Bardakoğlu, Papa'yı eleştirdi

Papa 16. Benediktus, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen Bardakoğlu, Papa'nın Almanya'da söylediği ve müslümanları inciten sözlerine de değindi.

Papa, Diyanet İşleri Başkanlığına gelişinde, Ali Bardakoğlu tarafından kapıda karşılandı. Papa 16. Benediktus ve Bardakoğlu, daha sonra, Diyanet İşleri Başkanlık makamına geçtiler.

Kardinaller ve Diyanet İşleri üst düzey yetkililerinin de yer aldığı görüşme sonrasında Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu ve Papa 16. Benediktus ortak bir basın açıklaması yaptı.

Reklam
Reklam

Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu'nun açıklamasından ana başlıklar şöyle: " İlahi din hiç şüphesiz barış ve esenlik kaynağıdır. Din yüce yaratanın insanoğluna dünyada mutlu olması ve ilahi kurtuluşa ulaşması için gönderdiği bir hakikat bilgisidir. Onun için biz varoluşu tanır ve iç dünyamızda huzuru yaşarız. Hz. İbrahim'den Hz. Nuh'a, Hz. İsa'dan Hz. Muhammed'e kadar bütün peygamberler, bu barış çağrısının elçileri olmuşlardı. Bizler bu elçilerin açtığı yolu izleyebildiğimiz ve onlardan aldığımız emaneti sadakatle taşıyabildiğimiz, gelecek nesillere aktartığımız sürece, dünyadaki mutluluğu kalıcı kılarız.

Biz din bilginlerine çok hassas bir görev düşmektedir. Temsil ettiğimiz değerleri ön planda tutmayı değil, bunların ilahi sevginin bir tecellisi olduğuna inanmamız gerekir. Böyle bir düşünce dünyadaki barış ve istikrarın garantisi olabilir.

Din bilgilenrinin özverili gayretlerine büyük ihtiyaç vardır.

Dini liderleri, iletişim zeminini kullanarak başka dinler karşısında kendi inancını yayma çamasına girmemeli, bunun yerine insanlığın ortak sorunlarına çaba bulma yolunda gayret etmelidir.

Reklam
Reklam

Adına küreselleşme denilen ve insanlığın ağır faturalar ödediği bir süreçten geçmekteyiz. Savaşlar, açlık, ölümler gibi sorunlarla insanoğlu boğuşmaktadır. Bunların hiçbiri ilahi dinlerden kaynaklanmamaktadır. Aksine ilahi dinler bunalara karşı savaşmaktadır. Bizler sorunların baskı ve şiddete dönüşmesini birlikte engellemeliyiz. Biz dini liderler uluslararası siyasetin baskılarına karşı sorunlarla mücadele etmeliyiz.

Biz terör ve şiddetin her türlüsünü kınayan, bir insanı öldürmenin tüm insanlığı öldürdürmekle eşit sayan bir dinin mensuplarıyız. Bizleri İslam'ın kılıçla yayıldığını, şiddeti körüklediğini söyleyen, hiçbir bilimsel görüşe dayanmayan İslamofibi'den kaynaklanan düşünceler üzmektedir. Bunlar tarihsel kurku ve kaygılardan kaynaklanmaktadır.

İslam'da Allah inancı her bireyin doğrudan Allah'la muhatap olması, aklı ile özgürlüğünü kullanması İslam'da rasyonel düşüncenin temelini oluşturur.