"bankaların Orta Ölçekli Firmalara Faizleri Yüzde 15'i Buluyor"

- İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlker Önel, orta ölçekli firmalar için bankalardan alınan tabela faizlerinin yüzde 15’e

- İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlker Önel, orta ölçekli firmalar için bankalardan alınan tabela faizlerinin yüzde 15’e kadar çıktığına dikkat çekti.

Önel yaptığı yazılı açıklamada, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun 20 Ocak'ta yapacağı faiz toplantısı öncesi, olası indirimin piyasalarda yansımalarının hissedildiğini söyledi.

Petrol fiyatlarına bağlı olarak enflasyonda yaşanacak aşağı yönlü gelişmede piyasaların ve hükümetin faizlerin aşağı yönlü gitmesini beklediğine işaret eden Önel, "Her ne kadar politika faizi yüzde 8 civarında olsa bile orta ölçekli firmalar için bankalardan alınan tabela faizleri yüzde 15’e kadar çıkmaktadır" dedi ve ekledi:

Reklam
Reklam

"Bu da operasyonda maliyetleri yükselttiği gibi ihracat yapan firmaların rekabet şansını azaltmaktadır. Reel sektör temsilcileri olarak bizde faizlerin aşağı yönlü olmasını beklemekteyiz. Fakat gelinen noktada özellikle yurt dışı piyasalarda belirsizliğin olması ve jeopolitik risklerin hala tam olarak çözülmemiş olması, piyasamızda sarsıntı yaşamamak için bir süre daha bekle gör politikası izlememiz gerektiğini gösteriyor."

ABD piyasalarında 2014 yılının 2. yarısından itibaren yaşanan iyileşmeye bağlı olarak ABD Merkez Bankası'nın gevşek para politikasının sonuna gelindiğinin sinyalini vermeye başladığına dikkat çeken Önel, "Özellikle istihdamda yaşanan iyileşme ve büyümede yaşanan yukarı yönlü sinyaller piyasanın canlanmaya başladığının göstergesiydi" dedi ve şöyle devam etti:

"ABD piyasalarında bu olumlu hava yaşanırken özellikle sıcak paraya alışmış gelişmekte olan ülkeler endişelenmeye başladı. Her ne kadar euro bölgesi durgunluğu aşmak için Avrupa Merkez Bankası'ndan likidite enjekte etmesini bekliyorsa da, bu ABD kadar kolay olmayacaktır."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: