Bankaların Altın Alım Satımı Yapması

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bankalara cumhuriyet ve ziynet altını alım satımı için yetki...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bankalara cumhuriyet ve ziynet altını alım satımı için yetki veren yönetmelik taslağı kararına Hakkari’nin Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (YÜTSO) Sabih Kayhan tepki gösterdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), bankaları cumhuriyet altını ve ziynet altınlarının alım ve satımı için yetkilendirmesine ilişkin taslak kararına tepkiler sürüyor. YÜTSO Başkanı Sabih Kayhan, böyle bir yetkinin bankalara verilmesinin halka zarar getireceğini söyledi. Kayhan, bankalar altını satarken borsa fiyatının baz alındığını belirterek, “Altınını satmak isteyen vatandaşın altınını borsanın ve serbest piyasanın çok daha altında alıyorlar ve bu altınları bozarken de Türk Lirası cinsinden düşük bir fiyatla alıyorlar. Bu tabi halkımızın zararına olan bir uygulamadır. Biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak kuyumcu üyelerimizin halklarını gözetme adına bankalara bu yetkinin verilmesini yanlış buluyoruz. Çünkü bankalar bu konuda uzman kurumlar değildir. Altının alım satımı, bu işi bilen uzman arkadaşlar tarafından ayar ve dereceleri tespiti yapılabilen iş alanıdır. Bu anlamda kuyumcu üyelerimizin zarar edeceğini düşüyoruz. Bu nedenle bankaların altın alım satımı yapmaları sağlıklı bir işlem değildir. Mali açıdan bankaların altın alım satımında fatura düzenleme yetkileri yoktur. Böyle bir yetki olmadığı zaman kanuna veya mevzuata aykırı bir durum ortaya çıkmaktadır. Bizler kuyumcu esnafımızın daha fazla mağdur olmaması için bu kararın tekrar gözden geçirilmesini talep ediyoruz. Bizim amacımız yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırmak. Fakat verilen bu yetkiyle bankalar adeta insanlara ‘altınlarınızı yastık altında tutun, ekonomiye sakın katmayın’ gibi bir duruma sebep olmaktadır. Bu açıdan bizler kesinlikle bankaların ve PTT şubelerinin altın alım satımını doğru bulmuyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: