Bardakoğlu'ndan çağrı

ANKARA (ANKA)- Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, hem Türkiye'de hem de tüm dünyada, son dönemlerde farklı dinlere mensup kişilere karşı gerçekleştirilen bireysel saldırıların toplumsallaşmaması için her kurum ve kuruluşun ortak çabası gerektiğini kaydetti.

Ali Bardakoğlu ANKA Rewiev dergisine yaptığı açıklamada, Türkiye'de son dönemlerde meydana gelen, barış ve huzur ortamına, bir arada yaşama tecrübesine gölge düşüren Trabzon'daki Santa Maria Katolik Kilisesi'nin rahibi Andrea Santaro, gazeteci Hrant Dink ve Malatya'da bir yayınevine yapılan saldırıda üç kişinin öldürülmeleri olaylarını Diyanet İşleri Başkanlığı olarak nefretle kınadıklarını belirterek, bu tür olayların Türkiye'nin iç huzurunu, uluslararası itibarını ve karşılıklı ilişkilerini kötü etkilediğini bildirdi.

Reklam
Reklam

"Bu cinayetlerin birinin, bir din adamına mabedi içinde yapılması, diğerinin başka bir dine sahip gazeteciyi hedef alması, bir başkasının da diğer din mensuplarının kutsal saydığı kitapları yayına hazırlayan, pazarlayan ve dağıtımını yapan kuruluşa ve çalışanlarına yönelik olması, hadiselerin vahametini daha da artırmıştır" diyen Bardakoğlu, İslamiyet'te bir insanı öldürmenin bütün insanlığı öldürmekle eşdeğer tutulduğunu anımsattı. Bardakoğlu, masum insanları hedef alan saldırıların hangi değer ve kutsal adına, hangi amaçla işlenirse işlensin, dine ve insanlığın birlikte geliştirmeye çalıştığı ortak değerlere en açık ihanet olduğunu bildirdi. Bardakoğlu, masum insanlara yönelik yapılan bu cinayetlerin, dini, milli, felsefi ve insani bir gerekçesi olamaz" dedi.

Adını barış, güven ve esenlikten alan İslam'ın, çatışma ve gerilime meydan vermeden, herkese özgürce kendi inancının gereğini yerine getirmeye fırsat tanıyan ve bu hakkı kullanmak isteyenle kimselere başkalarının engel olmasına izin vermeyen bir din olduğunu söyleyen Bardakoğlu, "Bu çerçevede Müslümanlar, diğer inanç sahipleriyle ilişkilerini, İslam'ın güvence altına aldığı başta inanç hürriyeti olmak üzere hoşgörü, yaratılış hikmeti, tabi oldukları yasal çerçeve taahhütleri, evrensel insan hakları, temel hak ve hürriyetler gibi zeminlerde şekillendirmiştir" dedi.

Reklam
Reklam

Bardakoğlu şöyle devam etti:

"Farklı din ve inanışlara sahip toplumları barış, huzur ve inanç hürriyeti içerisinde asırlarca bir arada yaşatmayı başarmış İslam geleneği ve tarihi tecrübesinin mirasçısı olan milletimiz de binlerce yıllık tarihinde insanlığın farklı kültürel ve dini tecrübeleri ile geleneklerini bağrında barındıran ülkemizde, asırlarca, bütün inanç ve kültür farklılıklarının özgürlük ve karşılıklı saygı içerisinde yaşatılmasının insani bir sorumluluk olduğu bilinciyle bütün dünyaya teşkil edecek bir tarzda oluşturduğu, ‘birlikte yaşama kültürü' çerçevesinde herkese kendi dinince yaşama ortamı sağlamış olmanın yanı sıra diğer dinlere ait tarihi ve kültürel mirası muhafaza etmeyi, dini ve kültürel çeşitliliği tarihte olduğu gibi bugün de korumayı hem tarihten aldığı değerlere saygının, hem de İslam'ın engin müsamahasının bir icabı olarak telakki etmiştir.

Ancak ilahi hikmet gereği, varoluşunu muhtelif ırk, din, dil, kültür ve siyasi düşüncelere mensubiyetle gerçekleştiren insanların, bu durumu bir zenginlik olarak görmek yerine, çatışma ve güvensizlik zeminine dönüştürme girişim ve eğilimleri olagelmiştir. İşte bu olgu çerçevesinde zaman zaman İslam'ın şiddetle yasaklamasına rağmen insanların temel hak ve hürriyetlerini ihlal eden, bireysel hadiseler de meydana gelmiştir. Nitekim son bir yılda toplumumuzun tümünü üzen, dini, etnik ve kültürel, farklılığın ilahi sevgi, rahmet ve hikmetin bir tecellisi olduğu hakikatine uygun olmayan bu tür hadiselerin salt dinlerin ve dindarların birbirine dair algısından kaynaklanmadığı kaynaklanmadığı bilinmelidir. Dolayısıyla dünya kamuoyunda zaman zaman yapıldığı gibi bu tür bireysel ve lokal hadiselerin doğrudan bir din, millet ya da kültürle ilintilendirilmesi doğru değildir... Diyanet İşleri Başkanlığı, bütün dünyada bu tür olayların toplumsallaşmaması için her kurum ve kuruluşun ortak çabası gerektiğini düşünmektedir."

Reklam
Reklam