Baraj ve tünel ödenek bekliyor

KONYA (İHA) - Konya'nın Derebucak İlçesi'nde yapımı devam eden Derebucak Barajı ve Gembos Derivasyon Tüneli inşaatları için bu yıl 6 milyon YTL (6 trilyon TL) ödeneğe ihtiyaç olduğu bildirildi.

Ak Partili İl Genel Meclisi Üyesi Abdullah Ertuğrul, tamamlandığında su depolayacağı Derebucak Barajı'ndan Beyşehir Gölü'ne yılda 130 milyon metreküp su aktaracak olan Gembos Derivasyon Tüneli'nin Konya Ovası'nda yaz aylarında sık aralıklarla yaşanan kuraklık tehlikesine son vereceğini belirterek, "Bu proje hayata geçtiğinde, Konya tarımı şaha kalkacak, bölgemiz böylece hayat bulacak. Gembos Ovası'nda taşkınlara neden olan ve bölgede ekili arazilere zarar verip, düdenler aracılığıyla Akdeniz'e boşalan ve değerlendirilemeyen bu sular, proje hayata geçtiğinde Derebucak Barajı'nda tutulup, Gembos tüneli vasıtasıyla Beyşehir Gölü'ne pompalanacak, göl ile birlikte Konya Ovası da hayat bulacak. Tünelin geçtiği güzergahtaki sulanamayan araziler de sulu tarıma açılacak. Bu yıl Derebucak Barajı inşaatı için 2 milyon, tünel için de 4 milyon olmak üzere toplam 6 milyon YTL'ye ihtiyaç var" dedi.

Reklam
Reklam

Bu ödeneğin ayrılması için teklifte bulunulduğunu vurgulayan Ertuğrul, yapılan çalışmalar neticesinde 2004 yılı sonu itibariyle Derebucak Barajı'nda yüzde 70'lik bir fiziki gerçekleşmenin sağlandığını bildirdi. Aynı dönemde, Gembos Derivasyonu ve Yeşildağ Sulaması İnşaatı'nda yüzde 33,5'lik bir fiziki gerçekleşmenin sağlandığını da vurgulayan Ertuğrul, şu bilgileri verdi:

"Derebucak Barajı, Gembos Derivasyonu ve Sulaması Projesi kapsamında başlanan Derebucak Barajı inşaatında, 2004 yılında ilave ödeneklerle birlikte 1 trilyon 870 milyar lira harcanmıştır. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl yapılan işler; 37 bin metreküplük dolgu, 113 bin metreküplük kaya dolgu, 9 bin 312 metreküp filtre serilerek kilde bin 253,5 metre, kayada ise bin 251,5 metre kotuna ulaşılmıştır. İçme suyu işinde ise bin 931 metreküplük boru hendek kazısı gerçekleştirilmiş, bin 755 metre boru montajı ve 50 metreküplük su deposu yapılmıştır. 2005 yılında teklif edilen 2 milyon YTL'lik ödeneğin aktarılması halinde, yetkililer kalan 86 bin metreküplük dolgunun yapılarak, gövde dolgu inşaatının tamamlanmasının planlanmakta olduğunu belirtmektedirler. Ayrıca yine yetkililer tarafından, 3 bin 861 metrelik içme suyu boru kazı ve montaj işleri, pompa binası yapılacağı ifade edilirken, Dolusavak'ta 10 bin metreküp beton imalatının gerçekleştirileceği kaydedilmektedir."

Reklam
Reklam