Bankkapital Davası'nın gerekçeli kararı

İSTANBUL (İHA) - Bankkapital'in eski sahibi Mahmut Ceylan'ın 12 yıl 3 ay 23 gün hapis cezasına çarptırıldığı 32 sanıklı davanın gerekçeli kararı açıklandı. Gerekçeli kararda, bankaların zarara uğramasının sebebi olarak "banka sahiplerinin bankadaki paraları kendi paraları olarak değerlendirmesi" gösterildi.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hazırlanan 256 sayfalık gerekçeli kararda kısaca, bankaların, ekonomi alanındaki fonksiyonları ve işleyişi itibariyle bir güven müessesesi olarak diğer şirketlerden farklı bir yere sahip olduğu kaydedilerek, "Banka dışındaki şirketlerin bilançosundaki kalemler çok büyük oranda şirketlerin ortaklarına ait ve ortakların tasarrufunda iken bankaların binlerce kişiden geriye faizi ile iade etmek üzere bir nevi 'emanet' olarak mevduat toplar. Dolayısıyla bir bankanın kullandığı kaynakların büyük bir kısmı emaneten halktan toplanan mevduatlardan oluşmaktadır. Çok az miktarı banka sahibinin koyduğu sermayeden oluşmaktadır. Sonuç itibariyle, bankalar halktan topladıkları emanet mevduatları vadesinde iade etmek yükümlülüğü altındadırlar. Bu bakımdan, bankanın parası ile banka sahibinin parasının ayrı kavramlar oldukları ve bankanın zarara uğratılmasında banka sahibinin kendi parasından ziyade halktan toplanan emanet veya ödünç mevduat tehlikeye düşmektedir" ifadelerine yer verildi.

Reklam
Reklam

Banka sermayesine hakim kişi ya da grubun bankanın bilançosunda yer alan paraların kendisine ve şirketlerine aktardığına dikkat çekilen kararda, "Bu paraların geri dönmediği durumlarda, emaneten halktan ödünç alınan paralarla banka sahibi fonlanmış olmakta, bankaca toplanan paralar banka sahibinin kaynağına aktarılmış olduğundan iadesi tehlikeye düşmektedir. Zaten ülkemizdeki banka krizlerinin başlıca sebeplerinden birisi de banka sahiplerinin bankadaki paraları kendi paraları olarak değerlendirmesinden yani diğer bir deyişle bankayı kendisi ve grubu firmalarının kasası olarak görmelerinden kaynaklandığı açıktır" denildi.

Bankacılık sistemi düzgün işlemeyen bir ülkenin ekonomisinin düzgün sayılmayacağının altının çizildiği gerekçeli kararda, "Yasal mevzuaata aykırı olarak yürütülen bankacılık faaliyetleri ülke ekonomisini büyük bir sıkıntıya sokacağı gibi, toplanan mevduatın risk temerküzüne neden olacak şekilde kullanılması mevduata devlet güvencesi sağlamış olması nedeniyle tüm ülke halkını olumsuz etkileyebilecek sonuçlara neden olduğu açıkca ortadadır. Banka kaynaklarının hukuk dışı yöntemlerle banka sahip ve yöneticilerinin kişisel kullanımlarına aktarılarak içlerinin boşaltılması ülkenin ekonomik yapısının bozulması sonucunu doğurduğu gibi devletin sosyal dokusunun da bozulmasına etki ettiği bilinen bir gerçektir" görüşü yer aldı.

Reklam
Reklam

Gerekçeli kararda, Mahmut Ceylan'ın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Bank Kapital AŞ.nin mahkumiyetle neticelenen iddianamedeki suça konu eylemlerin, grup dışı firmalara ve gruba ait firmalara kullandırılan krediler, bankaca yurt dışında bulunan Arap Bank ve Global Finance yapılan depolar nedeniyle gruba aktarılan krediler, banka iştiraklerine kullandırılan krediler, back to back krediler ve bunların dışında bazı firmalara kullandırdığı krediler olarak belirlendiği kaydedildi.

Sanık Mahmut Ceylan ve arkadaşlarının suça konu eylemleri gerçekleştirmelerindeki amacı ise gerekçeli kararda şöyle açıklandı:

"Mudiler tarafından emanet olarak kendilerine tevdii edilen ve sınırsız mevduat garantisi nedeniyle de devlet ve dolayısıyla toplum tarafından üstlenilen paranın iç edilmesi yani aşırılmasıdır. Ancak bu amaç basit şekilde bankanın parasını alarak vermemek şeklinde olmayıp kredi görünümü altında gerçekleştirilmektedir. Suça konu olaylardaki kredi görünümü altında boşaltılan banka paralarının yönü takip edildiğinde çeşitli işlemlerin bu amacı gizlemek niyetiyle yapıldığı açıktır. Sonuçta alınan tüm krediler sanık Mahmut Ceylan'ın nüfuzu altındaki firmalara veya bizzat kendisine aktarılmıştır. Aradaki tüm işlemler yasanın belirttiği hile ve desiselerden başka bir şey değildir. Bu işlemler tamamen zimmet fiilinin ortaya çıkmasını engelleyecek ve zorlaştıracak eylemler olarak kabul edilmiştir. Zaten, ilk bakışta da çekilen para adi zimmet olarak ortaya çıkamayacağı da bir gerçektir. İşte tüm bu eylemler nedeniyle hakkında mahkumiyet hükmü tesis edilen sanık Mahmut Ceylan ve arkadaşları tarafından tamamen bilerek ve isteyerek kasten gerçekleştirmişlerdir".

Reklam
Reklam

Sahibi olduğu Bankkapital'i zarara uğrattığı gerekçesiyle Mahmut Ceylan'ın da aralarında bulunduğu 31 sanıklı davanın 4 Temmuz günü görülen davasında karar çıkmış, Mahmut Ceylan 'zimmet' ve 'Bankalar Kanunu 14. maddesine muhalefet etmek' suçlarından toplam 12 yıl 3 ay 23 gün hapis cezası ile 103 milyon 512 bin YTL adli para cezasına çarptırılırken, Yahya Murat Demirel hakkında ise 'dolandırıcılık' suçundan 2 yıl 1 ay hapis ve 416 YTL adli para cezası verilmişti.