Barajlarda İsrail sazanı yerine levrek, yayın balığı, turna ve mersin olacak

Baraj ve göletlerin gizli tehlikesi olarak adlandırılan ve halk arasında "İsrail sazanı" olarak bilinen kılçıklı...

Baraj ve göletlerin gizli tehlikesi olarak adlandırılan ve halk arasında "İsrail sazanı" olarak bilinen kılçıklı balık türü, kademeli olarak kaldırılacak. Yerine ise lezzet bakımından tercih edilen tatlı su levreği, yayın balığı, turna ve mersin koyularak çeşitlilik arttırılacak. Bu çalışmayı, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi yapacak. Birinci etabı beş yıl sürecek proje kapsamında ayrıca baraj ve tatlı suların kirlilik değerleri ölçülürken buna göre önlemlerin alınması için raporlar hazırlanacak. Barajlarda tatlı su türlerine ait balık neslinin çoğalması için DSİ 2. Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda protokol imzalandı. Protokolden önce basın mensuplarının sorularını cevaplayan Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tancan Uysal'ın yanında Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Ahmet Adem Tekinay ve DSİ 2. Bölge Müdürü Recep Özbal hazır bulundu. İşbirliği protokolünün baraj ve gölet civarında yaşayan vatandaşlar için çok önemli olduğunu belirten Bölge Müdürü Recep Özbal, çalışmayı bu açıdan çok önemsediklerini söyledi.
Protokol hakkında bilgi veren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tancan Uysal ise tatlı su havzaları ve barajlarda balık popülasyon dinamiği ve avlanabilir stok tespiti yapacaklarını söyledi. Ayrıca baraj göllerinin popülasyon yapısına uygun balık türlerini tespit edeceklerini belirten Uysal, baraj göllerinde balıkçılık yönetimi, zararlı ve istilacı türlerle mücadele, DSİ baraj göllerinin popülasyon yapısına uygun balık türlerinin üretimi, balık türlerinin genetik araştırmaları, baraj ve göletlerde su ürünleri yetiştiriciliği gibi konuları işleyeceklerini, bunun yanında baraj göllerindeki kirliliği de masaya yatıracaklarını kaydetti.
Su Ürünleri Fakültesi olarak bu çalışmaları, akademik kadronun yanısıra 40 öğrenci ile yapacaklarını anlatan Dekan Ahmet Adem Tekinay, bu öğrencilerin aynı zamanda alanda yetişeceği için beş yıl sonunda konunun uzmanları olarak mezun olacağını söyledi. Bakanlığa da yapılan bilimsel çalışmaları sunacaklarını anlatan Tekinay, “Baraj ve göllerde maalesef bazı balık türleri, diğer balıkların larvalarını yiyerek yaşam hakkı tanımıyor. Oysa kendi sularımıza yönelik birçok balık türümüz var. Biz göl ve barajlarımıza yavaş yavaş bu tür balıkları aşılamayı planlıyoruz. Bunun kararını ise bakanlığımız verecek. En fazla bir iki yıl içinde bu konuda sonuç almayı planlıyoruz.“ dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: