ifade eden Barut, şöyle dedi:

"Her olasılık mevcuttur, ancak hem özel sektör hem de kamu, gelişmeleri yakından ve soğukkanlı takip etmelidir. Özellikle Türkiye'nin tanıtımı konusundaki planlamayı revize etmeliyiz. Gerek uluslar arası gelişmeler gerekse ulusal gelişmeler paralelinde, bu gün 3 ay sonraya göre çok farklı olabilir. Biz ortaya çıkacak tabloya göre harekete geçmeye hazırlıklı olmalıyız."

Reklam
Reklam

"Turistik anlamda önümüzü daha net görmek için Ocak-Şubat aylarına bakmak lazım" diyen Barut, son dakika satışları mutlaka düşük fiyat gerektirir yaklaşımını da doğru bulmadığının altını çizdi.
İngiltere pazarı için umutlu olduğunu söyleyen Barut, İngiltere'den Türkiye'ye 2 milyon civarı turist akışı olduğunu, bu oranın 5 sene sonra 4 milyona çıkacağını tahmin ettiklerini vurguladı. Barut, büyük bankaların ve şirketlerin battığı kriz ortamında, İstanbul'a olan iş seyahatlerinde ve kongre turizminde kayıplar olabileceğini de belirtti.

8 TESİS BEYAZ YILDIZ SERTİFİKASI ALDI

TÜROFED'in başlattığı, enerji, su, tehlikeli kimyasallar, yönetim ve diğer servisleri kapsayan kriterlerden oluşan Beyaz Yıldız Projesi'nin seyri hakkında bilgi veren Barut, "Turistik işletmelerde kullanılan su, elektrik, enerji, kimyasal miktarlarının kontrol altına alınmasını hedeflediğimiz projemizin başlama süresinden bugüne kadar geçen 2 aylık süreçte, 34 tesis ile temasa geçildi. 13 tesiste denetim faaliyetleri gerçekleştirilirken, 21 tesisin de denetiminin yapılması için anlaşmaya varıldı. 13 tesiste yapılan denetimlerde, 8 tesis ise Beyaz Yıldız sertifikası aldı" diye konuştu. Bu rakamların 1-2 ay için çok iyi olduğuna işaret eden Barut, önümüzdeki aylarda bu oranların artacağını kaydetti.

Reklam
Reklam

Barut, Beyaz Yıldız Sertifikası alan otellerin daha sonra düzenlenen törenle duyurulacağını da söyledi.