Bardakoğlu'nun evine hac parasıyla tadilat

Hacı adaylarından alınan paralarla Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun halen oturduğu Bilkent'teki evinin tamir ve onarımının yaptırıldığı iddia edildi. 175 bin TL'lik tadilatın Türk Diyanet Vakfı (TDV) tarafından gerçekleştirildiği bildirilirken, Bakan Said Yazıcıoğlu harcamaları savundu.

Gazeteport'un haberine göre, MHP Mersin milletvekili Behiç Çelik, Diyanet İşleri Başkanlığı'na (DİB) tahsis edilen Bahçelievler'deki lojman ile Ali Bardakoğlu'nun halen ikamet ettiği konutu TBMM gündemine taşıdı. Bahçelievler'de mülkiyeti Hazine'ye ait olan Diyanet'e tahsisli lojmanda kimin oturduğunu ve evin mülkiyetinin kime ait olduğunun açıklanmasını isteyen Kılıç, "Denetim sorumluluğu DİB'e ait, hacılardan alınan artan paradan bu lojmanın iç bakım ve tefrişi için 175 bin YTL harcandığı doğru mudur?" diye sordu.

Reklam
Reklam

ÇARPICI CEVAP

Diyanetten sorumlu Devlet Bakanı Yazıcıoğlu'nun cevabı Bardakoğlu'nun konutu hakkında bilgileri gözler önüne serdi. Yazıcıoğlu, Bahçelievler 7. Caddedeki apartman dairesinin DİB'e "özel tahsisli konut" şeklinde tahsisli iken, mülkiyeti Türk İşbirliği Kalkınma İdaresi Başkanlığı'na (TİKA) ait Bilkent'teki konutun her iki kurumun karşılıklı mutabakatıyla tahsis değişikliği yapıldığını bildirdi.

Bardakoğlu'nun oturduğu konutun mülkiyetinin TİKA'ya ait olduğu belirten Yazıcıoğlu, "Dolayısıla halen Diyanet İşleri Başkanı'nın ikamet ettiği bu konut satın alınmamış ve herhangi bir bedel de ödenmemiştir. Ancak iki kurumun uygun mütalaası üzerine düzenlenen protokol hükümlerine göre karşılıklı tahsis işlemi tesis edilmiştir" dedi.

BUGÜN DE HARCANIYOR

Bakan Yazıcıoğlu, tahsis işleminin tamamlanmasının ardından evin uzunca bir süre kullanılmamış olması nedeniyle tamir ve onarımına ihtiyaç olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Buna göre Hac ve Umre Seyahatleriyle İlgili İşlerin Diyanet İşleri Başkanlığı'nca yürütülmesine dair yönetmelik gereğince, hac ve umre hesabından bir meblağ artması halinde TDV ile işbirliği yapılarak bütçede ödeneği olmayan hizmetler için harcanabileceği ifade edilmektedir.

Reklam
Reklam

Bu faaliyet kapsamında; sözkonusu lojmanın tamir, tadilat ve donanımı için sor önergesinde sözü edilen meblağın ayrılmış ve anılan mevzuata uygun olarak konutun tamir ve tadilatı TDV tarafından yaptırılmıştır. Başkanlıkça, geçmişte olduğu gibi bugün de, ilgili bütçe kaleminde ödenek bulunmadığı takdirde merkez ve taşra ayrımı yapılmadan ilgili mevzuata uygun şekilde anılan komisyon kararı doğrultusunda harcama yapılmaktadır."

YÖNETMELİK NE DİYOR?

Bakan'ın belirttiği Hac ve Umre Yönetmeliği'nin "Alınacak ücret"i düzenleyen 22. Maddesi ve "Harcamalardan artan meblağın sarfı"nı düzenleyen 66. Maddesi şöyle:

"Madde 22 - Hac ve umre seyahatlerinin gerektirdiği harcamaların karşılığı, Komisyonca tespit edilecek miktarlar üzerinden tahsil edilir. Komisyonca tespit edilecek bu miktarlara ayrıca ihtiyat akçesi olarak yüzde 5 eklenir. Komisyonca bu miktar tespit edilirken, döviz satın alma tarihine kadar geçecek zaman içinde döviz kurlarında meydana gelmesi muhtemel artışlar dikkate alınır.

Madde 66: Hac ve umre harcamalarının tahmin edilenin altında gerçekleşmesi veya ihtiyat akçesinin harcanmasına ihtiyaç duyulmaması halinde, Hac ve Umre Hesabında artan meblağ, Komisyonun alacağı kararlar üzerine, aşağıda belirtilen hizmet ve faaliyetlere sarfedilir;

Reklam
Reklam

d-Eğitim merkezi ve müftülük hizmet binaları ile diğer tesislerin arsa, bina, satınalım, yapım, onarım, elektrik, su, doğalgaz, akaryakıt ve diğer giderlerine
n-) Başkanlıkça yürütülen hizmet ve faaliyetler için lüzum ve ihtiyaç duyulacak sair yerlere"

"KURUMLARIN İMTİYAZI YOK"

Önerge sahibi MHP'li Çelik Gazeteport'a yaptığı açıklamada, "Amacımız, yüce İslam dinine hizmet eden bir kurumu eleştirmek değil, o kurumun daha nitelikli hizmet vermesini sağlamaktır. Sistemin doğru işlemesi için elimizden ne geliyorsa, ne gerekiyorsa bunu yapmaya çalışıyoruz. Hiçbir kamu kurumunun imtiyazı yok" dedi.