Baretsiz ve kemersiz 30 metrede çalışıyorlar

Antalya'da, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yaptırılan stadyum inşaatındaki işçiler, 30 metre yüksekte baretsiz ve emniyet kemerleri takılı olmadan çalışırken fotoğraflandı.

İş güvenliğinde yeterli önlemler alınmadığı için dünyada bu yüzden en çok ölüm olayının yaşandığı ülkelerin başında gelen Türkiye'de, son olarak İstanbul Mecidiyeköy'de asansör düşmesi sonucu 10 işçinin ölümü de ders olmadı. Antalya'da hem de bir devlet kurumunun inşaatındaki manzara şaşkınlık yarattı. Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cem Oğuz, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca TOKİ aracılığıyla yaptırılan 33 bin kişilik stadyum inşaatındaki işçileri, iş güvenliği önlemleri olmadan çalışırken fotoğrafladı.

Reklam
Reklam

Yuvarlak demirler üzerinde başlarında baret bulunmayan ve üzerlerindeki emniyet kemerleri de demire takılı olmayan işçilerin hayati risk altındaki çalışma biçimlerini fotoğraflayan Cem Oğuz, stadyum inşaatının TOKİ tarafından yapıldığını ve TOKİ'nin de yapı denetimden muaf olduğunu söyledi.

Ustaların 30 metre yukarıda baretsiz, emniyet kemerini sadece süs olarak taktığını anlatan Oğuz, "Adam burada ayakta, emniyet kemeri hiçbir yere bağlı değil. Düşse gitti. Demirler de yuvarlak. Bunu hiç kontrol eden yok mu? Antalya'nın stadyum inşaatı en büyük yapı ve iş güvenliğine hiç uyulmuyor. Orada iskele kurulacak şimdi. İskeleler yeni tebliğe göre kurulsa çok daha sağlıklı olur, ama kapsam dışı tutuluyor" dedi.

DENETİM YETERSİZ

İnşaatlarda iş güvenliği denetiminin yetersiz olduğunu belirten Cem Oğuz, “Denetim oluyor mu, olmuyor. Bu denetimi yapacak olan Çalışma Bakanlığı ve yeterli personeli yok. Ve çok sık dolaşamıyorlar. Halbuki bir sistem olması gerekiyor Türkiye'de. Sigorta şirketleri, ya da bakanlık adına yapı denetim sistemindeki gibi kuruluşlar yapabilir. Bakanlık teknik elemanlar da istihdam edebilir. Denetim olmazsa çıkartılan tebliğ kağıtta kalır. Çıkarıyorsunuz bunları ama uygulayamıyor, kontrol edemiyorsanız anlamı yok" diye konuştu.

Reklam
Reklam

TEBLİĞDE ÜÇ EKSİK

Yeni çıkartılan tebliğle iskelelerin bir kurala bağlanmasını çok doğru bulduklarını da belirten Oğuz, şöyle dedi:

"Ancak bazı eksiklikleri var. Mesela bunlardan biri hareketli, motorlu ve otomatik iskeleler. Bu yok. Çıkıp inen motorlu iş iskeleleri, asansörlü, İstanbul'da 10 kişinin ölümüne sebep olan kazanın yaşandığı sistem yok bu tebliğde. İkincisi kalıp iskeleleri var. Kalıp çakıldıktan sonra altına dikmelerin konulduğu. Onun hesabı hiç yapılmıyor, rastgele yapılıyor ve betonu yediği zaman o kalıp çöküyor. Ölümlü kazalar da çok oluyor. O kalıp iskeleleri de yok burada. Üçüncüsü tebliğ 1 Temmuz 2015'te yürürlüğe girecek. Bu tarihten önce yapı ruhsatı alanlar ve Kamu İhale Kanunu'nda ihalesi ilana çıkmış olanlar muaf olacak. Böyle birşey olabilir mi? Hemen yürürlüğe girmeli ve o tarihten itibaren devam eden inşaatlar ve bundan sonra yapılacak her inşaat bundan yükümlü tutulmalı."

Haziran ayında temeli atılan ve ihale sözleşmesine göre de 2015'in Nisan ayında tamamlanacak stadyum inşaatının yüklenici firması ise Akay İnşaat. Bu şirketin altında ise 12 alt yüklenici firma bulunuyor. (DHA)

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: