Bardakoğlu: "Anayasanın 24. maddesi aynen korunmalıdır"

ANKARA (ANKA) – Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, din eğitiminin zorunlu olarak okutulmasının laiklikle çelişeceğini ancak, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu olmasının laiklikle "asla çelişmeyeceğini" söyledi.

Bardakoğlu bu nedenle, anayasanın 24. maddesinin aynen korunması gerektiğini kaydetti.

Ali Bardakoğlu, basın mensuplarına bir iftar yemeği verdi.

Bardakoğlu, geçtiğimiz günlerde Bulgaristan Cumhurbaşkanının davetlisi olarak Balkanlardaki tüm müftülerin de katıldığı bir iftar yemeğinde buluşulduğunu belirterek, burada Türkiye'yi anlatma imkanı bulduğunu ifade etti. "Biz ülkemizin gücünü bazen çevremizdeki çekişmeler nedeniyle göremiyoruz. Sadece Balkanlara gittiğimizde, Afrika'ya açıldığımızda Türkiye'nin ayrı bir gücü ve itibari olduğunu görüyoruz" diyen Bardakoğlu, bunun en önemli nedeninin ülkelerle kurulan sıcak ve dostane ilişki olduğunu dile getirdi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de her yıl 600 bin insanın hac için başvuruda bulunduğunu ancak bunların sadece 7'de 1'inin hacca götürülebildiğini belirten Bardakoğlu, bu durumun büyük bir sıkıntı olduğunu kaydetti.

Bardakoğlu, herkesi objektif kriterlere göre hacca götürmeye çalıştıklarını söylerken, bu anlayışın kesinlikle yerleşmesi gerektiğini bildirdi.
Bardakoğlu, "Hem adalet istiyoruz ama kendimizin ondan muaf olmasını da istiyoruz. Adalet anlayaşnın önce bizde başlaması gerekir. O nedenle hacda herkesin bir sırası var" dedi.

Ramazan dolayısıyla yurt dışına gönderilen din görevlililerinde artış yaptıklarını söyleyen Bardakoğlu, bugüne kadar gönderilen görevliler için en küçük bir serzeniş duymadıklarını dile getirdi. "Bu da ülkemizin çizgisinin oturduğunu gösteriyor" diyen Bardakoğlu, Türkiye'de 84 bin din görevlisi bulunduğunu, bunların hiçbirinin uzaktan kumanda ile denetlenemeyeceğini, bu nedenle önemli olanın bu kişilere sağlam bilgi ve eğitim vermek olduğunu kaydetti.

-"ÇIKAN BÜTÜN KİTAPLARI DENETLEYEMEYİZ"-

Reklam
Reklam

Din konusunda her gün 30-40 kitap çıktığını ve hepsinin denetlenmesinin mümkün olmadığını ifade eden Bardakoğlu, Diyanet olarak işlerini iyi yapmaya çalıştıklarını, İslam'ın iyi ve kuşatıcı yönünü kendi yayınlarında anlatmaya çalıştıklarını belirtti. Bardakoğlu, " Bunu yapmaya çalışıyoruz ki insanlar saptırılmış bilgiden uzak dursun" dedi.

Bu ramazan ayında yapılan haberlerin geçtiğimiz ramazanlara oralla daha iyi olduğunu ifade eden Bardakoğlu, "Gerçi uçakta kıble aramak gibi haberler çıktı ama yine de daha sukünetle geçti" dedi.

Bardakoğlu, dinin sadece Diyanet İşleri Başkanlığı'na ait bir değer olmadığını, toplumun ortak değeri olduğunu söylerken, bu değerin zayıflamasının milli birlik ve bütünlüğü de zayıflatacağını kaydetti.

Bardakoğlu, "Diyanet İşleri Başkanlığı, millet için bu konuları ele alıyor ve geliştirmeye çalışıyor. Zaten bu konuların çağu hayatımıza rehberlik içindir. Tartışmak için değil" diye konuştu. Bardakoğlu, gelen misafirlere, bu akşam oynanan CSKA Moskova-Fenerbahçe maçını kastederek, "Aranızda maç seyredecekler vardır. Teraviye gidecekler vardır. Konuşmamı kısa keseyim "dedi. Bardakoğlu, Türkiye ile ilgili kritik maçlara gidemediğini belirterek, "Çünkü yenilirsek benden bilecekler. Yenecek olursak da her maça gelmemi bekleyecekler. Ben sadece başarıları için dua ediyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Yemek sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bardakoğlu, anayasanın 24. maddesinin aynen korunması gerektiğini kaydetti. Bardakoğlu, şunları söyledi:

-"ANAYASANIN 24. MADDESİ KORUNMALI"-

"Anayasanın 24. maddesinin aynen korunmasında büyük fayda vardır. Bu ne demek? Din kültürü ve ahlak Bilgisi dersi zorunlu olarak okutulmaya devam etmelidir. Çünkü bu bir Kültür ve Bilgilendirme dersidir. Bir eğitim dersi değildir. Din eğitimi ise mutlaka ve mutlaka ailelelirn, büyüklerin isteğine bağlı olarak verilmelidir. Din eğitiminin zorunlu olarak okutulması laiklikle çelişir. Ama Din Kürtürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu olması laiklikle çelişmez. Çünkü bu bilgi vermedir. Dinin olgusunu, tecrübesini, tarihini, toplumdaki oluşumunu tanıtma ve bilgilendirme dersidir ve buna her çağdaş insanın ihtiyacı vardır. Benim kanaatim anayasanın 24. maddesi halen geçerliliğini koruyor ve korumaya da devam etmelidir. Bu konudaki görüşümüz değişmez."

Diyanet İşleri BaşkanıAli Bardakoğlu, Anayasa'nın 24. maddesinin aynen korunması gerektiğini belirterek "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi, zorunlu olarak okutulmaya devam etmelidir çünkü bu bir kültür ve bilgilendirme dersidir… Din eğitiminin zorunlu olarak okutulması ise laiklikle çelişir" dedi.

Reklam
Reklam

Anayasa'da, "Din ve vicdan hürriyeti" başlığı altında düzenlenen 24. madde şöyle:
" Herkes, vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir.

14 üncü madde hükümlerine aykırı olmamak şartıyla ibadet, dinî âyin ve törenler serbesttir.

Kimse, ibadete, dinî âyin ve törenlere katılmaya, dinî inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dinî inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz.
Din ve ahlâk eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlâk öğretimi ilk ve orta-öğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanunî temsilcisinin talebine bağlıdır.

Kimse, Devletin sosyal, ekonomik, siyasî veya hukukî temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasî veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun, dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz."

Reklam
Reklam