'Barclays skandalında ciddi sorular var'

İngiltere Başbakanı Cameron, bankalar arası faiz oranlarını manipüle ettiği gerekçesiyle 450 milyon dolar cezaya çarptırılan Barclays'in yanıtlaması gereken sorular olduğunu söyledi. Banka yöneticilerine ceza davası açılması olasılığından söz ediliyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, bankalar arası faiz oranını manipüle ettiği gerekçesiyle 450 milyon dolar cezaya çarptırılan Barclays bankası yöneticilerinin "yanıtlaması gereken ciddi sorular" olduğunu söyledi.

Cameron, "Kim sorumlu? Sorumluluğu kim üstlenecek ve kim hesap verecek?" dedi.

Maliye Bakanı George Osborne da, suçlu bulunan banka yöneticilerine ceza davası açılması olasılığından söz etti.

Skandalın ardından Barclays'in hisseleri yüzde 15 değer kaybetti.

Diğer bankaların hisseleri de düştü.

Reklam
Reklam

RBS hisselerindeki değer kaybı yaklaşık yüzde 10 oldu. Lloyds hisseleri yüzde 5, HSBC hisseleri de yüzde 3,5 civarında değer kaybetti.

İngiltere'de bankacılık denetleme yetkilileri, Barclays Bankası'nda belirlenen yanıltıcı uygulamaların bugüne kadar tanık oldukları arasında en ciddilerinden biri olduğunu söyledi.

Barclays'in kredi kartlarından bireysel kredilere, havale masraflarından piyasaya kadar pek çok değeri etkileyen bankalararası ortak faiz oranlarını değiştirdiği ortaya çıktı.

Financial Times gazetesi bankanın bazı çalışanlarının disiplin cezasına çarptırıldığını ve bazıların da işten çıkarılmalarının beklendiğini belirtiyor.

Barclays'in eski başkanı Martin Taylor, son beş yılda yapılan işlemlerle ilgili kabul edilen cezanın "sistemli bir yanıltmaya" işaret ettiğini söyledi.

Taylor bankanın izlediği yanıltıcı bu uygulamın kasıtlı bir strateji olarak belirdiğini düşündüğünü de belirtti.

İstifa baskısı

Şimdi bankanın başkanı Bob Diamond'ın istifa etmesi için baskı yapılıyor.

İngiltere'de koalisyon ortağı Liberal Demoratlar'dan Lord Oakesshott "az da olsa utanması varsa, istifa eder" dedi.

Reklam
Reklam

Barclays de hesaplamalarının bankacılık standartlarının altında olduğunu kabul etti.

Bob Diamond'un da aralarında bulunduğu dört üst düzey yönetici bu seneki ikramiyelerinden vazgeçtiklerini açıkladı.

Dürüstlükten uzak olarak nitelendirilen düzenlemeler, bankanın mali durumunu olduğundan daha iyi gösterilmesiyle ilgili.

Financial Times gazetesi bankanın üst yönetiminin standartların altındaki uygulamalarla ne derece tasarruf ettiklerinin belirlenemediğini belirtiyor.

İngiltere'de bankalararası işlemlerde borçlanma maliyetleri belirlenirken Barclays doğruları yansıtmadığını kabul etmiş oldu.

Üç kıtada, 20'yi aşkın banka araştırılıyor

ABD'deki mali düzenleyicilerin başını çektiği ve İngiltere'deki kuruluşların da katıldığı inceleme Barclays bankasıyla sınırlı değil.

İngiltere'nin önde gelen HSBC Bankası, İskoçya çıkışlı Royal Bank of Scotland da soruşturulan bankalar arasında bulunuyor.

Bankalararası Satış Oranı (Libor), bir bankanın başka bir mali kuruluş ya da başka bir bankadan borç alırken kıstas alınan ortak oran.

Reklam
Reklam

Barclays ödünç para maliyetini olduğundan düşük göstermişti.

Söz konusu oran uluslararası sistemde trilyonlarca işlem üzerinde belirleyici oluyor.

Bunlar arasında konut kredileri ya da bireysel ihtiyaç kredilerinin faiz oranları da bulunuyor.