Baraj kapağı patladı; işçiler sulara kapıldı

Adana'da baraj inşaatında meydana gelen kazada 10 işçi suya kapılarak kayboldu.

Adana'nın Kozan ilçesinde Gökdere Barajı inşaatında patlama meydana geldi. Olayla ilgili yapılan açıklamada 10 işçinin kayıp olduğu bildirildi.

[

****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/baraj-kapagi-patladi-isciler-sulara-kapildi/9662/245682/)

İKİ İŞÇİNİN CESEDİ BULUNDU

Sabah saatlerinde yeniden çalışmalara başlayan arama kurtarma ekipleri, 2 işçinin cesedine ulaştı. Kayıp 8 işçiyi arama çalışmaları ise devam ediyor.

Reklam
Reklam

Ergenuşağı köyü Göksu Irmağı üzerindeki Gökdere Köprü Barajı'nın tünel kapağı dün öğlen saatlerinde patlamış, resmi kaynaklar 10 işçinin suya kapıldığını açıklamıştı. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri ile Adana Emniyet Müdürlüğü su altı ekipleri, sabahın ilk ışıkları ile aramalara tekrar başladı. Bölgede çok sayıda ambulans hazır bekletilirken, bazı köylüler de aramalara katılarak yardımcı olmaya çalıştı.

Kozan Kaymakamı İzzettin Sevgili, dün gece yaptığı açıklamada, barajda çalışan operatörler Ertan Yiğen, Cumali ve Latif Değirmenci kardeşler, Selahattin Aral, Erdal Demicelli, Veli Damaksız, Necmettin Karayiğit, Eyüp Altıntaş ve Mehmet Yılmaz isimli işçileri arama çalışmalarına helikopterle de destek verildiğini kaydetti. Sabah başlayan arama çalışmalarında Eyüp Altıntaş ve Cumali Değirmenci'nin cesetleri baraj inşaatından yaklaşık 3,5 kilometre uzaklıkta Zamantı Irmağı'nda bulundu. Cesetlerden biri sudan çıkartılırken, diğeri için helikopter bekleniyor.

Suya kapılan işçilerden 5'inin Malatya, Elazığ ve Van illerinden geldikleri öğrenildi. Öte yandan, baraj tünel kapağının patlaması ile Kozan'ı Yahyalı ve Kayseri'ye bağlayan karayolunda kısmi yarıklar olduğu gözlenirken, yol kısmen trafiğe kapatılarak başka bir yol üzerinden ulaşımın sağlandığı öğrenildi.

Reklam
Reklam

Bu arada, arama kurtarma çalışmalarını nehir boyunca izleyen işçilerin aileleri ve yakınlarının meraklı ve endişeli bekleyişleri sürüyor.

TÜNEL KAPALI BASINCA DAYANAMADI

Patlama, Kozan ilçesine bağlı Ergenuşağı köyü yakınındaki Göksu Irmağı üzerinde özel bir firma tarafından yürütülen baraj inşaatında oldu.

Köprü barajının gövdesinde çatlaklar oluşması nedeniyle suyun boşaltılması için kapaklar açılınca, barajın ana gövdesindeki tünel kapağı aşırı basınca dayanamayarak patladı.

Patlama sonucu baraj göleti alanında biriken su, ırmak yatağında sele dönüştü. Patlama sırasında barajda çalışan işçiler suya kapılarak kayboldu.

KURTARMA ÇALIŞMALARINA ARA

Adana'nın Kozan Kaymakamı İzzettin Sevgili ise arama kurtarma çalışmalarına sabah saatlerinde tekrardan başlamak üzre ara verildiğini söyledi.

Sevgili, gazetecilere yaptığı açıklamada 13:00 sularında meydana gelen patlamada kurtarma ekiplerinin kısa sürede bölgeye geldiklerini ve 2 kişiyi sağ olarak kurtardıklarını ancak 10 kişinin halen kayıp olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Vali Sevgili şöyle devam etti: ''Takdir edersiniz ki gece olması nedeniyle su debisi çok yüksek. Tahminimize göre yarın sabah itibarıyla su debisi düşecek, şafak vaktiyle arama kurtarma çalışmaları devam edecek. Arama kurtarma çalışmalarına UMKE, sualtı polisi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri ile Konya'dan bir helikopter geldi. Helikopter, ileri düzey tekniğe sahip, su üstünde araştırma yapıyor. Sabah yine gelecek. Herkesle koordinasyonlu çalışıyoruz. Firma yetkilileriyle görüşme halindeyiz. Kayıpların yakınlarıyla irtibatımızı kuruyoruz. Bilgilendiriyoruz.''

TAŞKIN RİSKİ YOK

Konuyla ilgili açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bölgede herhangi bir taşkın riskinin bulunmadığını söyledi.

Eroğlu şunları söyledi: "Baraj, özel sektörün yaptığı bir baraj. Aslında denetimin ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor. Bir derivasyon tünelinde kapağın sıyrılması neticesinde suyun boşalması vuku buldu. Ama şöyle bir sevindirici husus var, oradan boşalan sular hemen akabinde Yedigöze Barajı var, o barajda toplanıyor. Herhangi bir taşkın riski yok."

Reklam
Reklam

KAYIP İŞÇİLER

Ertan Yeğen, Cumali Değirmenci, Latif Değirmenci, Erdal Demirelli, Eyüp Altıntaş, Mehmet Yılmaz, Hasan Bolat, Veli Damaksız, Selahattin Aral ve Necmettin Karayiğit.

[Baraj kapağı patladı; işçiler sulara kapıldı](https://www.mynet.com/videolu-haberler "Baraj kapağı patladı; işçiler sulara kapıldı") | [www.mynet.com/video](https://www.mynet.com/video "https://www.mynet.com/video") **BARAJ İNŞAATI** İnşası süren Gökdere Köprü Barajı'nın 145 MW kurulu kapasitesi ile yılda 381,36 GWh enerji üretmesi hedefleniyor. Göksu Nehri üzerinde Menge HES Projesi'nin aşağısında baraj topuğundaki bir elektrik santrali ile konumlanan Gökdere Köprü Barajı'nın inşaatına 2009 yılında başlandı. Geçen yıl su tutulmaya başlanan baraj inşaatının 2012 yılı içinde devreye alınması planlanıyordu. Kozan ilçe merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki baraj inşaatında bölgeden yaklaşık 100 kişinin istihdam edilmesi hedefleniyordu.
Anahtar Kelimeler: