Hatırlarsanız geçen hafta realizeleri yaptıran gerekçeler sonrasında, yükselişin de gerekçelerini duyarız, yaşanan sadece bir realize diyordum. Bakın dünkü yükselişler aynı şekilde oldu. Beklenti yazımda dış borsaların desteklerinden gelecek bir alımın aynı şekilde İMKB'ye de yansımasını beklediğimi yazmıştım. Fakat seans açılışında dış borsalarda yükseliş olmasına rağmen, İMKB'nin eksi açmasına oldukça şaşırdım. Hatta gelebilecek bir çok teknik al-sat öngörümde dahi beklemek zorunda kaldım. Bir an ben mi yanılıyorum acaba diye kendimle çelişkiye düştüm. Ama yine de olası haraket beklentim olan hisseleri Destek-Direnç Tablosunda gösterdim. Sonrasında da, eksi endekse rağmen tekniklerini daha olumlu bulduğum bir kaç banka hissesi öngörümü paylaştım.
İşin tuhafı, başlangıçta artı açılan dış borsalar da, daha sonra eksiye döndü. Bunlar borsa için olağan şeyler ama, dün bu şekilde bir başlangıç beklemiyordum. Bu nedenle itiraf edeyim ki, biraz ürkek davrandım. Biliyorsunuz, ters gelişmelerle ciddi sıkıntılı günler geçirdik. Neyse, sonrasında S&P Türkiye için bilinenleri sıralamaya başlayınca, ikinci seansı alımlarla karşıladık.
Aslına bakarsanız dediğim gibi S&P bilinenleri tekrarladı. ''Devletin borçları azalırsa, Ekonominin kaynakları ihracata yönlendirilirse, Sosyal Güvenlik alanında beklentilerin üstünde bir iyileşme olursa,...se, ...sa Türkiye'nin notunu arttırabiliriz'' dedi. Bu açıklamalarla gelen alımlar sonrasında ise, yine S&P '' Ama mevcut durum sürerse, yüksek dış borç seviyesi aynı kalırsa, cari açık ve dış borç servisini karşılamak için yüksek döviz ihtiyacı aynı kalırsa, ...se,...sa, not aynı kalır'' dedi. Olumsuz açıklamalar görülünce de, ilk anda gelen alımların hızla geri verilişlerini gördük. Ama akabinde FED başkanı Bernanke'nin parasal genişleme olacak gibi algılanan açıklamaları ile birlikte dış borsalar artıya dönmeye başlayınca, İMKB de yeniden artıya ve bu sefer daha hızlı bir şekilde döndü.
Aslına bakarsanız, Ben Bernanke gevşek para politikasından bahsedince önceki sözlerinden farklı bir şey söylemedi. Zaten 2014'e kadar bu yönde davranacaklarını açıklamışlardı. Aynı şekilde S&P de, en son yapmış olduğu açıklamları tarzında konuştu. Ama gördüğünüz gibi piyasalar neye inanmak istiyorlarsa, bardağın o kısmını görmeyi tercih ediyorlar. Bu sefer de bardağın dolu kısmı görüldü. Geçen haftaki düşüşlerde biliyorsunuz boş kısmı görülüyordu. Bu görüntü ekonomik sıkıntıların atlatıldığı kesinleşene kadar böyle sürecek. Piyasalarda bu şekilde oynamaya devam edecekler.
Benim beklentilerimi zaten biliyorsunuz. Dünya ekonomilerinin ve borsalarının daha iyiye gitmesini, Türkiye ve İMKB'nin de en potansiyel ülkelerden ve borsalardan biri olduğunu, not arttırımda zaten geç bile kaldıklarını çok kez dile getirdim. Ama bu beklentilerimin gerçekleşmesi sürecinde, yükseliş ve düşüş dalgalanmalarını da yaşayacağımızı dile getirdim. Gerekçeleri de piyasanın bulacağını söyledim. Şuan bu yaşanıyor.
Şimdi de, yaşanan yükselişin sınırlı olacağını düşünüyorum. İMKB için 64.400 civarı, DOW için 12.300, Dax için de 7.200 seviyesinin iyimserliğin kısa vadedeki direnç seviyeleri olduğuna inanıyorum. İlk andaki yükselişlerin daha ileri gidebilmesi için verdiğim bu teknik seviyelerin yukarı kırılabilmesi lazım. Yoksa, bu seviyelere yaklaşınca realizeler ve arkasından da bunun gerekçelerini duyarız. Bu nedenle teknik olarak destek dirençlerde al-sat'larla bu dönemi yaşamaya alışacağız.
Türkiye için savaş ve not arttırımı risk ve ihtimalleri bu süreçteki geri kalmamızı ya da hızlanmamızı yaşatabilir. Anlık düşünerek bu günleri geçirmeyi bileceğiz.
Hazırlanan yeni teşvik yasası S&P'nin ihrcat beklentilerine cevap olabilir. Bu nedenle ben yeni teşvik yasasını çok önemli buluyorum. Detaylarını görünce, yansımaları üzerinde yeniden yorum yapacağım. Ancak beklentilerimin iyi olduğunun bilinmesini isterim.
PPK Toplantısı
Bugün PPK toplantısı var. Faiz kolidoru ya da faizlerde bir değişiklik olacak mı göreceğiz.
Not: Yazı 09:18'de borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır.
Aydın Eroğlu