Yeni düzenleme ile, ev sahibi 10 yılı aşmış kurumsal kiracısını çıkarabilir. Uzmanlar, özellikle banka, market ve mağazaların bu durumdan olumsuz etkilenebileceklerine işaret ediyor.
Borçlar Kanunu'nda yapılan 10 yıllık kiracıların tahliyeleri ile ilgili yeni düzenleme, 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girdi.
Daha önce kiracı lehine olan uygulama, artık mülk sahibi lehine döndü. Yürürlüğe giren maddeye göre, mülk sahipleri 10 yılı dolduran kiracılarına herhangi bir gerekçe göstermeden, sözleşmelerinin bitimine 3 ay kala ihtarname gönderip ev ya da işyerinden çıkartılabilecek. Türkiye ortalamasında bireysel kiralamalar 10 yıl civarında sürerken, kurumsal şirketlerde bu durum 10 yılı aşabiliyor.
Dolayısıyla özellikle banka şubeleri gibi yerleşik kurumsal kiracıların olduğu mülkler rekabete açılacak, kurumsal kiracılar yasadan en çok etkilenen grup olacak.
Yapılan yeni düzenlemenin özellikle bankalar için tehlike arz ettiğini belirten Avukat Cevat Kazma konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Bankalar, açacakları şubeyi uzun vadede kullanmak için kiralıyorlar. Yeni düzenleme mülk sahibini, daha fazla ücret teklif eden başka bir bankaya mülkü kiralamak istediğinde özgür kılıyor. Burada sadece bankalar değil, diğer kurumsal şirketlerde uzun vadede sıkıntı yaşayabilir” şeklinde konuştu.
Daha küçük ölçekli işletmelerde de sorun yaşanacağını belirten Av. Kazma, özellikle mahalle esnafını örnek göstererek “Bir mahallede eczanenin, marketin yeri bellidir. Genelde uzun süre yer değiştirmezler ancak mülk sahibine sunulacak daha iyi fiyat teklifleri küçük esnaf ve bu tür işletmeler için de sorun yaratacak, maddi imkânları daha geniş olan zincir mağazaların mahallelere girmesini kolaylaştıracak” açıklamasında bulundu.
Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre 46 bankanın toplam 11052 şubesi bulunuyor.