Bankayı dize getirdi

Ankara’da bir gıda fabrikasında çalışan Murat Dede ile devlet memuru Mehmet Baran Çiftçi avukatları aracılığıyla dosya masraf bedellerini icra yoluyla tahsil etti.

Son yıllarda tüketici mahkemelerinin, banka kredilerinde kesilen dosya masrafı ve yeniden yapılandırma ücretlerinde tüketici lehine karar vermesi bir tabuyu yıktı. Artık, tüketici, hakem heyeti limitini aşan tutarlarda mahkemeye gitmeden de icra yoluyla dosya masrafını alabiliyor. Ankara’da bir gıda fabrikasında işçi olarak çalışan 2 çocuk babası Murat Dede, 24 Haziran 2011 yılında bir bankadan 30 bin lira konut kredisi çekti. Banka, Dede’den ‘dosya masrafı’ adı altında 1.250 TL tahsil etti. Dede'nin gelişmeleri bildirmesi üzerine Avukatı Mustafa Akıncı, meblağın 1.192 TL olan hakem heyeti limitinin üzerinde olması sebebiyle direkt Ankara 3. İcra Müdürlüğü’ne müracaat ederek 1.250 TL’yi tahsil etti.

Reklam
Reklam

BİR AYDA DOSYA MASRAFINI İCRAYLA TAHSİL ETTİ

Bir kamu kurumunda memur olarak görev yapan Mehmet Baran Çiftçi de bir başka bankadan geçtiğimiz ay 50 bin lira konut kredisi çekti. Banka, Çiftçi’den ‘dosya masrafı’ adı altında 1.821 TL tahsil etti. Devreye giren Çiftçi’nin Avukatı, Ankara 3. İcra Müdürlüğü’ne müracaat ederek bankadan 1.821 TL'yi icra yoluyla tahsil etti. Mehmet Baran Çiftçi, bürokratik işlemler sebebiyle dosya masrafını aylar sonra almayı planlarken 1 ayda almanın mutluluğunu yaşıyor. Çiftçi, "Ben bu kadar erken beklemiyordum. Avukatım parayı icra yoluyla tahsil etti. Ben bu yolu bilmiyordum. Bence, vatandaşlarımız haklarını sonuna kadar aramalı" dedi.
İCRA YOLUYLA PARANIZI ALIN
Avukat Mustafa Akıncı, bazı masrafları doğrudan icraya koyularak tahsil edildiğini söyledi. Akıncı şunları kaydetti: "Yasal düzenleme gereği 1.192,52-TL'nin altında kalan masraf ve komisyon ve refinansman giderleri için hakem heyetine başvurup karar almak zorunludur. Bu sınırın altında kalan masraf kalemleri için hakem heyeti tarafından verilen kararlar mahkeme ilamı hükmündedir. Buna karşın 1.192,52-TL'nin üstünde olan masraf kalemlerinde hakem heyetine gitme yolu açık ise de; bu miktarın üzerindeki ihtilafları hakem heyeti karara bağladığında, hakem heyetinin bu kararı artık ilam hükmünde değil delil niteliğinde sayılır. Delil niteliğinde alınan bu tarz hakem heyeti kararlarını bankalar tanımayıp ödeme yapmıyorlar. Bu nedenle 1.192,52-TL'nin üzerinde kalan miktarlarda; tüketiciler doğrudan tüketici mahkemesine alacak davası açabilecekleri gibi, daha kısa bir yol olan icra takibi yolunu da seçebilirler."

Reklam
Reklam

Son dönemde tüketici mahkemelerinin tüketici lehine karar vermesi üzerine bankaların icra takiplerine itiraz etmeyerek ödeme yapmaya başladıklarına dikkat çeken Avukat Akıncı, "Bu şekilde tüketiciler de uzun süre dava sonucu beklemek zorunda kalmamaya başladılar. Mehmet Baran Çiftçi ve Murat Dedede dosyasında aynı yöntem kullanıldı. Banka icraya itiraz etmediği için ödeme yoluna gitti." diye konuştu.

(CİHAN)